Hauge kan vurderes både som teolog, sosial reformator og politisk opprør. Knut Dørum og Helje Kringlebotn Sødal har argumentert for at Hauge først og fremst bør sees som en religiøs leder.
Deres argumentasjon er slik: En finner knapt spor i Hauges brev, skrifter og avhør om at han ønsket å være en politisk reformator eller opprører. Hauge var innforstått med at eneveldet og statskirken var en del av Guds bestemmelse, og at det var en kristenplikt å lyde øvrigheten. Hauge ville på ingen måte bryte ut av kirken eller velte om på autoritetsforholdene der. Han viste liten eller ingen interesse for de politiske, økonomiske og filosofiske debattene som foregikk i tiårene rundt 1800. Han fremmet aldri tanker om spesifikt politiske reformer. Han kritiserte mye av det nye i tiden og fant sine teologiske idealer i fortiden og tradisjonen. Mye av kritikken han rettet mot geistligheten, hadde også røtter i en luthersk og pietistisk tradisjon for moralkritikk.
Dørum og Sødal har betont at Hauge hadde i hovedsak tros- og frelsesmål (religiøse mål), men at det han og vennene fikk utrettet på ulike områder, fikk store politisk og sosiale konsekvenser. Det radikale og nyskapende hos Hauge finnes nettopp i hans teologi og kristendomsforståelse. Det gjelder ikke minst Hauges radikale tolkning av arbeidsetikken og det allmenne prestedømmet og praktisering av dette. Det at han og senere haugianere betonte et virkningsforhold mellom gode gjerninger, ikke minst økonomisk suksess, og forsoning og frelse, motiverte til kapitalistisk entreprenørskap. Et teologisk syn om at alle med evner og kall kunne forøke Guds kapital og drive borgerligenæringer, utfordret borgernes næringsmonopol og standssamfunnet. Nytolkningene av det allmenne prestedømmet utfordret presteskapets forkynnelsesmonopol og autoritet, og var særlig radikalt idet også kvinner kunne opptre som forkynnere og åndelige ledere. Alt dette i Hauges teologi og måten han realiserte tankene sine på, kom til å bryte ned mentale barrierer for allmuen og gi dem selvtillit til å drive forkynnelse, politikk og borgerlige næringer utover på 1800-tallet.
Trygve Riiser Gundersen har uttrykt et annet syn på Hauge og haugianere. Han argumenterer for at det er vanskelig å skille politikk og religion fra hverandre rundt 1800. Det betyr at det å betegne noe som religiøst framfor politisk eller sosialt, ikke gir særlig mening. Gundersen ser sterke politiske trekk ved Haugebevegelsen også før 1814, i og med at Hauge og vennene hans satte seg mål av å skape et nytt kristent samfunn, at de kom til å trosse eneveldets hegemoni, kritiserte standsamfunnet og at de utfordret viktige autoriteter i det dansk-norske enevoldssamfunnet. Han plasserer Haugebevegelsen i en folkelig norsk opprørstradisjon som alt i enevoldstiden fikk radikale trekk.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.