For 10 000 år siden levde alle mennesker på Jorden som jegere, sankere og fiskere. Rundt år 1500 fvt. hadde spredningen av jordbruk og husdyrhold ført til at andelen av jegere og sankere blant verdens befolkning var falt til én prosent. I dag er andelen antakelig mindre enn 0,001 prosent.
Blant de nåværende jeger- og sankerfolkene er disse de mest kjente: agta på Filippinene, semang i Malaysia, kubu i Indonesia, birhor, paliyan og pandaram i India, inuit og en del sibirske grupper (blant annet jukagirer) i Arktis, baka i Sentral-Afrika, san-folk i det sørlige Afrika, okiek/dorobo i Øst-Afrika, hadza i Tanzania, og – i sin tradisjonelle livsform – amerikanske urfolk, samt urbefolkningen i Australia og aino i Japan. Mange av disse gruppene, for eksempel san-folket i Kalahari, er blitt fortrengt fra sine opprinnelige områder til mindre fruktbare strøk, og ytterst få av dem lever nå utelukkende av jakt og sanking. Bytte av varer og arbeid med omkringboende folkegrupper, og derved en viss grad av integrering i videre økonomiske og politiske systemer, er karakteristisk for dagens jeger- og sankergrupper.
Selve begrepet er kommet under sterk kritikk i antropologiske fagkretser i de seneste årene, idet det har vært stilt spørsmål ved om jegere og sankere fortsatt er en meningsfull kategori. Imidlertid har ingen andre alternativer festet seg, og det knytter seg stor vitenskapelig interesse til disse folkegruppene, til tross for deres lave antall. I størsteparten av menneskehetens kulturhistorie har vi vært jegere og sankere, og dette har ført til fokusering på kulturhistorisk så vel som samtidig materiale om denne ervervsformen. Politisk og menneskerettslig er også disse gruppene kommet i søkelyset i de senere årene, da de sliter med en særdeles vanskelig minoritetssituasjon (se urbefolkning).
Kommentarer (1)
skrev TROY MO
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.