Helge Lund er en norsk næringslivsleder og siviløkonom. Han er kjent for sitt mangeårige virke i næringslivet, særlig som konsernsjef i Statoil ASA (nå Equinor) fra 2004 til 2014. I januar 2019 tiltrådte han som styreleder i petroleumselskapet BP.
Helge Lund
Faktaboks
- Født
- 16. oktober 1962, Oslo
Utdanning og karriere
Helge Lund er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i 1987 og har en MBA fra INSEAD i Frankrike 1991.
Helge Lunds yrkeskarriere startet i Høyres stortingsgruppe, som politisk rådgiver mellom 1988 og 1990. Han arbeidet deretter som konsulent i McKinsey & Company fra 1991 til 1993. Han var viseadministrerende direktør i Nycomed Pharma mellom 1997 og 1998, visekonsernsjef i Aker RGI fra 1999 til 2001 og konsernsjef i Aker Kværner i tidsperioden 2002 til 2004. Han var så videre ansatt som konsernsjef i Statoil mellom 2004 og 2007, i StatoilHydro fra 2007 til 2009, og i Statoil mellom 2009 og 2014. Etter dette satt han som konsernsjef i det britiske energiselskapet BG Group mellom 2014 og 2015. I januar 2019 fikk han rollen som styreleder i petroleumselskapet BP.
Tiden som Statoil-sjef
Lund spilte en nøkkelrolle i fusjonsprosessen mellom Aker og Kværner i 2002 og 2003. Etter at han rykket inn som toppsjef i Statoil i 2004, lyktes han også med å fusjonere Statoil med olje- og gassdivisjonen i Hydro. Det skjedde i 2006, i nært samarbeid med Hydros konsernsjef Eivind Reiten. Det fusjonerte selskapet hadde navnet StatoilHydro i perioden 2007 til 2009.
Statoil ble omformet og omorganisert også på andre måter i hans lederperiode. Bensinstasjoner ble solgt, og petrokjemivirksomheten avsluttet.
I Helge Lunds periode som konsernsjef gjennomgikk Statoil en betydelig vekst i den internasjonale virksomheten. Statoil ble et av de ledende olje- og gasselskapene i verden. Men det hører med i dette bildet at selskapet totalt sett ikke innkasserte noe overskudd av de internasjonale investeringene i de årene Lund ledet Statoil. Da han fratrådte stillingen i 2014 var selskapet involvert i olje- og gassvirksomhet i rundt 40 land.
Samarbeidsavtalen i 2007 med russiske Gazprom om Sjtokman-feltet i Barentshavet ble regnet som en av de betydeligste. Andre engasjementer var mer omstridte, som utvinningen av skifergass i USA og satsingen på oljesand i Canada. Miljøorganisasjonene mobiliserte kraftig begge steder.
Risikoen ved det brede internasjonale engasjementet ble demonstrert på dramatisk vis i 2013, da en terrorgruppe slo til mot gassanlegget In Amenas i Algerie. Fem Statoil-ansatte mistet livet.
Statoils økonomiske stilling ble år for år preget av stor inntjening og rekordstore overskudd i Helge Lunds lederperiode. Optimismen var lenge enerådende i selskapet, ikke minst på grunn av nye, store funn på norsk sokkel (Johan Sverdrup og Johan Castberg) som tydet på at oljealderen ville vare lenger enn tidligere antatt. Fallende oljepris i tiden før han fratrådte forstyrret imidlertid bildet noe. Høsten 2014 ble det bebudet innstramninger og betydelig nedbemanning i konsernet.
Helge Lund er den første av konsernsjefene i Statoil som valgte å fratre frivillig og etter eget initiativ.
Etter Statoil
Perioden som konsernsjef i BG Group fikk preg av en gjesterolle. Etter elleve måneder i sjefsstolen fratrådte Lund, da konsernet våren 2015 ble oppkjøpt av Shell som også ønsket ny ledelse.
Helge Lund måtte tåle mye oppmerksomhet omkring lønnsnivå og godtgjørelse både da han tiltrådte og fratrådte lederjobben i BG Group. Financial Times beregnet omfanget av lønn og godtgjørelse til totalt 28 millioner pund. Det ble senere nedjustert til cirka 18 millioner pund.
Lund er fra 2016 styremedlem i oljeserviceselskapet Schlumberger, og styremedlem i det færøyske investeringsselskapet Tjaldur. Samme år var han med å starte et investeringsselskap som blant annet gir tilskudd til veldedige formål. Helge Lund skjøt inn 43 millioner kroner i selskapet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.