Перейти до основного вмісту
ОЛІМПІАДА 2024

Безпольотні зони та штучний інтелект: Париж готується до урочистого відкриття Олімпіади

Париж, Франція – Уже цієї п'ятниці, 26 липня, у Парижі відбудеться урочиста церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор. Святкуватимуть уперше за межами стадіону —  грандіозне шоу заплановано на набережній Сени. Щоб усе минулося належно, у французькій столиці посилюють заходи безпеки.

Військові контролюють доступ до доріг до Ейфелевої вежі, 25 липня 2024
Військові контролюють доступ до доріг до Ейфелевої вежі, 25 липня 2024 © Andrew Medichini / AP
Реклама

Додатковий рівень захисту

Більш ніж 45 тисяч поліціянтів та офіцерів, 10 тисяч солдатів та 20 тисяч приватних охоронців патрулюватимуть завтра набережну Сени. Зона безпеки завдовжки в шість кілометрів розрахована на 30 тисяч глядачів. 

Щоб забезпечити додатковий рівень захисту за годину до початку церемонії, о 19.30 за місцевим часом, буде запроваджено безполітну зону радіусом 150 кілометрів навколо Парижа. Унаслідок цього зупинять або змінять маршрути всіх повітряних перевезень в одному із найбільш завантажених аеропортів Європи.

«Ця церемонія відкриття — найнезвичайніше, що може зробити країна», — заявив в ефірі телеканалу BFM міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен. Він наголосив на тому, як складно убезпечити такий значущий захід у нинішньому геополітичному кліматі із терористичними загрозами.

Франція, як і раніше, перебуває в стані підвищеної готовності до терористичних атак. Це набагато ускладнює завдання, бо убезпечити відкриту ділянку, де швидко тече вода, а поруч розташовані сотні будинків, — непросто. 

«100-відсоткової безпеки не існує», — зазначив ексочільник французької поліції Фредерік Печенар. Він наголосив, що таку складну операцію завжди супроводжують ризики. Втім, їх намагаються максимально передбачити.

До Олімпійських ігор у Парижі встановили периметр безпеки
До Олімпійських ігор у Парижі встановили периметр безпеки © David Goldman / AP

Так, на дахах будинків уздовж маршруту розташують снайперів, які відстежуватимуть потенційні загрози. Водну територію патрулюватимуть військові катери, оснащені гідролокаторами. Кожен човен, що бере участь у параді, а також пришвартовані за маршрутом судна ретельно перевірять фахівці зі знешкодження вибухових пристроїв, зокрема, за допомогою службових собак. Рух річкою зупинять в обох напрямках, за потреби встановлять загородження та сітки.

Читайте такожОлімпіада 2024: в Парижі активізували «антитерористичний периметр»

«Кримінальне безумство»

Варто зазначити, що амбітна концепція параду на Сені спочатку зіткнулася з опором з боку високопосадовців служби безпеки. 2022 року кримінолог Ален Бауер навіть охрестив її «кримінальним безумством». Спочатку планувалося, що захід буде розрахований на приблизно мільйон глядачів. Втім, кількість скоротили через зростання ризиків, пов'язаних із глобальними конфліктами та внутрішньою напруженістю. 

Минулого тижня обидва береги Сени перекрили металевими загородженнями — центр Парижа перетворили на справжню фортецю. До зони суворого режиму допускають лише мешканців та гостей готелів. 

Контролюватиме повітря французька армія. Військові застосують новітні технології радіоелектронної боротьби, щоб оцінювати потенційні загрози з повітря. Дрони, якими керують сили безпеки, а також камери зі штучним інтелектом стежитимуть за натовпом, щоб запобігти підозрілій активності.

Лише за останнє десятиріччя у Франції сталося кілька гучних терористичних атак. Зокрема, стрілянина в редакції Charlie Hebdo, напад на концертний зал Bataclan та вибух на національному стадіоні. 

Нещодавні погрози з боку угруповань, пов'язаних з Ісламською державою, та арешти підозрюваних у плануванні атак на Ігри посилили побоювання щодо безпеки. Попри ці проблеми, довіра до французьких сил безпеки залишається високою. Ексглава поліційного спецпідрозділу RAID Жан-Мішель Фоверг згадав про успішні заходи безпеки під час футбольного турніру Євро-2016.

«Загроза була високою, але Євро вдалося провести. І в нас не було нападу», — нагадав він.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.