Sari la conținut

Bentonit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Bentonit

Bentonitul este o rocă sedimentară argiloasă, caracterizată printr-o mare capacitate de absorbție a apei, utilizată ca decolorant sau dezodorizant.

Generalități

Este format dintr-un amestec de minerale argiloase, al cărui component principal în proporție de 60-80% este mineralul montmorillonit [1] [ (Na,Ca)0,3(Al,Mg)2Si4O10(OH)2·nH2O]. Alte componente minerale sunt cuarțul, mica, feldspații, pirita și calcita. Bentonitul ia naștere prin dezagregarea tufurilor vulcanice.

Ocurențe în România

În România bentonitul a fost sau este exploatat în zăcămintele de la Valea Chioarului, Orașul Nou (Negrești), Ocna Mureș, Borzești-Cluj, Șeușa-Ciugud (jud.Alba), Banat (Tufări, Rugi), Prahova (Breaza) ș.a.

Utilizare industrială

Marea majoritate a producției mondiale de bentonit este consumată în trei ramuri industriale:

  • În siderurgie, ca adaos liant în amestecurile de formare.
  • La foraje, ca adaos la fluidul de foraj (datorită particularităților tixotropice și stabilității mari a suspensiilor).
  • La rafinarea derivatelor petrolifere (datorită capacității sale ridicate de adsorbție și absorbție).

Există totuși și alte aplicații, precum izolarea infiltrațiilor sau în produsele alimentare.

Bibliografie

  • Contribuții la studiul geologic și mineralogic al bentonitului de Ocna Mureș, Mârza I., Ghergariu L., Ionescu G., Studia Universitatis Babeș-Bolyai, Series Geologia-Geographia, Fasc.I, Cluj, 1964
  • Posibilități de valorificare superioară a bentonitului de la Ocna Mureș, Atudorei C., Chința R., Chința E., Ministerul Minelor, Buletin Geologic nr.3, 1969

Note

  1. ^ Numele mineralului derivă de la orașul Montmorillon, Franța.