Перейти до основного вмісту
ІНТЕРВ’Ю RFI

(ВІДЕО) «Відчувають, ніби українці отримують у Словаччині більше, ніж самі словаки», — експертка

Братислава, Словаччина – Спершу для українців у Словаччині все було, наче в казці, але потім ставлення до них почало змінюватися. Так каже директорка словацького Центру вивчення міграції та меншин CVEK Елена Кріглерова. Коли почалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну, її організація розробила для словацької влади посібник, як поводитися із біженцями. В інтерв'ю RFI у Братиславі пані Кріглерова розповіла, якою є найбільша проблема українців у Словаччині, як тут змінюється ставлення до них і чому уряду країни варто було б залишити біженців, а не відправляти їх додому.

Елена Кріглерова – директорка словацького Центру вивчення міграції та меншин CVEK
Елена Кріглерова – директорка словацького Центру вивчення міграції та меншин CVEK © Андрій Городиський / RFI
Реклама

Словаччина завжди мала проблеми з інтеграцією

— Скільки українців зараз у Словаччині?

— Перед війною (повномасштабною в Україні. — Ред.) у Словаччині вже проживало майже 60 тисяч українців. А потім приїхало ще 100 тисяч. Але, на жаль, ми не знаємо, скільки з них залишилося. Тому що вони просто отримали тимчасовий захист. Але ми не знаємо, чи залишилися вони в Словаччині, чи переїхали в західні країни, чи повернулися в Україну.

Тому, на жаль, ми знаємо лише, скільки людей отримали тут тимчасовий захист, — це 120 тисяч. Але скільки з них насправді тут, у Словаччині, ми не знаємо.

— Як українці інтегруються до словацького суспільства?

— Через брак даних, ми не знаємо статистики про те, скільки людей працевлаштовано. Але з інтеграцією у Словаччині взагалі доволі складно.

Спершу українців приймали тут дуже добре. Прості люди, муніципалітети, громадські організації їм дуже допомагали. І багато українців знайшли тут житло та роботу. А їхні діти — не всі, але більшість — школи.

Але у нас у Словаччині є дуже велика проблема з інтеграцією іноземців. Тому що єдина політика щодо інтеграції іноземців була ухвалена 2014 року. Але навіть вона не була реалізована.

CVEK розробила для словацької влади посібник, як поводитися із біженцями
CVEK розробила для словацької влади посібник, як поводитися із біженцями © Андрій Городиський / RFI

Проблема в тому, що у нас немає жодної «парасольки», жодної інституції, яка б відповідала за інтеграцію іноземців. А коли почалася (повномасштабна. — Ред.) війна і багато людей приїхали до Словаччини, багато інституцій зрозуміли, що нічого немає (для приймання біженців. — Ред.) Але, на жаль, жодної іншої політики інтеграції не ухвалили.

Діти можуть навчатися в школах, але вони отримують лише дуже невелику підтримку в мовній освіті або адаптації до нових навчальних програм. Є величезна проблема з визнанням дипломів. Тому важко знайти роботу. Людям з особливими потребами або літнім людям надається дуже обмежена державна підтримка або не надається жодної. Так, багато з них інтегровані. Але на системному рівні проблем ще дуже багато.

Водночас у Словаччині величезна потреба в робочій силі. Рівень безробіття дуже низький. Тому нам потрібні мігранти, люди з-за кордону.

— У вас є якісь цифри щодо бізнесу, який українці відкривають тут?

Відділення «Нової Пошти» у Братиславі
Відділення «Нової Пошти» у Братиславі © Андрій Городиський / RFI

 

— Для них це дуже складно. Особливо для тих, хто має тимчасовий захист. Їм взагалі заборонено вести бізнес. Тому їм доводиться змінювати свій статус, що теж дуже складно. Тож так, деякі з них досягають успіху в цьому, але, звичайно, не дуже часто вони ведуть бізнес офіційно.

— У Братиславі є кілька приватних шкіл, де навчаються українські діти. Вони не ходять до словацьких шкіл і, відповідно, у них немає аж такої потреби інтегруватися в суспільство. Це проблема для Словаччини?

— На мій погляд, це проблема. Я б хотіла, щоб українські діти ходили до нормальних словацьких шкіл і підтримували стосунки з іншими дітьми. Тому що ми вже бачимо на практиці, що українські діти почуваються дуже ізольованими і мають певні психологічні проблеми.

Тож, я вважаю, краще було б їм ходити до словацької школи і підтримувати контакти з іншими українськими дітьми, Отримати підтримку в навчанні українською мовою, але також вчити словацьку мову. Ми не хочемо відокремлювати цих дітей.

Словаччині вигідно, щоб українці залишалися

— Українська влада намагається повернути біженців. Й іноді навіть просить європейські країни скоротити програми з підтримки українців, щоб стимулювати їхнє повернення. Що ви про це думаєте?

— Це досить складно. З одного боку, нам дуже потрібні люди з України та з інших країн через брак робочої сили. І не тільки для цього. Є також величезний виклик у демографії: населення старіє і міграція. А це один із найкращих варіантів, як із цим впоратися. Тож з позиції словацького суспільства, я вважаю, що нам точно потрібно більше людей із України та інших країн.

З іншого боку, я абсолютно розумію, як важливо, щоб люди поверталися після війни та відбудовували свою країну, а не просто виїжджали і залишалися.

Cловаччина відчуває брак робочої сили
Cловаччина відчуває брак робочої сили © Андрій Городиський / RFI

Я вважаю, що було б набагато розумніше, якби (словацький. — Ред.) уряд залишав людей у країні і не відсилав їх. Особливо, якщо їм немає куди повертатися. А багатьом з них і справді немає куди повертатися.

Коли вони приїхали, ми пообіцяли, що підтримаємо їх. І це не повинно бути лише тимчасово. Якщо ми пообіцяли це 2022-го, ми повинні знайти способи, як підтримати їх зараз і в майбутньому. І це знову ж таки про процес інтеграції.

— Що змінилося для українців у Словаччині після торішніх парламентських виборів?

— Усе дуже сильно змінилося в позиції Словаччини щодо російсько-української війни. Попередній уряд був повністю проукраїнським і надавав допомогу, зокрема й військову. Але коли влада змінилася, і риторика, і публічний дискурс стали антиукраїнськими. Але, з іншого боку, дії не такі вже й негативні. Так що побачимо.

Та якщо говорити про людей з України, які живуть у Словаччині, то тут все дуже тихо. Ніхто про це не говорить. Тому що вони (політики, що перемогли на виборах. — Ред.) дуже зайняті роботою зі зміни системи правосуддя, засобів масової інформації та іншими важливими для них речами.

Але ми чекаємо, що буде далі. Адже у Словаччині проживає десь, напевно, зі сто тисяч українців. І ми повинні знати, що буде з ними потім.

А як українців сприймає словацьке суспільство? Як на нього впливає риторика політиків?

Передвиборча агітація на вулицях Братислави
Передвиборча агітація на вулицях Братислави © Denes Erdos / АР

— Це все почалося ще перед виборами. Тому що передвиборча кампанія партії «Smer» Роберта Фіцо була … я б сказала, агресивною. І це дуже вплинуло на ставлення словацького суспільства до українців.

Як я вже казала, спершу словаки дуже привітно ставилися до українців — і рівень солідарності був величезним. А уряд тоді підтримав приймання українських біженців. Тож перші місяців п’ять, на мій погляд, все було, як у казці. Особливо якщо порівнювати, наприклад, з 2015 роком, коли до Європи приїжджали люди з Сирії та інших країн. Спротив чи негативне ставлення до тих людей було величезним.

У Словаччині людей із України сприймають набагато, набагато краще, ніж інших іноземців. Так що ситуація досить хороша. Але з іншого боку, дезінформація, конспірологічні ЗМІ, політичний дискурс партії «Smer» — усе це дуже вплинуло на ставлення людей.

Але є ще один фактор. Словаки відчувають, ніби українцям тут віддають перевагу, ніби вони отримують більше безоплатно, ніж самі громадяни Словаччини. І люди почали заздрити підтримці українського народу. І це також створило своєрідне негативне ставлення.

Торік ми провели дослідження про те, як люди з України почуваються в Словаччині після приїзду з України. І більшість із них почуваються тут добре. Вони відчувають гостинність Словаччини. Хоча майже всі вони мали тут якийсь негативний досвід: як-от вигуки на свою адресу на вулиці чи в автобусі. Але загалом вони почуваються тут добре.

Чи є якісь відмінності у ставленні до українців у великих містах Словаччини і в сільській місцевості, селах?

— По-різному. Але ж насправді більшість українців зупинилися тут, у Братиславі. Офіційно тут майже 40 тисяч українців — майже половина з усіх.

Але буває по-різному. Якщо людина живе в селі, десь у родині, наприклад, то ставлення краще, тому що всі всіх знають. І з мого досвіду, люди в селах справді дуже допомагають українцям.

Водночас у великих містах люди більш відкриті, і на них ця дезінформація не дуже впливає. Тому ми не знаємо, усе дуже по-різному

— Які головні проблеми для українців у Словаччині?

Елена Кріглерова – директорка словацького Центру вивчення міграції та меншин CVEK
Елена Кріглерова – директорка словацького Центру вивчення міграції та меншин CVEK © Андрій Городиський / RFI

— Це передусім невизначеність. Вони не знають, коли закінчиться війна. Вони не знають, чи зможуть залишитися тут, адже тимчасовий захист діятиме лише до наступного року. І їм потрібно якось підлаштовуватися під ситуацію. Їм потрібно знайти роботу. Їм потрібно ухвалити рішення щодо школи для дітей. Легалізувати свій статус. А вони просто не знають, що робити. І не знають, скільки це триватиме. І ця невизначеність для них — дуже сильний стрес.

Крім того, вони не знають, як довго уряд Словаччини надаватиме підтримку на винаймання житла. Вони нічого не знають про відвідування школи. Для них це ситуація великої невизначеності.

— За оцінками ЗМІ, Словаччина — найбільш вразлива до російської пропаганди та дезінформації країна в ЄС. Чи спрямована ця пропаганда проти українських біженців? І як з нею можна боротися?

— Так, тут є таке. Говорять саме про те, що українці нібито отримують все безплатно, що їм ніби віддають перевагу, а словаки дискримінуються, як порівняти з українцями. І я думаю, що це також може бути своєрідною російською пропагандою, яка приходить до Словаччини. Це йде не тільки зі словацького середовища. У мене немає доказів цього, але думаю, що це цілком можливо.

Російські наративи лунали в Словаччині і під час парламентських, і під час президентських виборів
Російські наративи лунали в Словаччині і під час парламентських, і під час президентських виборів © Denes Erdos / АР

Ми працюємо щодо протидії пропаганді з муніципалітетами на місцевому рівні. І, на мою думку, це найефективніший спосіб побудови єдності, довіри та стосунків між українцями та словаками. Тому що вони живуть разом у містах чи селах. Тож я думаю, що ці заходи на місцевому рівні — громадські заходи і заходи з підтримки взаємин між словаками та українцями — є найефективнішими способами боротьби з цією дезінформацією.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.