Selskapet ble grunnlagt i 1989, da ministeriet for gassindustri ble gjort om til et statlig aksjeselskap med navnet State Gas Concern Gazprom. Dette var Sovjetunionens første statlige selskap som var organisert som et uavhengig selskap.
Da Sovjetunionen ble oppløst i 1991 ble gass- og oljeindustri overlatt til nasjonale selskaper i de nye selvstendige republikkene; i Ukraina Ukragazprom og i Turkmenistan Turkmengazprom. Gazprom ble det russiske selskapet, mens gasselskap i republikker enten uten eller med liten egen produksjon ble i praksis helt avhengige av leveranser fra det russiske selskapet.
Den russiske presidenten, Boris Jeltsin, utpekte i 1992 Viktor Tsjernomyrdin til styreformann, og han startet en prosess mot privatisering av selskapet. Alle russiske borgere fikk kuponger som kunne brukes til å kjøpe aksjer i tidligere statlige selskaper som ble organisert som private aksjeselskaper. I 1994 var 33 prosent av aksjene eid av 747 000 russere, 15 prosent fordelt til ansatte i Gazprom og 40 prosent var eid av den russiske stat. Den statlige andelen ble senere redusert til 38 prosent. Salg av aksjer til utenlandske interesser var strengt regulert og begrenset til 9 prosent. Selv om den utenlandske andelen var begrenset, ga det mulighet til å reise kapital fra det internasjonale kapitalmarkedet.
Etter at Sovjetunionen ble oppløst hadde flere utenlandske selskaper etablert seg i Russland. I 1996 ble det åpnet for utenlandske investorer og Gazprom startet samarbeid med det amerikanske Exxon Mobil, det britiske og nederlandske selskapet Royal Dutch/Shell, det franske Total det italienske oljeselskapet Eni og det tyske Ruhrgas.
Gazprom tok gradvis over mange av disse interessene. I desember 2006 inngikk selskapet en avtale med Royal Dutch Shell, Mitsui og Mitsubishi om å overta majoritetsinteressen (50 prosent + 1 aksje) i Sakahli Energy. Året etter solgte TNK-BP, et russisk underselskap av BP, sine interesser i Kovykta-feltet i Sibir til Gazprom. Salget skjedde etter at russiske myndigheter begynte å stille spørsmål om selskapet hadde rett til å eksportere gass fra Russland. I praksis hadde ikke BP noe alternativ til å selge.
I 2004 overtok Gazprom det statlige oljeselskapet Rosneft. Gazprom ble dermed et selskap som hadde kontroll over salg og produksjon av både olje og gass. I 2005 kjøpte Gazprom det tidligere russiske oljeselskapet Sibneft (nå Gazprom Neft). Det var etter dette kjøpet Gazprom ble Russlands største selskap.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.