Føydalisme som ord kommer fra det middelalderlatinske ordet feudum, som betyr forlening på norsk. I føydalsystemet overlot monarken landområder (også kalt len) til sine nærmeste støttespillere. I bytte mot å personlig få styre og få inntekt fra disse landområdene (som lensherre) lovte undersåtten troskapsed til monarken, samt å oppfylle visse forpliktelser. Mest vanlig var en forpliktelse om å støtte monarken i krig. Ved å gjøre dette ble lensherren kongens vasall.
Hvis lenet var stort, var det vanlig for lensherren å dele opp sitt len i mindre len, og å gi dem til sine egne nærmeste støttespillere. Disse ble igjen vasaller av lensherren, og lovte troskap og støtte personlig til herren, inkludert i krig.
Len kunne deles i mindre og mindre deler, helt ned til enkelgods, hvor vasallen som godseier nærmest eneveldig styrte over bøndene under seg. Vasallenes bønder måtte betale godseieren for beskyttelse, for eksempel ved å jobbe gratis for dem eller ved å betale dem med jordbruksprodukter.
Føydalsystemet blir ofte framstilt som en pyramide, med monarken på topp, så adelige lensherrer, deres vasaller som ofte var riddere, og med bøndene på bunnen.
Føydalisme, som definert ovenfor, eksisterte aldri i en ren form. Lover og tradisjoner gjorde at det var store forskjeller mellom bøndene på det laveste trinnet i føydalpyramiden, både i rettigheter, hvor mye de betalte for beskyttelse, og hvor mye makt de hadde. Føydalbåndene mellom vasaller og lensherrer var også relativt løse, og forskjellig fra sted til sted. Ikke alle sverget troskap til sine oversåtter, ikke alle støttet hverandre i krig, og det var ofte komplekse bånd mellom de forskjellige samfunnslagene. Det var også deler av samfunnet som ikke var direkte underlagt føydalherre. Det var for eksempel komplekse bånd mellom statsmakt, kirkemakt, og handelssentrum og byer.
Hvis man vil bruke føydalismebegrepet bør man derfor helst se på det som en idealtype for en styringsform, på samme måte som demokrati eller diktatur. Det finnes mange typer demokrati eller diktatur, men begge er distinkte måter å styre et samfunn på. Det samme kan hevdes om føydalisme.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.