AEW&C er en forkortelse for engelsk Airborne Early Warning & Control, som er et flybåret tidlig-varslingssystem og kontrollsenter. Dette er fly utstyrt med et kraftig radarsystem egnet for å oppdage fiendtlig aktivitet på et tidlig tidspunkt og et kontrollsenter som kan dirigere egne styrker.
AEW&C
AEW&C-systemer i bruk
Boeing E-3 Sentry
Boeing E-3 Sentry er det mest kjente AEW&C-systemet. Boeing kaller sine AEW&C-fly AWACS. Begrepet AWACS brukes derfor ofte synonymt med eller i stedet for AEW&C, selv om AWACS bare er ett av flere typer AEW&C-systemer. E-3 Sentry er brukt av USA, Chile, Frankrike, NATO, Saudi-Arabia og Storbritannia.
- Les mer om E-3 Sentry
Boeing 737 AEW&C
Boeing 737 AEW&C er basert på passasjerflyet Boeing 737-700, og utstyrt med en såkalt MESA-radar (Multirole Electronic Scanned Array) i en kileformet radom foran halen. Boeing 737 AEW&C er brukt av Tyrkia, Sør-Korea og Australia; i Australia har de fått navnet E-7 Wedgetail, i Tyrkia Peace Eagle og i Sør-Korea Peace Eye.
Boeing E-767 AWACS
Boeing E-767 AWACS er basert på passasjerflyet Boeing 767 og kun brukt av Japan. Det har samme radar som E-3 Sentry, plassert i en roterende radom på en mast over skroget.
Berijev A-50
Embraer 145 AEW&C
Grumman E-2 Hawkeye
Grumman E-2 Hawkeye var utviklet fra starten av som AEW&C-fly, og er brukt av USAs marine, Egypt, Frankrike, Taiwan og Japan.
- Les mer om Hawkeye
Saab 340 AEW&C og Saab 2000 AEW&C
Saab 340 AEW&C og Saab 2000 AEW&C er basert på henholdsvis passasjerflyene Saab 340 og Saab 2000, og er utstyrt med en AESA-radar montert over skroget. Saab 340 AEW&C er brukt av Hellas, Thailand, De forente arabiske emirater, og Sverige hvor det har navnet S100 Argus. Saab 2000 AEW&C er brukt av Pakistan og Saudi-Arabia.
Historie
AEW-systemer, eller fly med tidlig-varslingssystemer, ble først utviklet under andre verdenskrig, da rekkevidden for radarsystemer installert i fly var mye større enn de som var installert på skip. Systemet ble først forsøkt tatt i bruk av Storbritannia i 1942. Et Wellington bombefly som var utstyrt med radar og en roterende antenne montert over skroget ble brukt til å søke etter tyske fartøy fra midten av 1942, men med liten suksess. Wellington antiubåtfly, som var utstyrt med en radar for å kunne oppdage tårnet til undervannsbåter på overflaten, kunne også oppdage lavtflygende tyske bombefly som var brukt til å avfyre den selvstyrte flygende bomben V-1. Disse ble tatt i bruk fra januar 1945, men da hadde allerede tyskerne sluttet å bruke V-1 fra fly. Disse opererte riktignok ikke som tidlig-varslingsfly, men i par med kampfly som såkalt hunter-killer, hvor antiubåtflyet jaktet på det fiendtlige flyet med radaren og kampflyet hadde som oppgave å skyte det ned; en metode som etter krigen ble tatt i bruk ved antiubåtkrigføring. Konseptet viste at tidlig-varslingssystemer og kommandoplass i fly kunne fungere.
Boeing PB-1W
Den amerikanske marinen utviklet mot slutten av krigen flyet Boeing PB-1W, som var basert på bombeflyet B-17 Flying Fortress, med tanke på en forestående invasjon av Japan. PB-1W var utstyrt med en radar og en roterende antenne plassert i en radom under skroget, og skulle også kunne ha en kommandoplass og radioutstyr for å dirigere egne styrker for å avskjære fiendtlige styrker. Andre verdenskrig var over før flyet kunne tas i bruk, men det ble brukt som tidlig-varslingsfly etter krigen.
Lockheed EC-121 Warning Star
Det første AEW&C-flyet i moderne forstand var det amerikanske EC-121 Warning Star, basert på passasjerflyet Lockheed Super Constellation. Dette hadde to radarsystemer med hver sin roterende antenne montert i radomer over og under flyskroget. EC-121 ble tatt i bruk fra slutten av 1952, og var brukt frem til 1981.
Tu-126
Det første sovjetiske AEW&C-systemet som ble tatt i bruk var Tu-126, som var basert på passasjerflyet Tu-114 og hadde en roterende radom montert på en mast over skroget. Tu-126 ble tatt i bruk fra 1965, og var i bruk til midten av 1980-tallet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.