Naar inhoud springen

Andalusiet: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Zie ook: minus weespagina
k cat
Regel 49: Regel 49:
*[http://www.mindat.org/show.php?id=217&ld=1&pho= Mindat met info over vindplaatsen]
*[http://www.mindat.org/show.php?id=217&ld=1&pho= Mindat met info over vindplaatsen]


[[Categorie:Mineraal]]
[[Categorie:Nesosilicaat]]
[[Categorie:Nesosilicaat]]
[[Categorie:Verbinding van aluminium]]
[[Categorie:Aluminiumhoudend mineraal]]


[[bg:Андалусит]]
[[bg:Андалусит]]

Versie van 23 dec 2007 14:46

Sjabloon:Mineraal Het mineraal andalusiet is een aluminium-silicaat met de chemische formule Al2SiO5. Het behoort tot de groep van de nesosilicaten.

Eigenschappen

Het donkergroene, grijze, bruine of rode mineraal heeft een duidelijke splijting volgens kristalvlak [110] en een slechte splijting volgens [010], een witte streepkleur en een glasglans. Het kristalstelsel is orthorhombisch, de gemiddelde dichtheid is 3,15 en de hardheid is 6,5 tot 7. Andalusiet is noch magnetisch, noch radioactief. De variëteit chiastoliet bevat gewoonlijk donkere insluitsels van koolstof of kleimineralen die een X of een kruis vormen.

Naamgeving

Andalusiet is genoemd naar het gebied waar het het eerst beschreven werd, Andalusië, Spanje in 1789. De naam van de variëteit chiastoliet is afgeleid van de Griekse letter chi, die in de vorm van een "kruis" geschreven wordt.

Voorkomen

Andalusiet is een zeer veel voorkomend mineraal als onderdeel van vele gesteenten. Het komt onder andere voor in gemetamorfoseerde sedimentaire gesteenten. Het is ook, samen met de andere aluminiumsilicaten sillimaniet en kyaniet een indicatief mineraal voor de diepte en temperatuur waarbij een gesteente metamorfose ondergaan heeft. Andalusiet is gewoonlijk stabiel bij temperaturen beneden de 500 °Celsius en bij drukken lager dan 0,3 GPa (gigaPascal). De druk en temperatuur zijn gerelateerd waardoor bij hoge temperatuur (800 °C) een lagere druk (0,1 GPa) nodig is om uit andalusiet sillimaniet te vormen. Bij temperaturen beneden 600 °C en drukken hoger dan 0,3 GPa wordt juist kyaniet uit andalusiet gevormd.

Zie ook