Перейти до основного вмісту
ПІДТРИМКА ВІД ПАРТНЕРІВ

У США можуть дозволити американським підрядникам працювати в Україні

Адміністрація Байдена обговорює можливість зняти фактичну заборону на розгортання американських військових підрядників в Україні. Це б дозволило прискорити технічне обслуговування і ремонт систем озброєння, яке ЗСУ надали США.

«Петріоти» від США, які вже розгорнуті в Україні
«Петріоти» від США, які вже розгорнуті в Україні © Verteidigungsministerium
Реклама

Зсув у політиці США 

На думку американських посадовців, є ймовірність, що зміни, які дозволять Пентагону надавати контракти американським компаніям для роботи в Україні, можуть ухвалити уже до кінця цього року. У разі позитивного рішення американські підрядники вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії зможуть працювати в Україні.

Про це повідомляє CNN, покликаючись на чотирьох американських чиновників. Останні зауважують, що над цим питанням все ще працюють представники адміністрації і його ще остаточно не схвалив президент Джо Байдена.

«Ми не ухвалювали жодних рішень, і будь-яке обговорення цього питання є передчасним», — сказав один із чиновників адміністрації. Він також додав, що президент США «абсолютно впевнений, що він не відправлятиме американські війська в Україну».

У ЗМІ зазначають, що зміна рішення щодо відправлення американських підрядників може стати черговим значним зсувом у політиці адміністрації Байдена щодо України. Йдеться про можливість працювати в Україні від кількох десятків до кількох сотень підрядників.

Нагадаємо, наприкінці травня президент США дозволив Україні застосовувати американську зброю для ударів по Росії, але лише у прикордонних районах, які межують з Харківщиною. А минулого тижня у Пентагоні повідомили, що військові ЗСУ можуть завдавати ударів по будь-якій території РФ, звідки вона атакує українську територію. Також 10 червня адміністрація президента Джо Байдена дозволила українській бригаді НГУ «Азов» використовувати американську зброю. Це означає, що бригада матиме доступ до військової допомоги від США на рівні з усіма іншими підрозділами Збройних сил України.

Допомога військовим ЗСУ 

Обговорення чергових пом'якшень політики США є спробою надати українським військовим переваги над Росією.

«Протягом останніх двох років Байден наполягав на тому, щоб усі американці, а особливо американські війська, трималися подалі від лінії фронту в Україні. Білий дім був сповнений рішучості обмежити як небезпеку для американців, так і сприйняття, особливо Росією, того, що американські військові беруть участь у бойових діях в Україні», — зауважують журналісти.

Американські війська й зараз допомагають ЗСУ з логістикою та рутинним техобслуговуванням американської техніки в Україні, але лише віддалено у відеочаті чи телефоном. Це має очевидні обмеження, оскільки фахівці з США не можуть безпосередньо працювати з системами. Зараз надану Україні американську військову техніку доводиться вивозити для ремонту чи обслуговування до Польщі, Румунії чи інших країн НАТО, що забирає багато часу.

«Протягом останніх кількох місяців чиновники почали серйозно переглядати ці обмеження, оскільки Росія продовжувала здобувати перемоги на полі бою, а фінансування США для України загальмувалося в Конгресі. Дозвіл досвідченим американським підрядникам, які фінансуються урядом США, зберегти свою присутність в Україні означає, що вони зможуть набагато швидше допомагати ремонтувати пошкоджене дороге обладнання», — кажуть в медіа, покликаючись на американських посадовців. 

За словами чиновників, однією з систем, яка, ймовірно, потребуватиме регулярного техобслуговування, є винищувач F-16. Україні його мають поставити протягом 2024 року.  

«Це було б набагато більш цілеспрямованим і продуманим зусиллям з підтримки України всередині країни», — зазначив відставний армійський офіцер Алекс Віндман, який наполягав на скасуванні обмежень протягом майже двох років.

За його словами, адміністрація Байден працює над планом щодо пом'якшення обмежень для розгортання американських військових підрядників в Україні з початку 2024 року.

«Україна — наш союзник... США мають гострі, критичні інтереси національної безпеки в підтримці України, існує багато заходів для зменшення ризиків», — наголосив Віндман.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.