Tidligere var jordbruket den dominerende næringsgrenen, men det har gått betydelig tilbake målt i sysselsetting, og i dag er fem prosent av kommunens arbeidsplasser i primærnæringene (2019) mot fire prosent i Troms fylke. Jordbruket domineres av husdyrhold, særlig sau, men særlig blant de større brukene drives det adskillig melkeproduksjon (ku og geit).
Etter kommuneutvidelsen i 1972 har også fiske fått en viss betydning, med fiskeproduksjonsanlegg i Rotsund og Hamnnes. Fiskerne hjemmehørende i kommunen ilandførte i 2018 fisk til en førstehåndsverdi på 20,03 millioner kroner, det aller meste torsk og torskefisker. Storparten av denne fangsten ble imidlertid ilandført utenfor kommunen.
Industrien i kommunen er meget beskjeden og omfatter knapt to prosent av arbeidsplassene (2019), 15 prosent inkludert bygge- og anleggsvirksomhet og kraft- og vannforsyning/renovasjon. De sysselsatte i industrien fordeler seg med 65 prosent på næringsmiddelindustri, 26 prosent på maskinindustri og ni prosent på bergverk (2019).
Nordreisa har atskillig turisttrafikk, og næringen varehandel og overnattings- og serveringsvirksomhet har 16 prosent av kommunens arbeidsplasser (2019). Dette gir denne næringen størst andel av arbeidsplassene i kommunen etter offentlig administrasjon og tjenesteyting. Turisttrafikken er betydelig både i Reisadalen, i området Storslett/Sørkjosen og på begge sider av Rotsundet.
Nordreisa er kommunen med åttende størst vannkraftproduksjon i Troms, men er en relativt liten kraftkommune på landsbasis. De to vannkraftverkene i kommunen produserer til sammen 46,8 gigawattimer i året (gjennomsnitt 1993-2020). Det største kraftverket er Kildalen (i drift fra 1960), som står for omtrent åtti prosent av vannkraftproduksjonen. Ymber Produksjon er hovedeier av begge kraftverkene.
Av kommunens bosatte yrkestakere har 22 prosent arbeid utenfor kommunen, hvorav seks prosent i Tromsø, fire prosent i Skjervøy, i alt tre prosent i de fem øvrige kommunene i Nord-Troms (Karlsøy, Lyngen, Storfjord, Kåfjord og Kvænangen) og to prosent i Alta (2019).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.