Перейти до основного вмісту
Олімпійські Ігри 2024

Увесь розклад Олімпіади-2024: де дивитись і коли вболівати за українців

В олімпійському містечку в Парижі — всюди українські прапори та символіка. А будівлю, де проживає національна збірна, прикрасили тематичними малюнками дітей. Так вітають перших українських атлетів, які вже прибули до Франції, де зовсім скоро боротимуться за олімпійську першість. А вже у середу, 24 липня, стартують перші змагання. Розказуємо, коли очікувати на виступи спортсменів та де дивитися ОІ-2024 в Україні.

Будинок української збірної у центрі Олімпійського селища в Парижі
Будинок української збірної у центрі Олімпійського селища в Парижі © Національний олімпійський комітет України
Реклама

Тридцять треті літні Олімпійські ігри триватимуть з 26 липня до 11 серпня. Церемонія відкриття вперше в історії відбудеться не на олімпійському стадіоні, а на воді. Те, як національні збірні на човнах плистимуть шість кілометрів Сеною, можна буде спостерігати в п’ятницю 26 липня о 20:30 за київським часом.

Раніше за відкриття

Змагання наймасштабнішої спортивної події у світі розпочинаються за два дні до офіційної церемонії відкриття. Перші групові етапи командних видів спорту, таких як футбол та регбі, відбудуться в середу, 24 липня. Це дозволить вкластися в часові межі Олімпіади.

Українські вболівальники теж зможуть долучитися до Ігор перед формальним стартом. О 20:00 на фанів чекає матч олімпійської збірної України з футболу проти Іраку.

Уперше у своїй олімпійській історії Україна буде представлена на футбольному турнірі. Конкурентами групового етапу для команди також стануть Аргентина й Марокко.

Олімпійська збірна України з футболу
Олімпійська збірна України з футболу © Українська асоціація футболу

Коли вболівати?

Україна представлена у 23 видах спорту. Окрім футболу, національна команда дебютує в брейкінгу та спортивному скелелазінні. 

● Артистичне плавання

Українську команду представлятимуть сестри Алексіївими. Дует Владислави та Марини виступить 9 серпня в технічній програмі. А якщо матимуть гарний результат, ще й у фіналі 10 серпня.

● Бадмінтон

Від України виступить Поліна Бугрова. З 27 липня розпочинається груповий етап у жінок.

● Бокс

Олександр Хижняк, Айдер Абдураїмов та Дмитро Ловчинський — відстоюватимуть боксерську славу країни. Спортсмени представлені у вагових категоріях до 57, 80, 92 кілограмів відповідно.

27 липня виступить Олександр, 28 липня — Айдер та Дмитро.

Боксер Айдер Абдураїмов під час тренування
Боксер Айдер Абдураїмов під час тренування © Ігор Сьомко / RFI

● Боротьба

До складу національної збірної входять як жінки, так і чоловіки. Зокрема, це спортсменки Оксана Лівач (50 кг), Аліна Грушина (57 кг), Ірина Коляденко (62 кг), Тетяна Сова (68 кг). І спортсмени Василь Михайлов (86 кг), Муразі Мчедлідзе (97 кг), Юрій Ідзінський (125 кг), Парвіз Насібов (67 кг), Жан Беленюк (87 кг).

Боротимуться українці кожен день з 5 до 10 липня включно.

● Брейкінг

Першовідкривачами у цьому вже офіційному виді спорту від України стануть троє танцюристів. Це Анна Пономаренко (Stefani) та Катерина Павленко (Kate), які виступлять 9 серпня. А також Олег Кузнєцов (Kuzya), який дебютує 10 серпня.

● Важка атлетика

Від України за медаль боротиметься Каміла Конотоп. 8 серпня вона виступатиме у ваговій категорії до 59 кілограмів.

Читайте такожУкраїна готується до Олімпіади в Парижі: найменша кількість спортсменів в історії

 

● Академічне веслування

Атлети виступатимуть чоловічою парою: Ігор Хмара й Станіслав Ковальов. Та жіночою четвіркою: Анастасія Коженкова, Дарина Верхогляд, Катерина Дудченко та Євгенія Довгодько.

27, 28 липня відбудуться попередні запливи, а 29 липня — додаткові у всіх. Фінал у жінок планується на 31 липня, а у чоловіків — 2 серпня.

● Веслування на байдарках і каное

Національну збірну представлятимуть дев'ятеро веслувальників. Восьмеро у спринті (Павло Алтухов, Ігор Трунов, Олег Кухарик, Дмитро Даниленко, Іван Семикін, Людмила Лузан, Анастасія Рибачок, Марія Повх) та одна представниця в слаломі (Вікторія Ус).

Відповідно до цього розкладу можна підтримувати спортсменів:

Вікторія Ус виступатиме 27, 28 липня — байдарка-одиночка; 30, 31 липня — каное-одиначка; 3,4,5 серпня — байдарковий крос.

6 серпня — байдарка-четвірка (чоловіки) та каное-двійка (жінки).

Марія Повх веслуватиме 6,10 серпня — байдарка-одиначка. Павло Алтухов та Людмила Лузан 7 серпня — каное-одиначка.

8 серпня каное-двійка (жінки) та байдарка-четвірка (чоловіки), а 9 серпня — байдарка-двійка (чоловіки).

Вікторія Ус першою з української команди прибула до олімпійського містечка
Вікторія Ус першою з української команди прибула до олімпійського містечка © Національний олімпійський комітет України

● Велоспорт

Чотири велосипедисти змагатимуться від України. Анатолій Будяк та Юлія Бірюкова братимуть участь у груповій гонці 4 серпня та в роздільній — 27 липня та 3 серпня. 

У змаганнях із маунтенбайку (гірські велосипеди) країну захищатиме Яна Беломоіна 28 липня та Олександр Гудима 29 липня.

● Спортивна гімнастика

До збірної увійшло шестеро гімнастів: Олег Верняєв, Ігор Радівілов, Назар Чепурний, Ілля Ковтун, Радомир Стельмах і Анна Лащевська.

27 і 28 липня відбудуться кваліфікаційні виступи. 29 липня — чоловічий командний фінал, а 31 липня — фінал у багатоборстві.

Анна Лащевська виступатиме 1, 3, 4, 5 серпня відповідно в таких дисциплінах, як багатоборство, опорний стрибок, різновисокі бруси, колода, вільні вправи.

Серед чоловіків також відбудуться виступи 3 серпня — вільні вправи, кінь — фінал; 4 серпня — кільця, опорний стрибок — фінал; 5 серпня — бруси, перекладина — фінал.

Олег Верняєв під час свого першого тренування в Парижі
Олег Верняєв під час свого першого тренування в Парижі © Олег Верняєв / facebook

● Художня гімнастика

Таїсія Онофрійчук виступатиме в індивідуальних змаганнях, зокрема 8 серпня — у кваліфікації. А фінал можливий на наступний день.

А в групових змаганнях виборюватимуть перемогу Кіра Ширикіна, Діана Баєва, Валерія Перемета, Марія Височанська й Аліна Мельник. Їхній виступ планується 9 серпня, а фінал — 10.

● Дзюдо

П’ятеро бійців представлятимуть країну в різних вагових категоріях. Для всіх, окрім Білодід — це дебют на Іграх.

Виступи дзюдоїстів слід очікувати в такі дні: 27 липня — Дільшот Халматов (до 60 кг), 28 липня — Богдан Ядов (до 66 кг), 29 липня — Дар'я Білодід (до 57 кг), 31 липня — Єлизавета Литвиненко (до 78 кг), 1 серпня — Христина Гоман (понад 78 кг).

Дзюдоїстка Єлизавета Литвиненко під час тренування. Київ, 13 липня 2024
Дзюдоїстка Єлизавета Литвиненко під час тренування. Київ, 13 липня 2024 © Ігор Сьомко / RFI

● Плавання

До складу команди з плавання увійшли також п’ятеро спортсменів, які долатимуть різні дистанції.

28 липня Олександр Желтяков, кваліфікація та 1/2 фіналу 100 метрів на спині; 29 липня Ніка Шарафутдінова, кваліфікація та 1/2 фіналу; 29 липня Михайло Романчук, кваліфікація 800 метрів вільним стилем; 30 липня Денис Кесіль, кваліфікація та 1/2 фіналу; 31 липня Олександр Желтяков, кваліфікація та 1/2 фіналу 200 метрів на спині; 1 сепня Владислав Бухов, кваліфікація та 1/2 фіналу; 3 серпня Михайло Романчук, кваліфікація 1500 метрів вільним стилем.

У разі гарних результатів фінали для українських плавців відбудуться наступного дня після кваліфікації.

● Стрибки у воду

Команда українських стрибунів у воду складається з дев’яти атлетів, а національна збірна має максимальне представництво у синхронних видах програми зі стрибків у воду.

27 липня розігруватиметься комплект нагород у синхронних стрибках з 3-метрового трампліна серед жінок, а  2 серпня — серед чоловіків.

29 липня — фінал у синхронних стрибках з 10-метрової вишки серед чоловіків, а 31 липня — серед жінок.

7 серпня розпочнуться змагання зі стрибків у воду з 3-метрового трампліна серед жінок, 5 серпня —  з 10-метрової вишки серед жінок. А 9 серпня — у чоловіків.

Олексій Середа та Кірілл Болюх — бронзові призери чемпіонату світу
Олексій Середа та Кірілл Болюх — бронзові призери чемпіонату світу © Федерація України зі стрибків у воду / Facebook

Читайте також(ВІДЕО) Команда українських стрибунів у воду ввійшла до трійки кращих ще до Олімпіади

● Спортивне скелелазіння

Відкриватимуть цю нову спортивну сторінку для України Ярослав Ткач та Євгенія Казебекова. Вони виступатимуть щодня з 5 до 9 серпня.

● Стрільба

Шестеро стрільців змогли кваліфікуватися до Олімпіади. У кульовій стрільбі Україну представлятимуть: Олена Костевич — 27, 28 липня пістолет, 10 метрів та 2, 3 серпня пістолет, 25 метрів.

Павло Коростильов — 27, 28 липня пістолет, 10 метрів. Сергій Куліш — 28, 29 липня гвинтівка, 10 метрів.

Сергій Куліш — 31 липня та 1, 2 серпня гвинтівка з трьох положень, 50 метрів.

Віктор Банькін, Максим Городинець — 4, 5 серпня, швидкісний пістолет, 25 метрів.

У стендовій стрільбі виступить лише Ірина Маловічко: 30, 31 липня — трап, кваліфікація; 2, 4 серпня — скіт, кваліфікація та фінал.

● Стрільба з лука

Українці братимуть участь в індивідуальних та змішаних змаганнях у стрільбі з лука: Михайло Усач та Вероніка Марченко — 25 липня (кваліфікація) та 2 серпня (1/8 фіналу).

П'ятиборство

З 8 до 10 серпня триватимуть змагання із п'ятиборства. Валерія Пермикіна, Олександр Товкай та Владислав Чекан проходитимуть кваліфікацію 8 серпня.

● Теніс

До збірної України з тенісу увійшли лише жінки. Матчі відбудуться 27 і 28 липня.

В одиночному розряді гратимуть Еліна Світоліна, Марта Костюк, Ангеліна Калініна, Даяна Ястремська. У парному розряді — Даяна Ястремська і Ангеліна Калініна, Людмила та Надія Кіченок.

● Настільний теніс

Ярослав Жмуденко, Маргарита Песоцька та Соломія Братейко боротимуться за олімпійським тенісним столом. 27 липня планується старт ігор як у чоловіків, так і у жінок. Дата проведення фіналу буде відома згодом.

Фехтування

Команда фехтувальниць представлена в індивідуальних та командних змаганнях. Це  Ольга Харлан, Олена Кравацька, Юлія Бакастова, Джоан Фейбі Бажура, Влада Харькова, Аліна Комащук і Дар'я Варфоломєєва.

27 липня відбудуться індивідуальні змагання зі шпаги, а 29 липня — із шаблі. 30 липня — командні змагань зі шпаги і 3 серпня — із шаблі.

Ольга Харлан на чемпіонаті України з фехтування-2024
Ольга Харлан на чемпіонаті України з фехтування-2024 © Ольга Харлан / facebook

● Легка атлетика

Найбільше представників — 25 атлетів — Україна матиме саме у цьому виді спорту. Однак дехто виборюватиме медалі  одразу в декількох дисциплінах. За умови вдалих виступів можливі такі раунди змагань:

1 серпня — Ігор Главан, Марія Сахарук та Олена Собчук (спортивна ходьба на 20 км).

2 серпня — змішана естафета 4х400 (кваліфікація).

4 серпня — Олександр Погорілко, Анна Рижикова та Вікторія Ткачук (біг на 400 м з бар'єрами).

5 серпня — Олександр Погорілко, Анна Рижикова та Вікторія Ткачук (біг на 400 м з бар'єрами, додаткова кваліфікація).

7 серпня — змішана марафонська естафета.

2 серпня — стрибки в висоту (жінки), кваліфікація.

2 серпня — потрійний стрибок (жінки), кваліфікація.

7 серпня — стрибки в висоту (чоловіки), кваліфікація.

Ярослава Магучіх, володарка світового рекорду у жіночих стрибках у висоту
Ярослава Магучіх, володарка світового рекорду у жіночих стрибках у висоту © MEETING DE PARIS

Де дивитись?

Уже традиційно Ігри в Україні транслює «Суспільне». Безплатні трансляції будуть доступні на платформі «Суспільне.Спорт» та на регіональних каналах майданчика: «Суспільне Київ», «Суспільне Харків» та інших.

Також змагання можна подивитись на медіасервісі «MEGOGO» в спортивному розділі. А послухати аудіотрансляції матчів збірної з футболу — на «Радіо Промінь».

Іноземною мовою транслюватиме Олімпіаду офіційний сайт Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

Також міжнародні змагання можна переглянути на великому екрані у фанзоні Олімпійських ігор. У столиці на території ВДНГ такий майданчик запрацює з 24 липня.

Щодня в Україні показуватимуть 14 годин змагань із Франції. Уболівати за спортсменів онлайн можна буде з 10-й ранку до опівночі.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.