Den 18. januar 1871 hadde de tyske fyrstene i Versailles utropt kong Vilhelm av Preussen til tysk keiser. Keiserrikets forfatning bygde på den nordtyske av 1867. Det tyske riket ble en forbundsstat av 26 stater, men i realiteten ble Preussen den førende stat. Den utøvende makt lå hos keiseren, som også var konge av Preussen. Den lovgivende og bevilgende myndighet lå hos en riksdag valgt ved alminnelig stemmerett for menn, men etter en valgordning som begunstiget landdistriktene, og et forbundsråd av representanter for regjeringene i de enkelte land. Rikskansleren, som i regelen også var statsminister i Preussen, var direkte ansvarlig overfor keiseren, det var ingen parlamentarisme. Riksdagen hadde ingen reell innflytelse over utenrikspolitikk og militærvesen.
I denne tiden foregikk den såkalte andre industrielle revolusjon, en rask industrialisering som gjorde Tyskland til Europas ledende industriland. Den tyske industrien kom til å kontrollere viktige patenter og spilte en stadig større rolle på verdensmarkedet. Mot slutten av hundreåret fant det sted en stor utvandring til USA, men innbyggertallet i riket steg likevel fra 41 millioner i 1870 til 68 millioner i 1914, en økning som bidro til å skape et stort hjemmemarked for tysk industri.
Bismarck hadde ledelsen over Tysklands innenrikspolitikk også etter 1871. Godseierne beholdt imidlertid sin sosiale posisjon og sin innflytelse i hæren og byråkratiet. Bismarck førte en forsiktig utenrikspolitikk etter 1870. Målet var å bevare det tyske riket. Et middel var å opprettholde vennskapet med Østerrike og Russland mot Frankrike. I 1872 ble det under en konferanse i Wien inngått et trekeiserforbund mellom den tyske og den østerrikske keiser og den russiske tsaren.
Striden på Balkanhalvøya, Balkankrigene, førte imidlertid til skjerpet motsetning mellom Østerrike-Ungarn og Russland. På Berlinkongressen i 1878 ville Bismarck opptre som den «ærlige megler», men russerne mente at han hadde tatt Østerrike-Ungarns parti. Det oppstod et spent forhold mellom Tyskland og Russland, og i 1879 inngikk Tyskland en forsvarsallianse med Østerrike-Ungarn. I 1882 ble den utvidet til en trippelallianse, idet Italia kom med.
Da Vilhelm 2. ble keiser i 1888, utviklet seg et motsetningsforhold mellom den unge, ærgjerrige keiseren og Bismarck, og i mars 1890 fikk Bismarck avskjed. De senere rikskanslere var mindre uavhengige overfor keiseren.
På venstresiden gikk sosialdemokratene frem og fikk 4,5 millioner stemmer ved valget i 1912. Sosialdemokratene bygde på et marxistisk program, men førte i praksis en reformistisk politikk. Partiet var i opposisjon til regimet, som igjen betraktet det som en trussel.
Den tyske regjeringen forsøkte under inntrykk av Tysklands sterke økonomiske vekst å gjøre riket til en ledende makt både til lands og til sjøs. Storbritannia gikk i 1904 i allianse med Frankrike, og i 1907 med Russland. De allierte betraktet Tysklands utenrikspolitikk som aggressiv, mens Tyskland på sin side følte seg «innsirklet» av fiendtlige stater.
Kommentarer (7)
skrev Terje Andersen
svarte Astrid Sverresdotter Dypvik
skrev Jan Peter Pospisil
I artikkelen står følgende: "Fra 1938 begynte Hitler å realisere andre deler av sitt program: revisjon av de territoriale tap under første verdenskrig og oppfyllelse av andre nasjonale aspirasjoner.
Så følger visstnok noen eksempler: "I 1938 ble Østerrike annektert («Anschluss») og de sudettyske områder i Tsjekkoslovakia innlemmet i riket etter Münchenforliket".
Så vidt jeg vet har verken Østerrike eller de såkalte sudettyke områdene i Tsjekkoslovakia gjennom historien vært tyske landområder. Så de områdene gikk ikke tapt under første verdenskrig.
svarte Ida Scott
Hei! Som du sikkert ser, står det også "og oppfyllelse av andre nasjonale aspirasjoner". Det er nok det som siktes til når det gjelder både Østerriket og de sudettyske områdene. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
skrev Jan Peter Pospisil
Sannsynligvis.
Mange hilsener
skrev Peter Ole Kvint
Wirtschaftswunder mangler i artiklen. Wirtschaftswunder skyldes at Østtyskland uddannede mange ingeniører fordi de tit flygtede til Vesttyskland. Hvor en ingeniør fik en højere løn end en arbejder. De mange arbejdsløse ingeniører i Vesttyskland blev sendt i praktik i virksomhederne, hvor virksomhederne opdagede fidusen ved at have en i ingeniør i virksomheden.
svarte Ida Scott
Hei, tusen takk for innspill. Wirtschaftswunder er nevnt i artiklene om f.eks. økonomi og næringsliv i Tyskland, sosial markedsøkonomi og i flere biografier. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.