Torsken finnes bare i det nordlige Atlanterhav mellom Vizcaya i sør og Novaja Zemlja og Spitsbergen i nord, ved Island, Sør-Grønland, Newfoundland og USAs østkyst til Cape Hatteras. Innenfor dette utbredelsesområdet holder den til i kystnære farvann i fjordene og utover bankene, hovedsakelig i vannmasser med temperatur mellom 0 og ca. 10 °C. Imidlertid ser mange torskebestander ut til å trives ved betydelig høyere temperatur.
Selv om torsken er en saltvannsfisk, så er den i stand til å tolerere lav saltholdighet. Et eksempel på det er torsken i Østersjøen, som lever under forhold med svært lave og varierende saltholdighetsnivåer. Det er også oppdaget torsk som har overlevd i lengre tid i rent ferskvann i mer arktiske områder.
Det finnes to hovedgrupper av torsk: havtorsk eller skrei, og kysttorsk. Skreien består av større bestander som vandrer mellom gyteområder ved kysten og oppvekstområder som kan ligge langt unna. Den norsk-arktiske torsken, som er den egentlige skreien, er den viktigste av disse. Den vokser opp i Barentshavet, og vandrer som kjønnsmoden til norskekysten, med de viktigste gyteområdene ved Lofoten, Vesterålen og Møre. Den islandske skreien vokser opp på bankene rundt Island og i Danmarkstredet og vandrer til sørkysten for å gyte. Bestanden ved Sør-Grønland gyter nå utenfor sørvestkysten, men vandret tidligere (i 1930-årene) i større mengder til gytefeltet ved Sør-Island. Skreien på Atlanterhavets vestside har tyngden av sin utbredelse ved Newfoundland. Denne bestanden var i sin tid svært tallrik, men har som følge av uheldig forvaltning nå nådd historisk lave bestandsnivåer.
Kysttorsken er mer eller mindre stedbunden innenfor snevre områder, og kan derfor atskilles i mange mindre, lokale stammer. Nyere studier indikerer at de fleste norske fjorder av en viss størrelse har egne bestander av kysttorsk. Mange fjorder er dannet gjennom isbreers skuring av bunnen. Slike fjorder har ofte en terskel ytterst ut mot havet. Denne terskelen fører til at de dypere vannmassene i fjorden sjelden byttes ut. Dette kan medføre at egg som gytes inne i fjorden blir værende i fjorden. Yngelen er svært stedbundet og vil derfor gjennomføre hele livet sitt inne i fjorden.
Kommentarer (1)
skrev Christine Elgen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.