Wikipedia:Sportcafé
Dit is een centraal punt voor overleg over alles wat met sport te maken heeft. – Berichten worden na 45 dagen automatisch gearchiveerd.
U bevindt zich hier: De kroeg · Auteursrechtencafé · Bibliografie- en broncafé · Biografische bistro · Biologiecafé · Botcafé · Categoriecafé · Doorverwijscafé · Economiecafé · Exactewetenschapscafé · Geografiecafé · Geologiecafé · Geschiedeniscafé · ICT-café · Juridisch café · Kunstcafé · Medisch café · Muziekcafé · Politiek en nieuwscafé · Redactielokaal · Religie- en filosofiecafé · Ruslandcafé · Schaakcafé · ►Sportcafé · Taalcafé · Typografiecafé · De Wandschildering · Wikidata-café · Zuidoost-Europacafé · Café for non-Dutch speakers · (wikiprojecten) · (mededelingen) · (helpdesk)
Surinaamse sportchallenge
[bewerken | brontekst bewerken]Zijn er hier die het leuk vinden om mee te schrijven tijdens een Surinaamse sportchallenge? De vereniging WMNL wil meehelpen en denkt aan een periode rond de Bigi Broki Waka-loop (de eerste zondag van 2025). Wat zou een goede lengte zijn? (een week, 10 of 14 dagen of een maand?) Inspiratie staat hier (o.a.), er is een opzetje voor praktisch elke sport er er zijn twee Surinaamse online sportencyclopedieën. Als meerdere mee willen doen, dan ga ik meehelpen met het opzetten en natuurlijk schrijven. Wat willen jullie? Ymnes (overleg) 1 nov 2024 19:07 (CET)
- Vroeg 2025, nietwaar? Ik wil wel weer een blik werpen op het schaakwereldje aldaar. Ik was er een jaar of twee geleden niet al te enthousiast over gezien het algemene schaakniveau aldaar, maar wil wel weer een poging wagen. ツ Chescargot (overleg) 23 nov 2024 10:10 (CET)
- Dankjewel voor je interesse! Maar gezien de lage interesse helaas (hetzelfde geldt voor de gedenktekens) gaat een speciale sportchallenge voor Suriname niet meer door. Zelf blijf ik de komende tijd aan de gedenktekens schrijven. Dat wil niet zeggen dat je artikelen niet welkom zijn, heel erg zelfs. Veel winnaars van het Surinaams kampioenschap schaken zijn bijvoorbeeld nog niet beschreven. Ymnes (overleg) 23 nov 2024 12:50 (CET)
Nadal in Spanje
[bewerken | brontekst bewerken]In het artikel Spanje staat kennelijk sterk verouderde informatie over Rafael Nadal vermeld. Kan een insider hiernaar kijken en de betreffende passage updaten. Dank. ツ Chescargot (overleg) 23 nov 2024 10:04 (CET)
- @Chescargot Done! Themanwithnowifi (overleg) 23 nov 2024 12:23 (CET)
- Dank! En wellicht ook namens de opmerkzame lezer. ツ Chescargot (overleg) 23 nov 2024 12:31 (CET)
E-waardigheid voetballers
[bewerken | brontekst bewerken]Naar aanleiding van deze opmerking van een van de zeldzame mods die TBP afwerken, heb ik hier een berichtje op diens OP gezet. Ik vind de "1-minuut regel" nogal vreemd, en ingaan tegen het algemene principe "Ja, meer dan terloops aandacht is nodig voor een onderwerp om relevant te zijn voor een eigen pagina (naast eventuele andere eisen)" dat redelijk recent vrij grote steun kreeg in deze peiling.
Wat zouden de sportfanaten hier vinden van een peiling om eens te inventariseren of we van die uitzonderingspositie van voetballers af kunnen? Hopende op een sportieve discussie, Vinvlugt (overleg) 3 dec 2024 14:23 (CET)
- Wat sommige mensen niet begrijpen is dat voetbal de grootste sport is in Europa en dat al voor het grootste deel van deze en vorige eeuw. Ik zeg niet dat elke voetballer moet worden opgenomen maar dat er nu eenmaal veel zijn komt voor uit het gegeven dat het zo'n populaire sport is. Ik denk dat mensen onderschatten hoeveel extra artikelen er zouden kunnen komen op basis van bronnen over voetballers die zelf nooit het profniveau hebben gehaald. Die 1 minuut regel zoals zo vaak aangehaald is om net een ondergrens te maken om te voorkomen dat er nog veel meer artikelen bijkomen. En geloof me gerust dat kan zeker nog, ook op basis van bronnen. Bij de meeste voetballers die tegenwoordig beschreven worden worden er ineens de bronnen bijgevoegd. In het verleden gebeurde dat niet om dat er geen verplichting voor was dus daar is nog verbetering. Maar de blijvende haat die ik en andere collega's blijf ervaren tov sportonderwerpen begin ik echt beu te geraken.
- Heel vaak komt er een sneer naar sportschrijvers als andere artikelen verwijderd worden. Maar het is toch niet de schuld van die schrijver dat sport net zo'n belangrijke plaats heeft in deze maatschappij? Je kan daar over zagen en zeuren maar sport heeft die enorm belangrijke plaats en dat zie je dus ook hier op wikipedia. Mocht deze wiki 200 jaar terug geschreven zijn dan zag je meer schrijvers, toneelspelers en zangers. Daarnaast worden door veel databases de sporters nauwkeurig gevolgd waardoor er ook daar bronnen voor zijn. En dit gaat vaak niet enkel om "opgenomen" te zijn. Maar alle wedstrijden, doelpunten, minuten gespeeld, ... Ik vind dus niet dat er een uitzonderingsregel is net omgekeerd we zouden af moeten dat sporter/voetballers zo negatief bekeken worden door een deel van de gemeenschap. Want zoals eerder vermeld de "regel" 1 minuut is er om te voorkomen dat er ook veel "amateur" sporters worden beschreven in het voetbal. Maar zelfs de amateurs in derde klasse en lager verdienen nog een zeer mooie boterham aan de sport. Themanwithnowifi (overleg) 3 dec 2024 16:31 (CET)
- PS, dit is geen verwijt naar jou toe Vinvlugt. Themanwithnowifi (overleg) 3 dec 2024 16:32 (CET)
- Dat is typisch een reactie van iemand die het voetbal van heel ver volgt. Er wordt in verschillende kranten meer dan terloops aandacht besteed aan ik weet niet hoe veel voetballers, ook van amateurniveau of uit de jeugd. Voetbal krijgt veel meer aandacht dan de andere sporten samen. Het is dat toch normaal dat er ergens een ondergrens getrokken wordt. Die ligt voor de hedendaagse voetballers bij het actief zijn op professioneel niveau. Ik moet trouwens de eerste voetballer nog tegenkomen die ongemerkt zijn debuut maakt op het hoogste niveau. Akadunzio (overleg) 3 dec 2024 19:36 (CET)
- Ik ben het met Themanwithnowifi eens dat de kans bij het schrappen van deze richtlijn alleen maar groter wordt dat er jeugd- en amateurspelers worden toegevoegd. Denk aan spelers die tegen een topclub scoren in de KNVB Beker en de dag erna direct RTL, ESPN en de regionale kranten op bezoek krijgen. Ik zou die richtlijn dus lekker handhaven. De enige twee dingen waarop ik best een strenger beleid mogelijk vindt zijn het toevoegen van meer bronnen dan alleen één of twee statistiekensites en pagina's van voetballers die soms wel acht of tien jaar achterlopen. Die mogen van mij wel degelijk verwijderd worden. Flügel-Flitzer (overleg) 3 dec 2024 21:39 (CET)
- Voor dat laatste ben ik eerder voorstander van updaten. Als is het met 1 artikel per dag. Dat is wat ik ook aan het doen ben met het basketbal, ja het gaat traag en is niet het meest prettige jobje maar het gaat. Het nadeel is dat voor veel oudere spelers van voor het digitale tijdperk het nu eenmaal lastig tot onmogelijk is omdat die bronnen niet te raadplegen zijn. Zeker hier in België maar probeer dat maar eens buiten het Nederlandse taalgebied dan is het nagenoeg geheel onmogelijk. Themanwithnowifi (overleg) 3 dec 2024 21:53 (CET)
- Updaten zou mooi zijn, maar ik probeer voornamelijk mijn eigen aangemaakte pagina's bij te houden en geactualiseerd te houden. Er zijn zo bizar veel pagina's van spelers die in 2014 of 2015 voor het laatst bewerkt zijn. Daarvoor ga je vaak niemand vinden die ze gaat updaten en dan is een rood linkje soms beter dan een blauw linkje die leidt naar een enorm slechte pagina. Flügel-Flitzer (overleg) 3 dec 2024 23:08 (CET)
- @Themanwithnowifi Raadplegen kan wel maar dan moet je naar Brussel gaan en je weg zien te vinden in een grote berg papier en/of microfiches. Een blad als Kicker staat gewoon online maar is niet gratis, en dat is wel vaker het probleem. Ik kan een groot deel raadplegen, maar zoeken op trefwoorden kan ik niet. France Football: hetzelfde probleem. Voor sommige archieven moet je in het land zelf wonen (Tsjechië). Hongarije heeft een uitstekend archief, ook voor de omringende landen, maar het is niet gratis en de taal zal voor de meeste mensen ook een probleem zijn. Engeland digitaliseerde tot nu toe vooral kranten, tijdschriften vind je vooral in het wat minder legale circuit... Voetbal International is in principe een prima bron voor Nederland, maar ook hier is snel doorzoeken niet mogelijk. Cattivi (overleg) 5 dec 2024 11:41 (CET)
- Updaten zou mooi zijn, maar ik probeer voornamelijk mijn eigen aangemaakte pagina's bij te houden en geactualiseerd te houden. Er zijn zo bizar veel pagina's van spelers die in 2014 of 2015 voor het laatst bewerkt zijn. Daarvoor ga je vaak niemand vinden die ze gaat updaten en dan is een rood linkje soms beter dan een blauw linkje die leidt naar een enorm slechte pagina. Flügel-Flitzer (overleg) 3 dec 2024 23:08 (CET)
- Voor dat laatste ben ik eerder voorstander van updaten. Als is het met 1 artikel per dag. Dat is wat ik ook aan het doen ben met het basketbal, ja het gaat traag en is niet het meest prettige jobje maar het gaat. Het nadeel is dat voor veel oudere spelers van voor het digitale tijdperk het nu eenmaal lastig tot onmogelijk is omdat die bronnen niet te raadplegen zijn. Zeker hier in België maar probeer dat maar eens buiten het Nederlandse taalgebied dan is het nagenoeg geheel onmogelijk. Themanwithnowifi (overleg) 3 dec 2024 21:53 (CET)
Dank voor de reacties tot zover. Wellicht nog goed om wat misverstanden uit de wereld te helpen: ik ben groot voetbalfan, heb al jááren een seizoenskaart voor mijn favoriete club, zit al veertig jaar elke zondagavond met het bord op schoot Studio Sport te kijken, en ben vooral voorstanders van nog meer artikelen over amateursporters mits de bronnen dit rechtvaardigen.
Waar ik wel benieuwd naar ben: uit jullie reacties leid ik af dat jullie van mening zijn dat er voor al die voetballers voldoende bronnen zijn die meer dan terloops aandacht aan ze besteden. Voor zover ik weet zijn er voor de meeste "mindere goden" vooral bronnen die wedstrijden verslaan, toch niet die de spelers echt wat dieper behandelen, toch? Of is er voor al diegenen die slechts enkele invalbeurten in de KKD op hun naam hebben een hele trits aan bronnen volgens jullie? Vinvlugt (overleg) 3 dec 2024 23:16 (CET)
- Artikelen die niet door bronnen worden gedekt, kunnen genomineerd worden en uiteindelijk verwijderd. Het lijkt me een verkeerde interpretatie van de 1-minuut-richtlijn (of eigenlijk speeltijd-richtlijn) dat dat de doorslag moet geven. Ten eerste is het geen harde regel (voorbeelden: jeugdspeler Lucas Vennegoor of Hesselink die de nodige bronnen heeft dankzij een bekende vader en amateur Henk Kiel die erg bekend was maar nooit prof werd). Ten tweede klopt het wat hierboven al beweerd wordt; het is juist bedoeld om te voorkomen dat amateur-, jeugd- en 2e elftalspelers massaal worden toegevoegd (met dezelfde matige bronnen als nu veel 'mindere goden' uit het profvoetbal hebben). Bij voetbal heb je namelijk te maken met fancruft. Ten derde is het probleem van matige bronnen niet exclusief voor voetballers en niet veroorzaakt door de 1-minuut-richtlijn. GeeJee (overleg) 4 dec 2024 00:35 (CET)
- Journalisten werken niet alleen in het het weekend. Doordeweeks zijn er minder wedstrijdverslagen om te schrijven dus dan moeten ze iets anders doen. Een artikel over een speler schrijven is dan een logische keuze. Mijn ervaring is dan ook dat er veel bronnen daadwerkelijk over de spelers gaan. Rwzi (overleg) 15 dec 2024 15:45 (CET)
- Mijn ervaring is ook dat in de aanloop naar een wedstrijd of achteraf, er ook vaak geschreven wordt over spelers van een van beide ploegen. Vaak over waar ze gespeeld hebben en hoe het op dat moment met de club gaat waarvoor ze spelen. Dit vaak naast dan het verslag van de wedstrijd. Themanwithnowifi (overleg) 15 dec 2024 19:02 (CET)
- De genoemde opmerking van de moderator waar deze discussie mee begon is erg merkwaardig. Dat is dezelfde moderator die het hele principe van daadwerkelijk spelen in het profvoetbal heeft losgelaten en 16/17 jarige 'talenten' niet verwijderd omdat er een paar bronnen zijn die het 'talenten' noemen. Agora (overleg) 17 dec 2024 19:23 (CET)
- Dat is ook helemaal geen principe. Het is een onderling afgesproken vuistregel en als je er meer van maakt bedrijf je eigen onderzoek.
- De bronnen bepalen. De gemiddelde pilaarheilige of ingemetselde non presteert enkel ongemak voor de wereld en is dus volkomen vergelijkbaar met een beginnend pubertje, maar aangezien die wereld het er eeuwen later nog over heeft hoort zo'n religieuze gek wel in de encyclopedie thuis →bertux 17 dec 2024 19:35 (CET)
- Toch komt het daar uiteindelijk wel op neer. En dat is naast inderdaad de bronnen voorop stellen ook de uitwerking van de lange rij peilingen om zowel meer als minder voetballers op Wikipedia te beschrijven. Net zoals de '1-minuut' regel helemaal niet bestaat maar in de praktijk wel de uitwerking is van hetgeen ik hiervoor noem. Je hebt bronnen en bronnen (o ja en databases die dan weer niet mee zouden tellen) waaruit het onderwerp beschreven moet worden. Over de meest triviale zaken kan je wel een bron opsommen, maar je wilt juist dat het onderwerp meer dan triviaal beschreven wordt en dan ook nog met iets uit het 'vakgebied'. Agora (overleg) 19 dec 2024 16:11 (CET)
KNSB: Gewest Oost
[bewerken | brontekst bewerken]Wij hebben acht artikelen over acht KNSB-gewesten. Echter, Gewest Overijssel en Gewest Gelderland lijken samengevoegd te zijn tot Gewest Oost.
Welke schaatskenner kan nagaan of het bovenstaande de situatie goed weergeeft?
Alvast dank! →bertux 11 dec 2024 16:21 (CET)
- Inderdaad, sinds 16 november 2023 zijn er nog maar 7 gewesten. Voor wie zich geroepen voelt, zie hier. Maarten1963 (overleg) 12 dec 2024 23:32 (CET)
- Ik heb de bestaande gewesten en het navigatiesjabloon aangepast, voor Gewest Oost voelt hopelijk iemand anders zich geroepen. Of misschien beter: een overkoepelend artikel Gewest (KNSB), met de gegevens per gewest in een tabel. Zoveel is er nou ook niet over elk gewest te melden →bertux 13 dec 2024 12:01 (CET)