2232 - B Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı

+
-
0

2232-B Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı 2024 Yılı 1. Dönem Başvuru Sonuçları Açıklandı !

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanında öncü ülke olma hedefi doğrultusunda yürütülecek projelere katkı sağlamayı sürdürüyor.  Alanlarında yaptıkları üst seviye bilimsel ve teknolojik çalışmalar ile öne çıkan ve yurt dışında çalışma deneyimine sahip nitelikli araştırmacıları Türkiye’ye gelmeleri için teşvik etmek amacıyla başlatılan Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı’nın 2024 yılı 1. Dönem çağrılarının değerlendirme süreçleri tamamlandı.

2232 Programı başvuru durumunuz ile ilgili sonucu, BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi (ebideb.tubitak.gov.tr) üzerinden kullanıcı girişi yaparak "Başvurularım" alanından görebilirsiniz.

 

2232-B Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı 2024 Yılı 2. dönem çağrısı başvuruya açıldı.

Başvurular TÜBİTAK Yönetim Bilgi Sistemi (TYBS) üzerinden 23 Ekim 2024 – 13 Aralık 2024 (Saat 17.30 GMT+3) tarihleri arasında alınacaktır.

 

Program kapsamında ülkemiz açısından stratejik öneme sahip araştırma alanlarında yürütülecek projelere katkı sağlamak üzere, alanlarında yaptıkları üst seviye bilimsel ve/veya teknolojik çalışmalar ile temayüz etmiş ve yurt dışında çalışma deneyimi olan başta Türk bilim insanları olmak üzere 40 yaş altındaki genç araştırmacıların yurt dışından Türkiye’ye gelmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını Türkiye’nin önde gelen devlet veya vakıf yükseköğretim kurumlarında, 6550 kapsamında yeterlik almış araştırma altyapılarında, kamu araştırma enstitülerinde, Ar-Ge veya tasarım merkezine sahip özel sektör kuruluşlarında veya teknoparklar bünyesinde Türkiye’de yerleşik sermaye şirketlerinde sürdürebilmeleri için destek verilir.

2232-B Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı 2024 yılı Çağrı Duyurusu için görsele tıklayınız.

Destek Kapsamı

Bu program ile

  1. Yürütücüye yönelik burs,

  2. Yürütücünün varsa eş veya çocuğu için aile yaşam gideri bursu,

  3. Araştırma başlangıç paketi ödeneği,

  4. Araştırma projesi desteği

  5. Araştırma ekibinin oluşturulması desteği, (Türkiye’de yürüteceği araştırma için araştırma ekibinde yer vereceği lisansüstü öğrenciler ve doktora sonrası araştırmacıdan oluşan toplamda en fazla beş bursiyerin burs giderleri) *

  6. Araştırma projesinde yer alacak araştırmacılara verilecek PTİ,

  7. Ev sahibi kurum/kuruluşa Kurum Hissesi,

  8. Yürütücü ile eş ve çocukları için sağlık sigortası desteği

  9. Yürütücü ile eş ve çocukları için yol desteği,

  10. Mentorluk desteği,
    sağlanır.

*Proje ekibinde yer alacak bursiyerlerin en fazla ikisi yüksek lisans öğrencisi, biri ise doktora sonrası araştırmacı olabilir.

Destek süresi proje için en az 24 ay, en fazla 36 aydır.

Destek Miktarı ve Ödeme Koşulları

2232-B Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı Destek Üst Limitleri

Destek Kalemi

Destek Miktarı (TL)

Destek Kalemi

Aylık (TL)

Araştırma Başlangıç Paketi Ödeneği2.350.000 ₺Proje Yürütücüsüne Yönelik Burs Deneyimli Araştırmacı120.000 ₺
Araştırma Desteği (PTİ ve Kurum Hissesi/Genel Gider hariç)En fazla 1.650.000 ₺Proje Yürütücüsünün Varsa Eş veya Çocuğu İçin Aile Yaşam Gideri Bursu12.000 ₺
Proje Yürütücüsü İle Eş ve Çocukları İçin Yol DesteğiSeyahat Bilet Tutarı (Geliş için)Araştırmacı Ekibinin Oluşturulması Desteği (Araştırma Ekibinde Yer Vereceği Lisansüstü Öğrencisinin Burs Giderleri Öğrenci Başına)

Yüksek Lisans tam / kısmi burs (16.500₺/4.800₺)

Doktora tam/kısmi burs(24.000₺/6.600₺)

Doktora Sonrası Araştırmacı tam burs (32.000 ₺)

 Ev Sahibi Kurum/Kuruluşa Kurum Hissesi/Genel Gider Ödeneği18.000 ₺
Projede Yer Alacak Araştırmacılara Verilecek PTİ2.500 ₺
Proje Yürütücüsü İle Eş ve Çocukları İçin Sağlık Sigortası Desteği Kişi başı370 ₺
Kimler Başvurabilir
  • Programa başvuracak araştırmacılar başvurunun ilk günü itibariyle yurtdışında çalışıyor ve 40 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. (Kadın başvuru sahiplerinde her doğum için bir yıl ilave edilir.)

  • Programa başvuracak araştırmacılar başvurunun ilk günü itibariyle son 3 yıl içinde 6 aydan fazla Türkiye’de bulunmamış olmalıdır. GYK tarafından kabul edilecek mücbir sebepler ile mecburi askerlik hizmeti bu sürenin dışındadır.

  • Başvurunun ilk günü itibarıyla aşağıdaki çalışma deneyimlerinin herhangi birinin sağlanması gerekir.

    • Son 4 yıl içerisinde doktorasını tamamlamış ve yurt dışında en az 1 yıl doktora sonrası çalışma deneyimine sahip kariyerinin başında olan araştırmacılar.

    • Özel sektörden başvuran araştırmacılardan en az 1 yılı özel sektörde olmak şartıyla lisans sonrası 4 yıl tam zamanlı çalışma deneyimi olan araştırmacılar (Yurt dışında tamamlanmış tezli yüksek lisans eğitimi süresinin en fazla 1 yılı ya da tamamlanmış doktora eğitimi süresinin en fazla 3 yılı bu kapsamda değerlendirilir).

  • Yukarıda belirtilen çalışma deneyimlerine sahip araştırmacıların aşağıdaki koşullardan birini sağlaması gerekir;

    • Başvuru ilk günü itibarıyla son üç yılın herhangi bir yılında Thomson Reuters tarafından yayınlanan “En Fazla Atıf Alan Araştırmacılar Listesinde” bulunmak,

    • Başvurunun ilk gününden itibarıyla son 5 yılın herhangi bir yılında aşağıdaki sıralamalardan birinde bulunan bir kurumda kesintisiz en az 12 ay çalışmış olmak.

      • QS (Quacquarelli Symonds) veya THE (Times Higher Education) Dünya Üniversite Sıralaması çalışması kapsamında alan bazında yapılan sıralamalarda ilk 150 üniversite.

      • Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi tarafından yayınlanmış Dünyada En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan İlk 2500 Şirket.

      • Scimago Kurumlar sıralamasında sağlık - yüksek öğretim - kamu - özel alt alanlarında ilk 250 kurum.

      • En Fazla Yatırım alan Başarılı Start-Up ve Unicorn Şirketler;

        • CBInsights tarafından yayınlanan ve girişim seviyesinden 1 milyar ABD doları ve üzeri değerlemeye ulaşan “Unicorn” şirketler listesi,

        • Crunchbase ve CBInsights veritabanlarına göre son 5 yılda kurulup son 5 yılda en fazla yatırım alan ilk 1000 firma.

  • Herhangi bir kamu kurumundan destek alıp halihazırda mecburi hizmet yükümlülüğü bulunan araştırmacılar bu programa başvuru yapamaz.

Başvuru Tarihleri
Başvuru DönemiBaşlangıç TarihiBitiş Tarihi
2024-124/01/202408/07/2024 (17.30 GMT+3)
2024-223/10/202413/12/2024 (17.30 GMT+3)
e-Başvuru
  • Başvurular, çağrı duyurusunda ilan edilen tarihler içerisinde TYBS sistemi üzerinden çevrimiçi olarak yapılır.

  • Başvurudan önce başvuru koşulları ile değerlendirme yöntem ve süreci dikkatlice okunmalıdır (Bknz: Çağrı Duyurusu Madde 3 ve Madde 6)

  • Başvuru sistemine yüklenecek belgelerin Türkçe veya İngilizce olması gerekmektedir. Diğer dillerde hazırlanmış belgelerin onaylı Türkçe veya İngilizce tercümeleri yüklenmelidir.

  • Başvuru aşamasında belgelerin sisteme yüklenmesi yeterlidir, ayrıca BİDEB’e ulaştırılması gerekmez.

  • Destek almaya hak kazanan kişilerin destek kararının açıklanmasından sonra istenilen belgeleri proje takip sistemine (PTS) yüklemesi gerekmektedir.

Başvuru geri çekme işlemi her aşamada yapılabilir. Geri çekme işlemi için başvuru yılı ve dönemini belirten ıslak imzalı bir dilekçenin BİDEB adresine gönderilmesi gerekmektedir. Dilekçenin BİDEB’e ulaşmasını takiben güncelleme işlemi yapılır.

Bursların Başlatılması

Desteklenen yürütücünün destek kararının bildirilmesinden itibaren en geç 12 ay içinde aşağıdaki belgeleri proje takip sistemine (PTS) yükleyerek araştırmasına başlaması gerekir. Belgeler gönderildikten sonra TÜBİTAK tarafından desteğe ilişkin sözleşme hazırlanır.

  • Araştırma süresince adaya sağlanacak olanakları somut olarak belirten ve ev sahibi kurumun üniversite olması halinde yürütücüye verdirilecek ders/dersleri içeren taahhüt yazısı

  • Başvuru sırasında sisteme yüklenen çalışma belgesi ve mezuniyet belgesinin asılları veya onaylı kopyaları

  • Gerekli olması halinde Etik Kurul Belgesi

  • Aile yaşam gideri bursu talep eden adaylar için e-devletten alınmış nüfus kayıdı örneği; uluslararası araştırmacılar için evlilik cüzdanı ve/veya doğum belgesi,

  • Onaylı Başvuru Formu (E-bideb tarafından oluşturulan formun imzalı hali)

İzleme
  • Yürütücü, başvuru sırasında önerilen ayrıntılı çalışma planı doğrultusunda, sözleşmede belirtilen tarihlerde gelişme raporunu, destek sonunda ise projenin bilimsel, teknik, idari, mali tüm gelişme ve sonuçları kapsayan sonuç raporunu TÜBİTAK’a iletmekle yükümlüdür.

  • Gelişme raporlarının, sözleşmede belirtilen tarihte, sonuç raporunun ise araştırmanın bitiş tarihini takip eden iki ay içinde gönderilmesi gerekmektedir. Gelişme raporlarını belirtilen tarihe kadar göndermeyen yürütücünün burs ödemeleri durdurulur. Gelişme ve sonuç raporlarının ekinde ilgili döneme ait harcamaların gerekçesini ve dökümünü içeren mali rapor bulunmalıdır. Ev sahibi kuruluşun özel sektör kuruluşu veya vakıf üniversitesi olması durumunda Yeminli Mali Müşavirlik raporu da aranır.

  • Gelişme ve sonuç raporları TÜBİTAK tarafından görevlendirilen alanında uzman danışmanlar tarafından değerlendirilir.

  • TÜBİTAK gerek gördüğü durumlarda yürütücüyü gelişmeler ile ilgili bilgi almak üzere davet edebilir veya araştırmanın bilimsel, teknik, idari ve mali açılardan incelenmesi ve denetlenmesi amacıyla belirleyeceği kişi ve/veya kişileri görevlendirebilir.

  • Sonuç raporları TÜBİTAK’ın görevlendirdiği alanında uzman danışmanlar tarafından yapılan değerlendirme sonucunda GYK kararı ile kabul veya reddedilir. Sonuç raporu kabul edilen proje sonuçlandırılmış sayılır. Sonuç raporu reddedilen proje için ret gerekçesine bağlı olarak yürürlükten kaldırma veya iptal hükümleri uygulanır. Proje sonuçlandıktan sonra proje özel hesabında kalan bakiye TÜBİTAK hesabına iade edilir.

Yönetmelik ve Esaslar
  1. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Burs ve Destek Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar

  2. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik

  3. BİDEB Burs ve Destek Programlarında Başvuruların ve Raporların Panel/Danışman/Danışma Kurulu Yöntemi ile Değerlendirilmesi ve İzlenmesine İlişkin Yönerge

İlgili mevzuatlarda ve çağrı duyurusunda belirtilmeyen özel durumlarda, GYK kararları uygulanır.

S.S.S.
Proje teklifi İngilizce mi yoksa Türkçe mi istenmektedir?

Proje öneri formatı İngilizce’dir ve önerinin İngilizce hazırlanması beklenmektedir.

Programa başvururken birden fazla üniversiteden davet mektubu kullanılabilir mi?

Programa başvuru yaparken tek bir kurumun davet mektubu kullanılabilmektedir.

Programa kabul aldıktan sonra ev sahibi üniversite değiştirebilir mi?

Proje yürütücüsünün gerekçeli dilekçe ile kurum değişikliği talep etmesi halinde durumu Grup Yürütme Kurulunda (GYK) görüşülerek karara bağlanır. Kurul kararı ve Başkanlık Makamı onayı ile kurum değişikliği yapılabilir.

Başvuru sonuçlarının açıklanmasına dair herhangi bir takvim söz konusu mu?

Başvuru dönemi sona erdikten sonra ön inceleme yapılacaktır. Ön incelemeyi geçen adayların başvuruları bilimsel değerlendirmeye alınacaktır. Bilimsel değerlendirme sonucunda oluşturulan puan listesi için GYK’da baraj puan belirlenecek ve Başkanlık onayından sonra destek kararı açıklanacaktır.

Bursiyer olarak ev sahibi kurum (özel sektör) bünyesinde istihdam edilen doktora öğrencileri kullanılabilir mi? Bu ekip ödeneklerden yaralanabilir mi?

Özel sektör kuruluş bünyesinde çalışan doktora öğrencileri kısmi burs ödemesi alabilirler.

YÖK bursu ile doktorasını yapan ve daha sonra dönmediği için memuriyetine son verilen araştırmacı başvuru yapabilir mi?

Daha önceden aldığı burs veya destek ile yurt dışına eğitim, araştırma vb. amacıyla ile giden ve Türkiye’ye dönüşünde mecburi hizmeti bulunan araştırmacılar bu programa yürütücü olarak başvuru yapamazlar.

YÖK/MEB bursundan faydalanan ve bursunu iade eden araştırmacı başvuru yapabilir mi?

Araştırmacının durumu ön inceleme sonucunda GYK kararı ile kesinleşir. Başvuru, karara göre bilimsel değerlendirmeye alınabilir.

Araştırma Başlangıç Paketi ve Araştırma Desteği kalemine ilişkin fark nedir? Her iki destek kalemi de aynı anda kullanılabilir mi? Bu ödenekler dönemlik mi, yoksa tek seferlik ödemeler midir?

Araştırma başlangıç paketi ödeneği projenin alt yapı çalışmalarında kullanılmak üzere tek seferde kurum özel hesabına aktarılır. Araştırma desteği projenin makine teçhizat, hizmet, seyahat ve sarf giderleri için dönemler halinde kurum özel hesabına aktarılır ve proje süresince kullanılabilir.

Destek kapsamında öngörülen ödeme miktarları vergilendirilmiş net rakamlar mı yoksa brüt rakamlar mı?

Sağlık ve yol giderlerinden vergi kesintisi yapılmaktadır. Kalan tüm kalemler net olarak yürütücü hesabına ya da kurum özel hesabına aktarılmaktadır. Kurum özel hesabına aktarılan kalemlerin harcamalarına ilişkin yapılması gereken yasal kesintiler ev sahibi kurum sorumluluğundadır.

Uluslararası araştırmacının özgeçmişini oluşturabilmesi için ARBİS’e ve başvuru yapabilmesi için BİDEB’e kaydı için pasaport numarasını kullanması yeterli midir?

Uluslararası araştırmacılar pasaport numarası ile ARBİS’e kayıt olabilir ve başvuru sistemine erişebilirler.

Uluslararası araştırmacılar için başvuru sırasında ve/veya başvurunun kabulü sonrasında istenen farklı belgeler mevcut mudur?

Uluslararası araştırmacılar için farklı herhangi bir belge istenmemektedir.

Program kapsamında araştırmacının projesinde çalışacak doktora öğrencileri için ev sahibi kurum özel şirketse dahi destek sağlanacak mı?

Ev sahibi kurum özel sektör olsa da doktoralı öğrenci proje ekibine dahil edilebilmektedir.

Bir 2232 bursiyeri MSCA-IF programından desteklenmeye hak kazandığı takdirde, 2232+MSCA-IF ödemeleri nasıl şekillendirilecektir?

2232 desteğinin yanında Marie Curie desteğinin alınmasında bir sakıncası yoktur. Ancak iki destekten de sigorta ödemesi alamayacağından yürütücünün 2232 programı için aldığı/alacağı sigorta ödemesi kesilecektir.

Doktora öğrencisi olarak yurt dışında yapılan araştırmayı "araştırma deneyimi" olarak sunarak başvuru yapılabilir mi?

Programa akademiden başvuran adayın doktora mezunu olması ve en az doktora sonrası araştırma deneyimine sahip olması gerekmektedir. Bu sebeple doktora öğrencisi olarak yurt dışında geçirilen süre çalışma deneyimi sayılmamaktadır.

Davet mektubu yazılırken hangi hususlara dikkat edilmeli, mesela aday hangi statüde, ne kadar sureyle davet ediliyor olmalı? Bursiyer mi yoksa doktorası olan bir araştırmacı için öğretim üyesi mi?

Aday en az proje süresince araştırmacı olarak davet edildiğini belirten ev sahibi kurumun imkanlarından faydalanacağını belirten bir davet mektubu yeterli olabilecektir.

Program koşullarında özel sektörde ARGE alanında başvuracak olanlara ev sahibi kurumun "yerleşik sermaye şirketi" olması gerektiği belirtilmiş. Bir şirketin teknokentdeki şubesi bu kapsam içine girer mi?

Yurt dışı kurum/kuruluşların Türkiye’deki şubeleri yerleşik şirket sayılmaktadır.

Proje için lider araştırmacı dışında bir de danışman belirlemek gerekiyor mu?

Proje için yürütücü dışında danışman belirleme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Eski 2232 programına benzer (2 ayda bir başvurulabilen ve biraz daha düşük şartları olan) bir program TÜBİTAK içinde düşünülüyor mu acaba?

Uluslararası Lider Araştırmacılar programındaki kriterleri sağlayamayan ve yurda dönüş yapmak isteyen diğer nitelikli araştırmacılar TÜBİTAK 2236-Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı’ndan faydalanabilirler.

2232’den Amerika vatandaşı olan bir araştırmacının faydalanması mümkün mü? Proje süresi sonunda Türkiye’de kalmaya devam etmek gibi bir zorunluluğu var mı?

2232’den Amerika vatandaşı olan bir araştırmacının faydalanabilir. Program başta Türk olmak üzere tüm araştırmacılara açıktır. Uluslararası/Türk uyruklu araştırmacının en az 2 yıllık bir öneri ile başvurması gerekir. Proje sonuçlanınca Türkiye’de kalma zorunluluğu yoktur ancak araştırmacının Türkiye’de kalarak bilimsel ve/veya teknolojik katkılarına devam etmesi arzu edilmektedir.

Programı bitirdikten sonra mecburi hizmet koşulu bulunuyor mu?

Proje bittikten sonra mecburi hizmet yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak yürütücünün Türkiye’de kalarak bilimsel ve/veya teknolojik katkılarına devam etmesi arzu edilmektedir.

Başvuru yapılan proje kapsamında Türkiye’de herhangi bir üniversite proje için ev sahibi olabilir mi?

Devlet ya da vakıf üniversitelerinden biri seçilebilir ancak desteğin %60 oranında araştırma üniversitelerine verilmesi planlanmaktadır.

Proje yürütücüsü ailesini yanında getirebilir mi?

Yürütücü ailesini yanında getirebilir. Program kapsamında yürütücünün ailesi içinde sağlık sigortası ve aylık yaşam giderleri desteği sağlanmaktadır.

Stratejik olarak Türkiye’deki üniversitenin secimi ne kadar önemlidir? Projeye kaliteli öğrenci çekebilmek için mutlaka Türkiye’deki köklü üniversiteleri mi seçmek gerekir? Seçilecek üniversitenin devlet ya da özel vakıf üniversitesi olması, programa başvuru kabulünü ne derece etkiler?

Araştırmaya ev sahipliği yapacak kurum olarak öncelikle YÖK’ün belirlediği araştırma üniversitelerinden, diğer devlet üniversitelerden ya da vakıf üniversitelerinden biri tercih edilebilir.

Program kapsamında kaç proje desteklenecektir? Desteklenme şansı ne kadardır?

Destek kararı Başkanlık onayından sonra kesinleşecektir, bu sebeple kaç başvurunun destekleneceği bilinmemektedir. Bütçe kapsamında, mümkün olduğunda çok araştırmacının desteklenmesi arzu edilmektedir.

Doktora öğrencisi bursiyerlerin yurt dışındaki üniversiteden getirilebilmesi mümkün müdür?

Proje kapsamında araştırma ekibine dahil edilecek bursiyerlerin Türkiye’de doktora programına kayıtlı olmaları gerekmektedir.

Avrupa birliği projesi bulunan uluslararası uyruklu bir araştırmacı için yıllık 3 aya kadar olan yurt dışında bulunabilme süresi uzatılabilir mi?

Yurt dışında kalış süresinin uzaması halinde 3 aylık süreyi aşan kısımla ilgili yapılacak işlem Grup Yürütme Kurulu’nda karara bağlanır.

Makine teçhizat giderlerinde limit var mıdır?

Araştırma desteğinin alt kalemlerinde limit bulunmamaktadır.

Destek kapsamında kuracağı ekipteki doktora öğrencilerinin; kongre, konferans vb. katılımlarına ilişkin seyahat masrafları fonlanabiliyor mu?

Proje kapsamında ekipteki doktora öğrencilerinin seyahat giderleri proje desteğinden karşılanabilir.

İletişim

TÜBİTAK - BİDEB 2232-B
ARAŞTIRMA BURS VE DESTEKLERİ GRUP KOORDİNATÖRLÜĞÜ

2232-A Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı

Adres: TÜBİTAK Başkanlık Binası
Tunus Caddesi No:80 Kavaklıdere
ÇANKAYA/ANKARA PK:06100

Tel: 444 6690

E-Posta: [email protected]

Genel Bilgi

Destek Kapsamı
paragraph-id--4474
Destek Miktarı ve Ödeme Koşulları
paragraph-id--4475

Başvuru

Kimler Başvurabilir
paragraph-id--4476
Başvuru Formları
paragraph-id--4477
Başvuru Tarihleri
paragraph-id--4478
e-Başvuru
paragraph-id--4479

İzleme

Bursların Başlatılması
paragraph-id--4480
İzleme
paragraph-id--4482
İzleme Formları
paragraph-id--4483

Mevzuat

Yönetmelik ve Esaslar
paragraph-id--4484

Yardım

S.S.S.
paragraph-id--4866
İletişim
paragraph-id--4485