Перейти до основного вмісту
зміни для біженців

Українцям в Польщі ще допомагатимуть понад рік, але не всім

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до закону про допомогу українцям, що шукають прихистку від війни. Про це повідомила канцелярія президента 10 червня. Нововведення передбачає низку змін для українців, включно з обмеженнями у фінансових питаннях.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про допомогу українським біженцям. 10 червня 2024 року
Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про допомогу українським біженцям. 10 червня 2024 року © скриншот відео Victor Pinchuk Foundation
Реклама

Зміни до закону про допомогу українцям Сейм Польщі проголосував ще 15 травня. Далі їх схвалили верхня палата парламенту, Сенат, і президент країни. 

Українці мали право користуватися тимчасовим захистом в Польщі до 30 червня 2024 року. А схвалені поправки до Закону «Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на її території та деяких інших законів» подовжили цей термін до 30 вересня 2025 року. Це пов'язано з рішенням Ради ЄС про продовження тимчасового захисту для громадян України до 4 березня 2025 року. 

Читайте такожУ Польщі діятимуть нові правила допомоги українським біженцям

Серед нововведень в Польщі є і зміна терміну подання заяви на отримання номера PESEL зі статусом UKR. Якщо раніше це можна було зробити протягом 30 днів з моменту приїзду до Польщі, то тепер документ потрібно оформлювати «негайно після прибуття». При цьому за послугу фотографування на документ при отриманні PESEL платитиме сам шукач притулку. Ще одна обов'язкова вимога — пред'явлення дійсного проїзного документа громадянина України.

Поправки передбачають і можливість для українців змінити статусу перебування в Польщі. Аби замість тимчасового захисту отримати статус тимчасового перебування до 3-х років, необхідно доповнити та оновити дані у базі PESEL UKR. Потрібно подати електронну заяву воєводі за місцем проживання. Також статус UKR має бути активним станом на 4 березня 2024 року і на момент подання заяви. І якщо у польських безпекових служб не буде заперечень, то можна розраховувати на зміну статусу.

Дозвіл на тимчасове проживання можуть і скасувати, якщо того вимагатимуть «заходи національної оборони чи безпеки».

Обмеження соцдопомоги

Тепер не всі зможуть отримати грошову допомогу. Лише ті сім'ї, чиї діти залучені до шкільної або дошкільної освіти в польських навчальних закладах, зможуть отримувати щомісяця 800 злотих на дитину до 18 років та 300 злотих по програмі «Гарний старт» для школярів. В уряді вважають, що такий фінансовий бонус дозволить збільшити в польських школах кількість українських дітей на 80 тисяч. Раніше ж в республіці діяла гібридна система освіти для біженців. 

Біженці з україни в Польщі. Березень, 2022
Біженці з україни в Польщі. Березень, 2022 © Darek Delmanowicz / PAP

Нові поправки до закону скасовують грошову допомогу українцям у розмірі 300 злотих на особу. «Водночас, закон залишає відкритою можливість відновлення цієї пільги, шляхом ухвалення відповідної постанови, у разі збільшення припливу українських громадян», — зазначено в документі. Не отримають компенсацію і поляки, які надавали українцям житло та харчування.  

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.