Перейти до основного вмісту
російський суд

Журналіста із США судять в РФ за шпигунство, йому загрожує до 20 років в'язниці

Кореспондент The Wall Street Journal Еван Гершкович може провести за ґратами до 20 років, і все через професійну діяльність. У РФ чоловіка обвинувачують у шпигунстві. 26 червня російський суд почав розгляд справи Гершковича. 

У РФ відбувається суд над американським журналістом. 26 червня 2024 року
У РФ відбувається суд над американським журналістом. 26 червня 2024 року © Evgenia Novozhenina / Reuters
Реклама

Американця Евана Гершковича затримали  в Єкатеринбурзі ще наприкінці березня минулого року. За версією ФСБ, на замовлення Вашингтона він збирав засекречену інформацію про одне із російських оборонних підприємств. Хоча на той момент Еван працював у The Wall Street Journal і саме готував матеріал для статті. З того часу впродовж майже року суди регулярно подовжували йому термін перебування у СІЗО.

Закритий суд

Перше засідання суду у справі кореспондента відбулося 26 червня у Свердловському обласному суді Єкатеринбурга. В перші хвилини всередину запустили «потрібних» журналістів, але з ними американець спілкуватися відмовився. В цілому засідання тривало декілька годин і пройшло у закритому режимі. Представникам посольства США у Москві дозволили недовго знаходитися в залі.

«За цей час російська влада не надала жодних доказів, що підтверджували б висунуті проти нього обвинувачення, не обґрунтували його подальше утримання під вартою і не пояснили, чому робота Евана, як журналіста, є злочином», — йдеться у заяві посольства.

Еван Гершкович відкидає звинувачення російського суду. 26 червня 2024 року
Еван Гершкович відкидає звинувачення російського суду. 26 червня 2024 року © AP

Сам Гершкович свою провину відкидає і заявляє, що займався виключно журналістською діяльністю. На цьому ж наполягають і його роботодавці — The Wall Street Journal. У США свого громадянина називають незаконно затриманим.

У своєму матеріалі журнал наголошує, що судові процеси у справах про шпигунство в Росії непрозорі. Навіть адвокатам таких підозрюваних заборонено їх комунікувати.

Головний редактор журналу Емма Такер опублікувала лист до читачів, в якому назвала те, що відбувається в РФ, «пародією на правосуддя».

«Еван є штатним репортером The Wall Street Journal. Був у відрядженні в Росії, де був акредитованим журналістом. Але Кремль суворо обмежив незалежне висвітлення, фактично перетворивши журналістику на злочин», — написала вона. 

Читайте такожЗасновник WikiLeaks визнав себе винним у шпигунстві та вийшов на свободу

Шпигун або об'єкт для обмінного фонду

У посольстві США вважають, що «суть цього судового розгляду не в пред'явленні доказів, дотриманні процесуальних норм або у верховенстві закону». Таким чином Кремль хоче використати американських громадян для досягнення власних політичних цілей.

Зараз стосунки між Москвою та Вашингтоном максимально напружені з часів холодної війни. І Гершкович — відтоді перший американський журналіст, якого у РФ затримали за шпигунство. Крім нього зараз російська влада утримує американську репортерку Алсу Курмашеву з Радіо Свобода, яка має подвійне громадянство. Крім того, 16-річне ув'язнення зараз відбуває за шпигунство громадянин США Пол Вілан. 

The Wall Street Journal наголошє, що шанси на повернення Евана були. В лютому Володимир Путін заявив про готовність до обміну журналіста на ув'язнених в інших країнах росіян. Зокрема, натякнув на оперативника ФСБ Вадима Красикова, який за вбивство відбуває покарання у Німеччині. 

Акція на підтримку журналіста до річниці його затримання
Акція на підтримку журналіста до річниці його затримання © Cam Pollack / WSJ

Перспективи судового процесу

Нове засідання у справі Гершковича призначили на 13 серпня. Журналісти переконані, що фіктивне звинувачення призведе до ув'язнення невинної людини. 

Адвокат Євген Смирнов, який раніше працював з подібними справами, в інтерв'ю Еuractiv сказав, що такі судові процеси тривають зазвичай два-три місяці, але прецедентів виправдання на суді «шпигунів» в путінській Росії не згадав. 

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.