Som begynnelsen på borgerkrigen regnes gjerne et overfall mot en buss med palestinere i Ain al-Roummaneh i Øst-Beirut 13. april 1975. Aksjonen skal ha vært hevn for et angrep på livvaktene til lederen for det kristne libanesiske falangistpartiet Kataeb, Pierre Gemayel. Dagen etter brøt det ut kamper i store deler av Beirut, hvor den palestinske dimensjonen raskt ble fremtredende. Det samme var ikke tilfelle i Saida, der lokale sosiale og økonomiske motsetninger lå bak sammenstøt etter at hæren skjøt mot demonstranter som støttet kravene til lokale fiskere. Deretter fulgte kamper mellom regjeringsstyrker på den ene siden og libanesisk venstremilits støttet av palestinsk gerilja på den andre.
Opptrappingen av konflikten og regjeringsstyrkenes deltakelse skjerpet motsetningene og førte Libanon ut i full krig. President Suleiman Franjieh dannet i mai en militærregjering med kort levetid. Den kristne høyresiden gikk sammen i Den libanesiske fronten, dominert av Kataeb og Gemayel-klanen i allianse med Franjieh og tidligere president Camille Chamoun. Venstresiden, støttet av Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), samlet seg i 1976 i Den libanesiske nasjonalbevegelsen (LNM), ledet av den drusiske lederen Kamal Jumblatt og hans Progressive sosialistparti (PSP). På begge sider ble det opprettet militsgrupper, ofte knyttet til politiske partier.
Krigen spredte seg til de store byene i løpet av sommeren 1975, men var mest intens i Beirut. I løpet av sommeren ble Beiruts sentrale forretningsdistrikt lagt i ruiner og forlatt, mens resten av byen ble delt i to av den såkalte «grønne linjen» mellom et vesentlig kristent Øst-Beirut på falangistenes hender og et mest muslimsk Vest-Beirut kontrollert av LNM. Denne delingen besto til den siste borgerkrigen var over i 1990, men mens de samme politiske kreftene var dominerende i øst gjennom hele perioden, var kontrollen over Vest-Beirut betydelig mer skiftende og utydelig etter hvert som nye væpnede grupper og allianser kom og gikk. I tillegg ble det meste av resten av landet delt opp i provinser der bestemte partier og deres væpnede fløyer utøvet direkte kontroll eller betydelig innflytelse, og ofte tok over mange av de sentrale myndighetenes funksjoner. Militsenes kontroll fikk etter hvert også betydelige økonomiske konsekvenser, ettersom de inndrev skatter og toll lokalt, tok kontroll over havner og andre transportårer, og utviklet egen infrastruktur som i visse tilfeller gjorde statlige tjenester overflødige.
Yasir Arafat forsøkte å holde PLO utenfor borgerkrigen. Enkelte palestinske grupperinger deltok, og fra 1976 ble PLO trukket med etter at falangistene beleiret de palestinske flyktningleirene Tell al-Zaatar, Jisr al-Pasha og Dbayyeh, samt tre slumområder i Beirut. Massakre ble gjennomført flere steder, blant annet i Tell al-Zaatar og i slumområdet Karantina, mens LNM sto bak overgrep i den kristne byen Damour. Formålet med denne typen massakre var ikke først og fremst å fjerne militære motstandere, men bar også preg av etnisk rensing for å drive ut «fremmedelementer» og homogenisere territorium underlagt de respektive væpnede gruppene, som relativt tidlig i konflikten overtok mye av de sentrale myndighetenes kontroll med alt fra sikkerhet til skatteinnkreving. For flere, og spesielt Den libanesiske front, var det også et mål å forberede for en ønsket utskillelse av kristne provinser, eller i det minste overgang til en føderal modell med stor grad av regionalt selvstyre.
Syria støttet begge sider i krigen, men fryktet at landet ville bli delt etter religiøse og politiske skillelinjer. Dette ville redusert syrisk innflytelse i landet, men regimet i Damaskus fryktet også ringvirkninger til Syria, som også var et svært religiøst sammensatt land. En seier for venstrealliansen ville dessuten etter all sannsynlighet føre til israelsk intervensjon, med påfølgende krig mellom Israel og Syria.
Etter formell invitasjon fra libanesiske myndigheter ble en arabisk sikkerhetsstyrke sendt inn i juni 1976. Til tross for et formelt mandat fra Den arabiske liga og en intensjon om å representere alle arabiske stater, besto styrken på 30 000 i all hovedsak av syriske soldater under syrisk kommando, og opererte mot slutten av 1970-tallet mer som en syrisk okkupasjonshær i skiftende allianser med libanesiske grupper.
I 1977 begynte borgerkrigshandlingene igjen, og i mars ble Kamal Jumblatt myrdet og etterfulgt av sin sønn Walid Jumblatt, som senere hevdet at Syria stod bak. Drapet ble hevnet med drusiske massakrer i kristne landsbyer. Som følge av Operasjon Litani i 1978, da Israel invaderte Sør-Libanon, økte organiseringen blant sjiaene, og de ble en dominerende kraft i den libanesiske motstanden mot den israelske okkupasjonen på 1980- og 1990-tallet. Noen sjia-grupper mottok penger, våpen og trening fra Iran, som etter 1979 ønsket å eksportere Den islamske revolusjonen til andre land i regionen, og dessuten så Libanon som en fremskutt post i kampen mot Israel.
Innen 1978 var store deler av landet reelt under kontroll av militsene som hadde blitt opprettet før og i løpet av den første runden av borgerkrigen. Det ble utkjempet militære kamper mellom og innad i de tre viktigste leirene: kristne, sjiaene og palestinerne, med både direkte og indirekte syrisk og israelsk deltakelse. De fleste kristne militsene var samlet under enhetlig kommando i De libanesiske styrker (LS), som utkjempet en rekke kamper med først og fremst de syriske styrkene i Libanon. Kampene var svært ødeleggende i Beirut og omegn, men det kanskje mest brutale eksempelet var den syriske beleiringen av byen Zahleh i Bekaadalen i 1980–1981. Etter påfølgende harde kamper mellom syriske styrker og LS, gikk sistnevnte med på å overføre kontroll over byen til Libanons statlige Interne sikkerhetsstyrker.
I 1982–1983 ble den såkalte «Fjellkrigen» utkjempet i Shouf-fjellene sørøst for Beirut, da LF i allianse med den libanesiske hæren forsøkte å ta tilbake kontrollen over området. Angrepet møtte innbitt motstand fra en venstreorientert og muslimsk allianse ledet av PSP og PLO. Krigen ble relativt sett et nederlag for LF og hæren og førte til etnisk rensing av kristne i Shouf-fjellene, og til fullstendig splittelse i den allerede svekkede libanesiske hæren, som ble oppfattet som partisk i borgerkrigen.
Sjia-militsen Amal, som raskt hadde blitt en dominerende aktør, forsøkte i 1985 å ta full kontroll over Vest-Beirut. Dette medførte at Amal, støttet av mindre venstregrupper og tidvis PSP, gikk til krig mot PLO-lojale palestinske og sunnimuslimske militser og krevde full kontroll over sikkerheten i Vest-Beirut. Flere runder med harde kamper og beleiringer av palestinske leirer i 1985–1987 førte til utslettelsen av den viktigste sunnimuslimske militsen, Murabitoun, og til endelig oppløsning av det allerede splittede LNM som politisk og militær allianse. Tidlig i 1987 rykket syriske styrker igjen inn i Beirut, tvang igjennom en stans i krigshandlingene, og overtok Amals posisjoner i hovedstaden. Men allerede i 1988 ble det nye kamper, denne gangen mellom Amal og det raskt voksende Hizbollah, som kjempet om kontrollen over områder med sjiamuslimsk flertall i Beirut og Sør-Libanon.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.