Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.152.175
Aantal actieve gebruikers: 3.863
Portaal van de week: Prehistorie

Uitgelicht

Kapitein Haddock, Kuifje en Bobbie

De Blauwe Lotus

De Blauwe Lotus (originele Franse titel: Le Lotus bleu) is het vijfde album uit de stripreeks Kuifje van de Belgische tekenaar Hergé. Het album is verschenen na De sigaren van de farao, waar het een rechtstreeks vervolg op is. De originele versie in zwart-wit verscheen in 1936. In 1946 volgde een vernieuwde, ingekleurde uitgave van 62 pagina's, die in 1947 in het Nederlands vertaald werd. De zwart-witversie werd pas in 1990 in een Nederlandse vertaling uitgebracht. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft om in alle erkende talen informatie te bieden die objectief, verifieerbaar en vrij herbruikbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Monument voor The Beatles in Blokker

Afbeelding

Programmaboekje van de Woman Suffrage Procession van 3 maart 1913, de eerste protestmars voor vrouwenkiesrecht in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.

Programmaboekje van de Woman Suffrage Procession van 3 maart 1913, de eerste protestmars voor vrouwenkiesrecht in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.

Actueel

Afbeelding

Boerenprotesten in Europa

In januari en februari 2024 laaiden in verschillende landen van de Europese Unie – onder meer in België en Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Polen en Roemenië – boerenprotesten op. (Lees verder)

Recent overleden

2 mrt Søren Pape Poulsen (52), Deens politicus
1 mrt Iris Apfel (102), Amerikaans mode-icoon en interieurontwerpster
29 feb David Bordwell (76), Amerikaans filmwetenschapper en auteur
29 feb Paolo Taviani (92), Italiaans filmregisseur
29 feb Ali Hassan Mwinyi (98), Tanzaniaans politicus en oud-president

In het nieuws

2 mrt Droneaanval op flat in Odessa
In de Oekraïense stad Odessa vallen zeker zeven doden en acht gewonden door een aanval met een Russische drone op een flatgebouw.
1 mrt Begrafenis Aleksej Navalny
De uitvaart van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny met enkele duizenden aanwezigen vindt plaats in het Maryino-district van Moskou. Tot in de avond komt de menigte zijn begraafplaats bezoeken.
29 feb Bloedbad bij voedselbedeling in Gazastrook
Het Israëlisch leger schiet op Palestijnen bij een humanitair hulpkonvooi in Noord-Gaza. Er vallen meer dan honderd doden en honderden gewonden.

3 maart in de geschiedenis

1915 NACA
Het National Advisory Committee for Aeronautics, een Amerikaans federaal agentschap, wordt opgericht. In 1958 wordt het agentschap opgeheven en vervangen door NASA.
1918 Vrede van Brest-Litovsk
In Brest-Litovsk wordt een vredesverdrag getekend tussen de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek enerzijds en de Centrale mogendheden anderzijds. Hiermee komt er een einde aan de Eerste Wereldoorlog aan het Oostfront.
1931 The Star-Spangled Banner
The Star-Spangled Banner wordt aangenomen als het officiële volkslied van de Verenigde Staten. De tekst van het volkslied is in 1814 geschreven door Francis Scott Key.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Commons Commons
Vrije media
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software