Den militære organisasjonen er underordnet den sivile. Det øverste organet er Militærkomiteen, som består av medlemslandenes forsvarssjefer (Island er normalt representert ved en representant fra utenriksdepartementet). Militærkomiteen gir militære råd til Rådet og den kjernefysiske planleggingsgruppen, og instruerer NATOs to strategiske hovedkommandoer; Allied Command Operations (ACO) og Allied Command Transformation (ACT). Som på sivil side er det en rekke underkomiteer, kalt arbeidsgrupper, der medlemslandene forbereder saker for beslutning i Militærkomiteen.
Lederen av Militærkomiteen (Chair of the Military Committee, CMC) velges blant medlemslandenes forsvarssjefer, normalt for tre år, og leder møtene i komiteen. Arbeidet i Militærkomiteen og arbeidsgruppene støttes av Den internasjonale militære staben (International Military Staff, IMS), som ledes av en (militær) generaldirektør. Som den sivile staben har den militære flere avdelinger, blant annet knyttet til planlegging og operasjoner, logistikk og ressurser, og sikkerhet og etterretning (som er en felles, sivil-militær avdeling).
Forsvarssjefene møter fast tre ganger i året, og når spesielle saker krever et møte i det som kalles militærkomitémøter i forsvarssjefsformat (Military Committee in Chiefs of Staff Session, MC/CS). Ellers møter forsvarssjefenes faste stedfortredere, som kalles militærrepresentanter (MILREP-er). Rådet har gitt Militærkomiteen i oppdrag å gi tilrådinger om forsvaret av Atlanterhavspaktens område og gjennomføring av NATOs operasjoner og oppdrag. Som i Rådet fattes beslutninger i Militærkomiteen ved enstemmighet, ved bruk av taushetsprosedyre. Dersom komiteen ikke lykkes i å bli enig, kan imidlertid formannen i Militærkomiteen fremme sitt fagmilitære råd til generalsekretæren.
Frankrike trakk seg i 1966 fra det militære samarbeidet, inkludert Militærkomiteen og forsvarsministermøtene. Bakgrunnen var blant annet at landet ville ha full kontroll over sine egne atomvåpen. I 1996 ble Frankrike igjen med på møter i Militærkomiteen og på forsvarsministernivå, men først i 2009 kom landet fullt med i kommandostrukturen.
NATOs kommandostruktur består av to hovedkommandoer med hver sin øverstkommanderende:
Allied Command Operations (ACO) er ansvarlig for alle operasjoner som NATO-landene har besluttet at NATO skal lede. Det kan være operasjoner både innenfor og utenfor NATOs ansvarsområde. Øverstkommanderende for Allied Command Operations, SACEUR (Supreme Allied Commander Europe), har i tillegg ansvaret for å utarbeide forsvarsplaner i alliansen og å sikre stridsevnen til de styrkene som blir tildelt ham. SACEUR fremmer også anbefalinger til Militærkomiteen med sikte på å forbedre organiseringen av sin kommando. Alle medlemslandene har militære representanter ved hovedkvarteret SHAPE som følger arbeidet der og er forbindelsesledd mellom SHAPE og hjemlandene.
Under SACEUR hører tre underkommandoer: Joint Force Command Brunssum i Nederland, Joint Force Command Naples i Italia og Joint Force Command Norfolk i USA. Norge er knyttet til kommandoen i Norfolk.
Allied Command Transformation (ACT) skal bistå utviklingen og omformingen av NATOs militære evne. Det innebærer å styrke samtrening, forbedre stridsevne, teste og utvikle doktriner og utføre eksperimenter for å vurdere nye konsepter. Øverstkommanderende for ACT er SACT (Supreme Allied Commander Transformation), som siden Frankrike kom tilbake til kommandostrukturen i 2009 har vært en fransk general eller admiral. Underlagt ACT er blant annet underkommandoen Joint Warfare Centre på Jåttå i Stavanger.
Kommentarer (7)
skrev Thor Egil Braadland
Jeg savner et avsnitt av Natos nærområdestrategi, som er illustrerende for hva som skjedde med Nato etter Irak, og også premisset for ny strategisk konsept som skal vedtas denne sommeren.
skrev Åsmund Gram Dokka
Hei, Thor Egil. Vi skal gjennomgå denne artikkelen med det aller første og tar innspillet ditt med oss.
skrev Thomas Grøhn
Hei
Angående angrepet på USA og følgende angrep på Afghanistan så er det i artikkelen skrevet at det var første gang artikkel 5 ble utløst og at NATO angrep da Afghanistan
Det er rett angående Artikkel 5 men USA frasa seg denne da de ville lede angrepet og Operation Enduring Freedom selv.
Det er derfor ikke korrekt at dette var NATO som angrep men USA med støtte av NATO allierte.
skrev Tor-Ivar Krogsæter
Jeg savner noe mer om det militærfaglige ved NATO, herunder standardiseringsarbeidet deres og hvordan for eksempel militært materiell samkjøres.
For øvrig: Bildet av Jens Stoltenberg nederst i artikkelen lenker ikke til artikkelen om ham, men til ei låst NTB-side (https://scanpix.no/spWebApp/preview/editorial/rjWV733J0Bc).
Artikkelen hadde hatt godt av en gjennomgang av språket: Her og der brukes litt gammelmodig enkel bestemmelse (f.eks. «Den viktigste organisasjonsmessige oppbygging») og noen plasser brukes stor forbokstav uriktig i navnene på NATOs organisasjonelle ledd (noen plasser har alle delene i navnet stor forbokstav, andre plasser har det (som rett er) kun stor forbokstav på første ord); og delen om NATOs utfordringer kunne ha vært bedre strukturert, eventuelt avhjulpet med noen flere underoverskrifter.
svarte Åsmund Gram Dokka
Hei, Tor-Ivar. Takk for innspill. Vi skal se på det. Husk at du, som registrert bidragsyter, også kan komme med endringsforslag, som da blir vurdert direkte av oss. Det er på mange måter enklere enn å komme med kommentarer. Ikke sikker på hva du mener med lenke i bildet, jeg finner ingen lenke. Men jeg ser av URL-en du sender at det er blitt lenket til stedet bildet er hentet fra. det er ikke uvanlig praksis.
skrev Tor-Ivar Krogsæter
Opningssetninga («NATO er en forsvarsorganisasjon for land i Europa og Nord-Amerika med grunnlag i Atlanterhavspakten som ble undertegnet 4. april 1949.») gjer det ikkje klårt om stiftinga av Nato og undertegninga av Atlanterhavspakta er av same dato, dette av di det står «med grunnlag i». Dette bør tydeleggjerast.
svarte Paal Sigurd Hilde
Hei, takk for forslag! Jeg har skrevet litt om for å tydeliggjøre.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.