Faktaboks

Også kjent som
arabisk جامعة الدول العربية Jami'at al-Duwal al-'Arabiyya. Engelsk The League of Arab States
Emblem
Emblem
Av .
Arabiske liga

Arabiske liga. Fra medlemsstatenes toppmøte i Rabat, Marokko, desember 1969. Nummer tre fra venstre er Gamal Abd al-Nasser.

Av /KF-arkiv ※.

Den arabiske liga er en politisk organisasjon som ble dannet i Kairo i 1945. Organisasjonen består av 22 medlemsland fra den arabiske verden, inkludert Palestina. I de første årene arbeidet ligaen primært for å sikre selvstendighet for arabiske land fortsatt under kolonistyre, deretter for å fremme arabisk enhet gjennom politisk og praktisk samarbeid mellom medlemslandene.

Organisasjon og virkeområder

Organisasjonens hovedorgan, Rådet, møtes to ganger i året. Hovedkvarteret er i Kairo. Med unntak for perioden da Egypt var utestengt, har organisasjonens generalsekretær alltid vært egypter; fra 2001 Amr Muhammad Moussa, fra 2011 Nabil El-Araby, og fra 2016 Ahmed Aboul-Gheit.

Tyngdepunktet for samarbeidet ligger på det politiske og økonomiske plan. Ligaen har blant annet vært viktig i opprettelsen av Organisasjonen av arabiske petroleumseksporterende land (OAPEC) og Den palestinske frigjøringsorganisasjon (PLO).

Ligaen har flere institusjoner som skal fremme sosialt og økonomisk, politisk og militært samarbeid, blant annet et Økonomisk og sosialt råd og en Forent militærkommando, så vel som en rekke mer tekniske institusjoner.

Politiske forhold

Den arabiske liga har ingen overnasjonal myndighet, og har – som følge av dyptgående politiske skiller mellom landene – hatt begrenset politisk tyngde, med unntak av støtten til palestinerne og inntil 1990-årene en felles front mot Israel. Under den kalde krigen gikk skillet særlig mellom medlemsland som tok stilling for Sovjetunionen eller USA, samtidig og senere også mellom mer radikale og konservative stater.

Den alvorligste splittelsen fant sted i 1979, da Egypt ble ekskludert på grunn av sin fredsavtale med Israel. Samtidig ble organisasjonens hovedkvarter flyttet fra Kairo til Tunis. I 1989 ble Egypt gjenopptatt som medlem, og hovedkvarteret flyttet tilbake til Kairo. Også i forhold til de to amerikansk-ledede krigene mot Irak har medlemslandene vært splittet. Flere tok aktivt del i krigen i 1991 og enkelte stilte baser til disposisjon i 2003.

Den arabiske liga har i noen grad stilt seg bak militære initiativ i regionen. I 1976 sto ligaen bak en arabisk styrke som ble satt inn i et forsøk på å bilegge borgerkrigen i Libanon; en styrke som vesentlig var dominert av syriske tropper. Under borgerkrigen i Syria ble i 2012 en felles militær observatørstyrke, United Nations Supervision Mission in Syria (UNSMIS), satt inn av FN og Den arabiske liga. Under et toppmøte i Egypt våren 2015 fattet ligaen en prinsippbeslutning om å etablere en felles militær styrke. Beslutningen ble begrunnet med behovet for å forsvare medlemslandene i en tid med usikkerhet, blant annet som følge av framveksten av jihadisme, og grupper som Den islamske stat, og knyttet til utviklingen i Jemen, hvor en flernasjonal styrke i mars 2015 iverksatte en militær intervensjon, Operation Decisive Storm.

Medlemsland

Opprinnelige medlemmer
Egypt1
Irak
Jordan
Libanon
Saudi-Arabia
Syria
Jemen
Senere medlemmer
Libya 1953
Sudan 1956
Tunisia 1958
Marokko 1958
Kuwait 1961
Algerie 1962
Sør-Jemen2 1968
Bahrain 1971
Qatar 1971
Oman 1971
Forente arabiske emirater 1971
Mauritania 1973
Somalia 1974
Palestina3 1976
Djibouti 1977
Komorene 1993

1Suspendert 1979–1988

2Jemen ble gjenforent 1990

3Representert ved PLO

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • MacDonald, Robert W.: The League of Arab States, 1965
  • Maddy-Weitzman, Bruce: The crystallization of the Arab state system, 1945-1954, 1993

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg