Перейти до основного вмісту
Олімпіада 2024

Перший олімпійський матч. Збірна України з футболу поступилась Іраку

З рахунком 1:2 на користь іракської команди закінчився матч на «Стад Олімпік» у Ліоні. Команді Руслана Ротаня не вдалося відігратися попри 14 доданих хвилин. Це перша в історії зустріч збірних у цій віковій категорії U-23.   

Перший олімпійський матч. Збірна України з футболу поступилась Іраку
Перший олімпійський матч. Збірна України з футболу поступилась Іраку © Laurent Cipriani / AP
Реклама

З початку гри Ірак проводив небезпечні контратаки, але українській збірній вдалося перехопити ініціативу. Загалом синьо-жовті більше володіли м’ячем. Попри це рахунок залишався незмінним аж до 54-ї хвилини.  

Дебютний гол України на Олімпійській іграх забив Валентин Рубчинський. Він завершив атаку після штрафного, коли воротар Іраку відбив перед собою удар Арсенія Батагова. 

Перевага тривала недовго. Уже за кілька хвилин арбітр призначив пенальті у ворота української команди за порушення з боку Таловєрова. За це захисник отримав жовту картку. 

«Вважаю, що може й трохи підштовхнув його, але він 100% “пірнав”», — заявив Таловєров журналістам «Суспільне Спорт». 

Пенальті виконав Айман Хуссей і зрівняв рахунок у матчі. 

Іракські футболісти радіють після забитого голу у ворота українців. Франція, Ліон, 24 липня 2024
Іракські футболісти радіють після забитого голу у ворота українців. Франція, Ліон, 24 липня 2024 © Laurent Cipriani / АР

На 72-й хвилині Україна робить потрійну заміну: замість Таловєрова, Михайленка та Брагару виходять Салюк, Федор і Сич. 

Проте зіграла іракська заміна. Нападник Алі Джасім, що вийшов на 58-й хвилині, вивів свою збірну вперед. З лівого флангу ближче до меж штрафної він завдав прицільного удару в ближній кут української команди. 

Після цього синьо-жовті знов провели заміни і збільшили темп. Арбітр додав до основного часу 12 хвилин. Попри тиск Ірак намагався тягнути час, голкіпер отримав за це жовту картку. Водночас команда ледь не забила третій м’яч на 90+7 хвилині. Каррар Саад вдарив із меж штрафного, влучивши у ліву стійку воріт.  

Наприкінці матчу українська збірна мала кілька зручних моментів, але забити не вдалося. 

Дебют збірної

Це був перший матч на Олімпіаді для збірної України у категорії U-23. Відповідно до регламенту, у Іграх беруть участь футболісти, які народилися після 1 січня 2001 року. Кожній команді дозволено внести до складу лише трьох гравців старших за цей вік. 

В українській збірній було двоє 24-річних — Максим Таловєров і Дмитро Криськів. 

На відміну від багатьох інших збірних, в українській зібралися переважно основні гравці своїх клубів, тож її називають радше резервною для головної збірної, ніж молодіжною. 

Окрім того, це перший у цій віковій категорії матч збірних України та Іраку. Остання вже змагалась на Олімпіаді-2004. 

Тоді збірна Іраку з футболу вийшла до півфіналу, але у Салоніках поступилась Парагваю (1:3), а у матчі за третє місце — Італії (1:3).  

Українська та іракська збірні перед матчем. Франція, Ліон, 24 липня 2024
Українська та іракська збірні перед матчем. Франція, Ліон, 24 липня 2024 © Laurent Cipriani / АР

У нинішньому сезоні Ірак обіграв Індонезію у матчі за бронзові нагороди Кубку Азії. Це забезпечило команді участь в Олімпіаді.   

Українська збірна U-23 кваліфікувалася на цьогорічні Ігри після перемоги з рахунком 3:1 над Францією на молодіжному Євро-2023. 

Наступний матч в рамах Олімпійських ігор Україна зіграє 27 липня у Сент-Етьєні проти збірної Марокко, яка здолала Аргентину з рахунком 2:1.  

Підопічні Руслана Ротаня змагатимуться з Аргентиною 30 липня в Ліоні. За результатами матчів дві найкращі команди з групи вийдуть до плейоф. У разі успіху збірна України може зустрітися у чвертьфіналі з Новою Зеландією, США, Гвінеєю або Францією. 

Загалом чоловічий футбольний турнір Олімпіади триватиме до 9 серпня. Матчі приймуть сім французьких міст, зокрема, Париж. 

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.