לדלג לתוכן

דיני פניות ציבור במשרדי מדינת ישראל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך.
הדיון אורך שבוע, וניתנת בו הזדמנות להביע תמיכה מנומקת בהשארת הערך. הערך יימחק בתום שבוע ימים, אלא אם כן הובעה תמיכה שכזו בידי עורך או עורכת בעלי זכות הצבעה מלבד יוצר או יוצרת הערך. (התבנית הוצבה בתאריך 19.12.2024).
אנו דנים כעת בשאלה האם ערך זה עומד בקריטריונים להיכלל בוויקיפדיה. אתם מוזמנים לשפר ולהרחיב את הערך על מנת להסיר את הספקות, וכן להשתתף בדיון בדף השיחה של הערך.
הדיון אורך שבוע, וניתנת בו הזדמנות להביע תמיכה מנומקת בהשארת הערך. הערך יימחק בתום שבוע ימים, אלא אם כן הובעה תמיכה שכזו בידי עורך או עורכת בעלי זכות הצבעה מלבד יוצר או יוצרת הערך. (התבנית הוצבה בתאריך 19.12.2024).
ערך שניתן לשפר את מקורותיו
בערך זה יש מקורות, אבל ניתן וכדאי לשפר את המקורות שכבר קיימים בו, וכן אין הערות שוליים, קרי אין אינטראקציה בין המקורות לבין גוף הערך.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך שניתן לשפר את מקורותיו
בערך זה יש מקורות, אבל ניתן וכדאי לשפר את המקורות שכבר קיימים בו, וכן אין הערות שוליים, קרי אין אינטראקציה בין המקורות לבין גוף הערך.
אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
סמל נציבות שירות המדינה

דיני פניות ציבור למשרדי מדינת ישראל הוא ערך העוסק בדרכי הפנייה למשרדים הממשלתיים השונים, מתי ניתן לפנות, באילו נושאים ומה הם מגבלות הסיוע שהם יכולים לתת. כלל הגופים הממשלתיים מחויבים לעדכן את הפונה על זמן התגובה אליו הם מחויבים, לרבות מענה בכתב לכל פנייה. טווח הזמן החוקי בחובת מענה לפניות ציבור נע בין 30 יום ל-190 יום.

פניות בנושאי אישות ומשפחה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – הרבנות הראשית, המשרד לשירותי דת, בתי דין דתיים בישראל
עמוד ראשי
ראו גם – בית דין רבני, פקודת הנישואין והגירושין (רישום)

בתי הדין הרבניים בישראל אחראים על נושאי פסיקה וביצוע של החקיקה הדתית בישראל, כמו: גיור, נישואים בהלכה, גירושים וכשרות. ניתן גם לפנות לבתי הדין הרבניים בנושאי ירושות, עגינות, סרבנות גט ופסול חיתון.

במקרי בקשות גיור או אי הכרה ביהדות לצורכי נישואים, כמו מעבר על הלכות דיני משפחה או קידושין כמו: אונס נערה, הענקת שווה פרוטה לבת זוג, בעילה, או חיים במגורים משותפים של בני זוג; פניות בנושא יועברו לרבנות הראשית בטופס מקוון.

פניות בנושא חופש המידע

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – חופש המידע, חוק חופש המידע

ניתן לפנות ישירות לכל גוף ממשלתי בבקשה לקבלת מידע על בסיס חוק חופש המידע באמצעות הגשת בקשה[1] ביחידה הממשלתית לחופש המידע. בטופס ניתן לבחור את הגוף ממנו מבקשים את המידע, השירות ניתן בתשלום של 23 ש"ח, נכון לדצמבר 2024. במקרה של בקשות מריבוי משרדים מומלץ להגיש את הבקשה דרך הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שם גם קיים חדר בו ניתן לעבוד על הנתונים תוך שמירה על ביטחון מידע.

פניות למבקר המדינה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – מבקר המדינה, נציב קבילות הציבור

פניות למבקר המדינה יעשו בטופס פנייה מקוון[2] רק לאחר פנייה ישירה למשרד הממשלתי, יחידות הסמך או הרשויות המוניציפליות (שתחת משרד הפנים) אליו ממוען הפנייה, ולאחר שזו לא נענתה במסגרת הזמן המוגדר בחוק למענה לפניות אלו. פניות של עובדים קיימים על סביבת עבודה של יחידה ממשלתית יתקבלו רק במידה ויוגשו בזמן שמגיש התלונה עודנו עובד ביחידה.

ניתן להגיש למבקר המדינה פניות אנונימיות במייל, אלו יועברו לטיפול היחידה עליה התלונה, במעקב מבקר המדינה.

פניות למשרד ראש הממשלה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – משרד ראש הממשלה, נציבות שירות המדינה
עמוד ראשי
ראו גם – חוק יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי, גישות למאפייניה של מדינת ישראל, מדינה יהודית ודמוקרטית
עמוד ראשי
ראו גם – משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות

לראש הממשלה ניתן לפנות בנושאים פרטניים או כלליים, אי ניהול תקין, כמו גלובליים בנושאי ביקורת על פעולות והחלטות הממשלה. כמו המלצות, בקשות והצעות ייעול בענייני משרדי ממשלה שלא נענו כהלכה על ידי פניות הציבור של היחידה. נציבות שירות המדינה ממוקמת תחת משרד ראש הממשלה וניתן לפנות דרך משרד ראש הממשלה גם פניות בנושאי עבירות על דיני עבודה מצד עובדי מדינה שלא טופלו.

פניות בנושאי כוחות הביטחון וההצלה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – מערכת הביטחון הישראלית, כבאות והצלה לישראל
עמוד ראשי
ראו גם – משרד הביטחון, המשרד לביטחון לאומי, משרד הפנים

פניות בנושאי ביטחון יישובים וערים ניתן להפנות ליחידה לפניות ולתלונות הציבור של צה"ל[3] בצירוף אישורים ואסמכתאות של משטרת ישראל. במידה ואלו לא נענים ניתן לפנות[4] בצירוף פירוט.

תלונות על מעבר דיני עבודה כמו אי-ניהול תקין של שלבי מיון ואפשרויות קידום תוך ארגוניים בכוחות הביטחון, תוך מעבר על כללי שוויון הזדמנויות יועברו לפניות הציבור של משרד הביטחון[5].

פניות בנושא אפליה ואי שוויון

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות, אפליה, גזענות, אי שיוויון
עמוד ראשי
ראו גם – העדפה מתקנת, הבטחת ייצוג, גילנות

פניות בנושאי אפליה על רקע גזענות יעשו לממונים המשרדיים למניעת גזענות[6]. ניתן לפנות באופן מקוון גם ליחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות-[7], אך רק עם הוכחות מבוססות של צילומי תכתובות מייל או הקלטות, כמובן כמאושר בחוק האזנת סתר. פניות בנושאי אי-שוויון מגדרי בתעסוקה יופנו לאגף לשיוויון מגדרי[8]. פניות בנושאי אי-שוויון תעסוקתי לאנשים עם מוגבלות יופנו לאחראי לקידום תעסוקת עובדים עם מוגבלות בארגון או לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות[9].

לקבוצות שונות כמו נשים, חרדים, ערביי ישראל, יהדות אתיופיה, בדואים, צ'רקסים ובעלי מוגבלויות קיימים בחוק העדפה מתקנת בקבלה למשרות ממשלתיות, זאת בהינתן כי יתר המועמדים בעלי נתונים שווי ערך או בעלי נתוני פתיחה פחות טובים מנתונים המועמד המשתייך לקבוצת המועדפים לתיקון. בחלק מהיחידות הממשלתיות קיימת חובת ייצוג הולם למשתייכים לקבוצות אלו. אפליה או כוונת תחילה של מעסיק ביחידה ממשלתית שלא לקבל מועמד עוד טרם הליכי האבחון והמיון או ראיון העבודה מהווים עבירה על החוק, גם על רקע אפליה גילנית או על רקע אידאולוגי פוליטי; וזכותו של כל מועמד לבקש את סיבת פסילת מועמדותו או אי-קבלתו לתפקיד, בצירוף נתוניו וקורות חיו של זה שהתקבל לתפקיד, לתפקיד אליו הגיש את המועמדות. לאחר קבלה לעבודה, קיימת חובה על המעסיק על פי חוק לשמור על סביבת עבודה תקינה, נעימה, ללא שיח פוליטי או אידאולוגי מלבה, לרבות ביזוי, הטרדות או ביזוי מיני. עם אפשרויות קידום והתפתחות מקצועית בהתאם ליכולות כל עובד.

אין לקבל עובד לתפקיד מסוים ולשים אותו על תקן משרה שהוא לא נושא או לא עומד בדרישות אליו, גם אם משלימים את השכר בדרכים אחרות או בשעות נוספות. כמו קיים איסור על הקמת תנאי מכרז תפורים אישית למועמד, כמו בהסתמך על ניסיון תעסוקתי בלבד. לרוב עם קבלה לתפקיד, קיימת תקופת ניסיון של עד שנתיים לבחינת התאמתו של נושא התפקיד למשרה. העסקה מעבר לתקופה זו, ללא קביעות או סיום ההעסקה, עם פירוט סיבת סיום עבודה מספקת וזכות לשימוע לעובד, אינה תקינה. במקרה של העסקה כממלא מקום, הנוהל זהה וקיימת חובה לפתוח את המשרה למכרז, עם אפשרות לממלא המקום להגיש מועמדות לאותו תפקיד שהוא בינתיים ממלא.

עד לקבלת קביעות יש להנפיק באופן שוטף חוזי העסקה עדכניים ובזמן. פיטורים בין אם לפני או אחרי קבלת קביעות יעשו בהתאם לחוק; קרי, חובת תום לב, מסירת מכתב עם כלל סעיפי הסיבות שברצון המנהל לשטח בפני העובד בתקופה של כחודש טרם השימוע במטרה לאפשר לעובד זמן מספיק להנפיק תגובה הולמת, קיום השימוע בתום לב והגעה להכרעה ובסיום הנפקת מכתב פיטורים ואישור העסקה כדין נציבות שירות המדינה. בתום העסקה חלה חובה על אגף משאבי האנוש ביחידה להנפיק אישור העסקה העומד בדרישות נציבות שירות המדינה בפירוט סיבת סיום ההעסקה. פיטורים בזמן הריון או 60 יום לאחר לידה אסורים בחוק, בזמן הנקה נחשב כפיטורים לא אתים. חל איסור העסקת עובד אם מועסק מלכתחילה בכוונה לפטרו.

על פי חוק כל מועמד לשירות המדינה מחויב למלא טופס הצהרה על קרבה משפחתית לעובד או מתנדב, אי-רישום פלילי, וטופס הצהרת בריאות. ניתן להעסיק קרובי משפחה כל עוד הקרובים לא מועסקים באותה היחידה, קיים איסור על אפליה על רקע פלילי וכל מועמד שחושב שהרקע הפלילי שלו מונע ממנו קבלה שלא כדין או קידום; יכול למנות את הסיבות לעוול בטופס. חלה חובה לחתום על טופס הצהרת בריאות באישור רופא תעסוקתי או רופא משפחה.

פיטורים בטיעונים לסגירת תקן או המרת ייעודו אינם חוקיים, לא ניתן לעולם לשנות ייעוד תקן. ניתן לסגור תקן רק לאחר עזיבתו מרצון של העובד נושא המשרה; שכן יש להגיש בקשה לסגירת התקן לנציבות שירות המדינה וניתן לסגור תקן רק באישור משרד האוצר והסתדרות העובדים. כמו אישור נוסף אחר, לפתיחת תקן חדש עם דרישות תפקיד חדשות. זאת גם במידה ומדובר בתפקיד סטודנט או מתנדב.


ערכים מורחבים – משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי
עמוד ראשי
ראו גם – פריפריה, פריפריה חברתית

מראשית המדינה הוגדרו אזורי הפריפריה כדורשי טיפוח, אליהם עברו מרצון או הועברו אוכלוסיות מוחלשות לעבודה במפעלים תעשייתיים. משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי עושה מאמצים לתיקון האפליה כאי-שוויון כלכלי לעומת הערים, תוך העמדת אפשרויות וההזדמנויות תעסוקה ופיתוח כפי שיש בערים.

פניות בנושא הפרת חוקי עבודה של מעסיק

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – דיני עבודה, זכויות עובדים, עובד
עמוד ראשי
ראו גם – שוויון הזדמנויות, הטרדה, התעמרות בעבודה, הטרדה במקום העבודה, הטרדה מינית, נגישות בישראל

ניתן לפנות למשרד העבודה בפנייה על הפרת חוקי עבודה על ידי מעסיק[10], הפנייה יכולה להיות על משרדים ממשלתיים או גופים פרטיים, לרבות עצמאיים. תלונות יכולות להיות על אי-עמידה בחובת דרישות חוקי המכרזים (כמו דרישות והגדרות תפקיד ברורות ולא רחבות מידי, ממוקדות וישימות. כמו אי ריבוי מנהלים או דורשי דו"ח או שירות, אי נוכחות נציג ועד העובדים בראיון למשרה) או קיום סביבת עבודה בטוחה ונטולת הטרדות מיניות או שיח של ביזוי, התעמרות והטרדה, אי-שוויון מגדרי בשכר ועד אי-עמידה בחובת ביטוח פנסיוני לעובדים. מנהלי משאבי האנוש וכח האדם מחויבים לעמוד בדרישות החוק ומניעת סביבה שכזו, כמו טיפול בתלונות בנוכחות כלל הצדדים, ובוודאי המתלונן. לרבות תלונות על מעסיקים ומנהלים, ובמידה ואינם עומדים בתנאים מחובתם למנות עובדים אחראים פנימיים או חיצוניים לעניין. במידה ועובד בעל רישום פלילי אושר ונקלט לעבודה בין אם בגוף פרטי או בנציבות שירות המדינה, גם אם לא הצהיר על רישום פלילי או רפואי, חל איסור על מעסיק בכח אדם או משאבי אנוש לפטר, להתעמר או לסיים העסקתו של עובד זה. שכן לפי תקדים בית הדין לעבודה עובד על מנת לגשת למועמדות ולהתאפשר למחיה סבירה אנוס למסור מידע זה. במידה וקיים חשד כי מעסיק קיבל מידע על רישום פלילי, משפטי או רפואי של עובד או מועמד ניתן לפנות להתלונן על המעסיק. שכן קיים איסור על משטרת ישראל לספק למעסיקים מידע על רישומים פליליים, גם אם מועמד אישר למעסיק עיון במידע - הדבר מהווה עבירה על החוק, וניתן להתלונן על מעסיק גם בעניין זה.

התאגדות מעסיקים בקבוצת דואר אלקטרוני או וואטסאפ לניפוי עובדים קודמים שלהם מהענף, אסורה בהחלט וגם על כך ניתן להתלונן. ניתן להגיש גם תלונה על 'גילויי גזענות ואפליה'. אסור למעסיק להתחיל בהעסקה בכוונה לפטר, גם לא בהגדרת זמן או במטרה לקבל הטבות מהמדינה על העסקת מכסת עובדים מסוימת, או רק לתקופת ההטבות של העסקת בעלי מוגבלויות (לאור חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ותעסוקה נתמכת לאנשים עם מוגבלויות), כמו לתלות שלט דרושים בבית העסק במידה ולא באמת דרושים לו עובדים נוספים, שכן הדבר מהווה התעמרות בעובדים.

קיים איסור אפלית מועמדים למשרה וכן פיטורים על רקע אפליה מגזרית, דתית, מגדרית, כלכלית, מעמדית, הריון, נכות, היסטוריה רפואית, היסטוריה פלילית, נראות המועמד (גובה, משקל, מצב שיניים), או מרחק ממקום העבודה.

פניות בנושאים משפטיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – משרד המשפטים, הסניגוריה הציבורית, בתי המשפט בישראל
עמוד ראשי
ראו גם – בעלי דין, חשבונאות משפטית, כתב טענות, תביעה, כתב הגנה, ערעור, ערעור מנהלי, בית הדין לערעורים
עמוד ראשי
ראו גם – הגנה מן הצדק, חיסיון מפני הפללה עצמית, אי-הפללה, הפללת שווא, זכות השתיקה, רשלנות רפואית, דיני הראיות, ראיה נסיבתית, הזכות להליך הוגן

הסנגוריה הציבורית מספקת ייצוג משפטי לנאשמים בפלילים ולאוכלוסיות חסרות אמצעים, זאת בבקשה סיוע בטופס[11] או בצו בית משפט. קיימים גם רשויות מקומיות שמפעילות מערכי ייצוג משפטי לאוכלוסיות שונות. קיימים בתי משפט שונים במדינת ישראל ובהם: בית המשפט השלום, בית המשפט המחוזי, בית המשפט העליון, בתי דין רבניים ובהם בתי הדין השרעיים, בתי משפט לנוער, בית דין לעבודה, ובתי דין לענייני משפחה.

ניתן לפנות למוקד המידע והשירות הארצי הטלפוני של הרשות השופטת בבקש למידע על תיקים בבית המשפט, אפשרויות משפטיות במידע הכללי ועוד. כיום פועלת מערכת נט משפט[12] בה ניתן להגיש תביעה, להגיש ערער ולהוסיף כתבי הגנה על כל תיק אפשרי שמתנהל בבתי המשפט בישראל. למרות שמערכת המשפט הישראלית מבוססת על זו הבריטית, בישראל לא קיים מערך של חבר מושבעים.

פניות בנושאים פליליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – משטרת ישראל, המחלקה לחקירות שוטרים, חוק העונשין, חוק סדר הדין הפלילי
עמוד ראשי
ראו גם – פשע בישראל, חקירה פלילית, כתב אישום, משפט (דין), שיבוש מהלכי משפט, ביקורת שיפוטית
עמוד ראשי
ראו גם – בית משפט לנוער, חוק הנוער, רשות חסות הנוער

תלונות למשטרת ישראל ניתן להגיש בטופס מקוון [13] בפורטל הממשלתי האישי [14], פניות ציבור בנושאי תלונה, ביקורת או הצעות ייעול בטופס מקוון של פניות הציבור של משטרת ישראל תבנית:העהר. תלונות על עבירות שוטרים שדינם מאסר של מעל 7 שנים באמצעות טופס מקוון [15] של מח"ש.

על פי חוק, ניתן לפנות לכמעט כל תחנת משטרה בבקשה לצפות ולבקש מידע בעמדות אלקטרוניות פנימיות על נתוני תיקים פליליים אישיים או של מיוצג. במידע מופיע גם תאריך התיישנות התיק ותאריך מחיקתו לעד ממערכות המשטרה, כמו סטטוס התיק וסיבת סגירתו או אי המשך טיפול.

ניתן להגיש בקשה לחנינה מנשיא המדינה[16] על עבירה או רישום פלילי. בנימוקים לבקשה חובה לציין תהליכי טיפול, שיקום וכלים חדשים שנרכשו למניעת הישנות הדברים.

על מחלקת הזיהוי הפלילי קיימת החובה לאפשרות איסוף, אי-שיבוש ושימור ראיות בזמן אמת לצורך קיום תהליך משפט תקין והזכות להליך הוגן.

פניות בנושאים אזרחיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – דיון אזרחי, משפט אזרחי, תקנות סדר הדין האזרחי
עמוד ראשי
ראו גם – תביעה, כתב טענות משפט פרוצדורלי, המרצת פתיחה, משפט (דין), ביקורת שיפוטית

כל תיק מתנהל בבית הדין לעניינו, נושאים אזרחים לרוב עוסקים בסכסוכי שכנים, בתים משותפים, תביעות קטנות, תביעות חברות ביטוח, דוח"ות חניה וקנסות; גם מעבר על דיני חוזים, נזיקין, קניין, משפחה, מעבר על חוקי עבודה ותאגידים. ניתן להיעזר באתר נט משפט[17] להגשת תביעות, הגנות וערעורים.

פניות בנושאי ירושות וצוואות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – האפוטרופוס הכללי, כשרות משפטית, קבלת החלטות נתמכת, חילוט
עמוד ראשי
ראו גם – אפוטרופסות, אפוטרופוס, מנהל עיזבון, חוק נכסי נפקדים, חוזה, פשיטת רגל, צוואה, ירושה, חוק הירושה, מס ירושה

האפוטרופוס הכללי אחראי על ירושות ועזבונות, כמו מעקב אחר כשרותם המשפטית של החותמים על צוואות. במידה וקיים מנוח שלא חתם באופן כשיר משפטית על צוואה ולאחר מותו לא הופך צו ירושה[18]; כלל נכסי אותו גורם מועברים להאפוטרופוס הכללי לקידום עניינים בראש סדר מדיני דרך קרנות הביטוח הלאומי[19]. במידה והייתה פשיטת רגל לפני פטירת מנוח כלל נכסי הירושה מועברים תחילה לסגירת החובות. במידה והחובות עולות על הזכויות בירושה, יורשי המנוח יכולים להחליט אם לקחת עליהם את החובות או לוותר על הירושה כליל.

פניות בנושאים רפואיים ובריאות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – משרד הבריאות
עמוד ראשי
ראו גם – מערכת הבריאות בישראל, רפואה, מכשור רפואי, לימודי רפואה בישראל, הריון ולידה בישראל

ניתן לפנות למשרד הבריאות בטופס מקוון[20] בנושאים מגוונים בבקשה לשירותים חדשים, העמדת אפשרויות מכשור רפואי, הוספת תרופות או שירותים לסל הבריאות, ביקורת על התנהלות נושאי תפקידים רפואיים. כמו בנושאי איכות מוצרי מזון וחשש לאי-עמידה בתקנות הגנה על בריאות הציבור ואיכות מזון, דיווח על תופעות לוואי הקשורות בתרופות מאושרות, מיצוי זכויות, מעבר בין קופות חולים, בעיות נגישות של מבני מערכת הבריאות, דיווח על התחזות או 'הטעיה בפרסום' של אנשי מקצוע או מוצרים רפואיים, תלונה על עובדי מערכת הבריאות ובפרט פסיכולוגים, רופאים ורופאי שיניים, כמו במקרי הטרדות מיניות על ידי צוות מבני רפואה.

לא ניתן למחוק רישומים רפואיים, בין אם בבתי החולים, יחידות הסמך של בתי החולים או קופות החולים. במקרי התיישנות ואי-פנייה לאותו סוג טיפול רפואי הרישומים נשמרים אך אינם מופיעים במערכת לעיון אצל יתר הרופאים המטפלים, אלא באישור הארכיב או בפנייה מחודשת לאותו סוג טיפול רפואי. ניתן לפנות לשר הבריאות בניסיון בקשה למחיקת רשומות רפואיות.

ביטוח לאומי

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – ביטוח לאומי, המוסד לביטוח לאומי, נכות בישראל, אסיר ציון, הרשות לזכויות ניצולי השואה
עמוד ראשי
ראו גם – משרד הרווחה והביטחון החברתי

ביטוח לאומי מעניק קשת רחבה של מענקים לבעלי מוגבלויות, מובטלים, חד-הוריות וזכאים, תוך העמדת חוקרי ביטוח לאומי לוידוא אמיתות התביעות. במקרה של שינוי תנאים או ביטולי זכאות, ניתן להגיש בקשה לשימוע: בירור על סיבת ביטול או שינוי התנאים והזכאויות. טפסים, בקשות, תביעות ובקשות בירור ניתן להגיש באזור האישי באתר ביטוח לאומי[21].

משרד הרווחה והביטחון החברתי אחראי על קידום תכניות לצמצום פערים של אוכלוסיות בסיכון. כמו תיקון ומניעת מצבי אי-שוויון ואפליה.

פניות בנושאי הגנת הצרכן

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, חוק הגנת הצרכן, תווי סימון ותקינה, חובת שימוש בתג מחיר

ניתן לפנות בטופס מקוון[22] באתר הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן] בענייני הטעיה של צרכנים, הטעיה בפרסום, חיוב יתר או חיוב ללא הרשאה אי הצגת מחיר וסימון מוצרים, אי מימוש אחריות ושירות, אי קבלת מידע ומסמכים מחייבים בצירוף אסמכתאות ופרטי קשר של הספק עליו התלונה. כמו אי-עמידה ב"חוק הטכנאים" המחייב הגעת טכנאי בזמן הסביר מהטווח שנקבע להגעתו, אחרת ניתן להגיע תביעה קטנה על אי עמידה בזמנים.

פניות בנושאי הגנת הפרטיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – הזכות לפרטיות
עמוד ראשי
ראו גם – הרשות להגנת הפרטיות, יום הגנת הפרטיות, הטרדה מאיימת,ההגנה על הפרטיות בנזיקין

כל אזרח זכאי לפרטיות אלא אם קיים נגדו צו בית משפט, חיפוש או מעצר. מוסדות וגופים ממשלתיים, אם גם פרטים, מחייבים בחוק לשמירה על נתונים רגישים של אזרחים, תוך אי הנגשת המידע לגורמים לא מוסמכים ושאינם נוגעים בדבר. ובפרט נתונים דמוגרפים, רפואיים, גנטיים, פסיכולוגיים ואודות מצב בנקאי. יש לחתום עובדים שבעלי גישה למידע, על מסמך "הצהרת סודיות (אבטחת מידע) תוך קביעת גובה קנס במקרה של מעבר על תנאי המסמך. לעיתים "הצהרות הסודיות" עם עונש כליאה כחוק. החוק מחייב מינוי "אחראי הגנת פרטיות", בנוסף לממונה על אבטחת מידע, שעליו לקדם תהליכי מעקב על הפרות בתחום הגנת הפרטיות ופרצות אבטחה, כמו פריצות סייבר, אך גם על ידי עובדים למטרותיהם האישיות. ניתן לפנות להרשות להגנת הפרטיות בטופס מקוון לדיווח על עבירת ביטחון מידע או פרצה ביטחונית.[23]

פניות בנושאי מקרקעין, בינוי ושיכון

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – מרשם המקרקעין, הרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין, רישום זכויות במקרקעין בישראל
עמוד ראשי
ראו גם – בית משותף, מקרקעין בישראל, רשות מקרקעי ישראל, משרד הבינוי והשיכון, האגודה לתרבות הדיור

ניתן לבדוק בעלות בעלי נכס על שטח כנסח טאבו[24] על פי גוש, חלקה ותת-חלקה (במידה ויש).את פרטי הגוש והחלקה ניתן לאתר דרך אתר הממשלתי[25].

דרך האתר אתר הנדל"ן הממשלתי[26] ניתן להשוות מחירי דיור ודירות על פי כתובת ורשות מוניציפלית. מידע על נכס שבבעלות אישית ניתן לקבל דרך מידע על נכס[27] בכניסה לפורטל הממשלתי האישי.

הסדרת טאבו ורישום חכירה על מקרקעין נעשה דרך האחראי על הבתים המשותפים של אזור הנכס, או בהגשת בקשה מקוונת[28].קיים גם אתר סימולטור - לחישוב מס רכישה כמיסוי מקרקעין[29] טרם רכישת נדל"ן. במידה ומעוניינים לבדוק בהתייחס לנכס מי הבעלים ניתן לעשות זאת בבקשת חופש המידע[30]. לבעלי מוגבלויות קיימים הטבות מס רכישה.

עמוד ראשי
ראו גם – בנייה, היתר בנייה, שינוי מבני, חוק התכנון והבנייה, ועדה מקומית לתכנון ולבנייה, תקנות התכנון והבנייה, המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, תכנון ובנייה בישראל, ועדות התכנון והבנייה, ניהול הבנייה, שימוש חורג (תכנון ובנייה), הקלה (חוק התכנון והבנייה)

על מנת לקדם בניה או שיפוצים שאינם במסגרת התכנון המקורי המאושר של המבנה וייעוד הקרקע יש להגיש בקשה מפורטת עם תוכניות הבניה החדשות לרשות המוניציפלית לאישור. במקרי חריגה מהאישורים טרם קיום השינוי, יש להגיש ללא דיחוי את השינויים לאישור ואפשרות התנגדות של השכנים.

עמוד ראשי
ראו גם – דיור ציבורי, דיור ציבורי בישראל

בישראל המענה היחיד הקיים למשפחות או רווקים מעל גיל 35 שאין בבעלותם דירה הוא המחיר למשתכן, כשהשתתפות בהגרלה מתאפשרת לכל תושב ללא דירה ללא כשר להונו העצמי, יכולת השתכרותו או הכנסותיו.

בישראל כיום לא קיים דיור ציבורי כמה שהיה פעם עמידר. במספר ערים בודדות, כמו תל אביב קיימים דיור מוגן למתמודדי נפש ושלטרים לדרי רחוב ומשוקמי זנות. משרד החקלאות וביטחון המזון אחראי על שימור, קידום ופיתוח הענף החקלאי במדינת ישראל, כמו הקצאת שטחים לחקלאות.

פניות בנושאי מיסים ואוצר

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – שכר מינימום בישראל, מיסוי בישראל, פקודת מס הכנסה, משרד האוצר, מדיניות מוניטרית, מערכת נתוני אשראי, הפיקוח על הבנקים, דירוג אשראי, הוועדה ליציבות פיננסית, משרד הכלכלה והתעשייה
עמוד ראשי
ראו גם – אגף שכר והסכמי עבודה, שכר, שכר מינימום, דירוג אשראי, קו העוני, יוקר המחיה, תעסוקה מוגנת, שביתה, הכשרה מקצועית, הכשרה מקצועית בישראל, תוכניות תעסוקה, הכשרה תוך כדי עבודה
עמוד ראשי
ראו גם – תיאום מס, החזר מס הכנסה, נקודת זיכוי, זיכוי (מס הכנסה), אישור על משכורת וניכוי מס (טופס 106)

משרד האוצר יחד עם בנק ישראל אחראים על איזון ערך שער השקל ושכר המינימום ועדכונם בהתאם. כמו קידום חקיקות בנושא מענקים והטבות למחוסרי אמצעים או חסרי ישע, קידום שיח מול נציגי ועדי עובדים בנושאי שכר והסכמים קיבוציים, כמו שכר המינימום. בנק ישראל אחראי על דירוג האשראי של כל אזרח, של הבנקים ופיקוח על דירוג האשראי הבינלאומי של המדינה. כמו כן על המדיניות המוניטרית של מדינת ישראל, כמה כסף חדש להדפיס, כמה מטבע זר לקנות כדי לאזן את ערך השקל, קביעת ריבית פריים (ריבית בנק ישראל) ופיקוח על הבנקים.

כמו מעקב אחר הכנסות המדינה ממס הכנסה, מס חברות, מס רכישה, מס קנייה, מס דלק, מיסוי מקרקעין, מכס, מס ערך מוסף (מע"מ), מכס על תמלוגים, תמלוגים על שימוש במשאבי מדינה וחברות בת, דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות ועוד.

עמוד ראשי
ראו גם – רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, קרן פנסיה, דמי ניהול, ביטוח פנסיוני בישראל, תיק ביטוח, ביטוח, ביטוח רכב, ביטוח בריאות, ביטוח חיים

באתר פנסיה נט[31] וגמל נט[32] ניתן לאחר ולהשוות תנאים של קופות גמל. באתר פנסיה נט פנסיה נט}} ניתן לאתר ולהשוות תנאי קופות פנסיה. באר[33] ניתן לעשות את אותם הפעולות בהתייחס לביטוחים. אתרי הנט אינם מאפשרים השוואת אמת בחישוב משוקלל של כדאיות הקרנות השונות על בסיס אפשרויות העמלות, חיסכון ורווח אקטוארי מכל קרן וחברת ביטוח, כמו אפשרויות לקיחת הלוואה מכל אחת מהקרנות והאפשרויות. אלא נתוני המערכת של נט מציגים את דיווחי החברות על עמלותיהן והאיזונים האקטוארים והרווחים השנתיים בכל קרן, ללא התאמה לתעודת הזהות של מבקש הנתונים. שכן החוק מאפשר לחברות הפנסיה והביטוח להתאים את העמלות המוצעות לכל לקוח על פי שיקול דעתו כאפליית מחירים, עם תקרה מסוימת.

ניתן לדווח באופן מקוון דרך קו הצדק – דיווח[34] עבירות והעלמות מס או על הברחות סמים והלבנת הון.


ערכים מורחבים – עצמאי, חשבונית, קבלה, עוסק, עוסק פטור, עוסק מורשה, חברה (תאגיד), ניכוי מס במקור, תיאום מס, מדרגות מס, דוח רווח והפסד מותאם לצורכי מס, דוח רווח והפסד, תכנון מס, דו"ח כספי, מאזן, הצהרת הון, מס חברות, עלות המכר
עמוד ראשי
ראו גם – השתמטות ממס, הנהלת חשבונות, חשבונאות, יועץ מס, רבעון (שנת כספים), דוח על תזרימי המזומנים, רווח (חשבונאות), מאזן בוחן

עצמאים יכולים להירשם בביטוח לאומי ולפתוח תיק עצמאי[35] או עוסק פטור[36] בטופס מקוון. חברה בע"מ ניתן להירשם בטופס מקוון[37] ברשות התאגידים לאחרונה רשות המיסים פתחה אפשרות הפקת חשבוניות[38] דרכם, כרגע אין אפשרות להפיק חשבוניות או רשימת מוצרים/טובין/שירותים תוך קביעת מחיר לכל אחד. כמו אפשרות אוטומטית להתחשבן ולשלם מס שנתי דרך המערכת.

פניות בנושאי שירותים עירוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – רשות מקומית, רשות מקומית בישראל, מרכז השלטון המקומי בישראל, משרד הפנים

מוקדי 106 של הרשויות המקומיות אמורות לספק את כל המידע והשירותים שהתושב נדרש ונזקק להם. כמו שיפור פני העיר באין אם דרך אומנות או טיפול באבני שפה, מדרכות וכבישים משובים וסדוקים. פינוי אשפה ופסולת, גזם, הצבת תאורות, הצבת פחים מוטמנים, קומפוסטים, מתקני כושר, מתקני משחקים לילדים ונוער. קידום הפקות, אירועים ופעילויות לילדים, נוער, צעירים. כמו פעילויות לאוכלוסיית הגיל השלישי.

פניות בנושאי הגנת הסביבה וקיימות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – קיימות, איכות הסביבה, המשרד להגנת הסביבה
עמוד ראשי
ראו גם – בנייה ירוקה, חינוך סביבתי, אקלים ארץ ישראל, חוק צער בעלי חיים, מיחזור, קרינה, שפכים

ניתן להגיש למשרד להגנת הסביבה פניות בנושאי מפגעים סביבתיים או נגד בעלי חיים[39].

פניות בנושאי חינוך, חדשנות מדע וטכנולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – משרד החינוך, רשות החדשנות, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה
עמוד ראשי
ראו גם – חינוך, חינוך בישראל, חדשנות, יצירתיות, מדע, טכנולוגיה

ניתן לגשת לציוני בגרויות והפקת נוסח אלקטרוני של תעודת הבגרות בפורטל תלמידים ובוגרים - משרד החינוך[40]. בנוסף ניתן לבדוק אפשרות הכרה בתעודות ותארים מחוץ לארץ בהערכת תארים אקדמיים מחו"ל - פורטל תלמידים.[41]

פניות בנושאי מורשת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – מורשת, הרשות הלאומית לתרבות היידיש, הרשות הלאומית לתרבות הלאדינו, משרד המורשת, משרד ירושלים ומסורת ישראל
עמוד ראשי
ראו גם – שימור אתרים ארכאולוגיים, המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל

בישראל קיימים 2 חוקים לשימור שפת הלאדינו והיידיש כמו שימור היהדות כתרבות. כשנעשים מאמצים, תוך הסתמכות על תרומות פרטיות, לשימור אתרים ופריטים יהודיים מהגולה. כדוגמת בית הכנסת האיטלקי שהועבר כמבנה שלם למוזיאון ישראל.

פניות בנושאי עבודה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – משרד העבודה, דיני עבודה
עמוד ראשי
ראו גם – פניות בנושא אפליה ואי שיוויון, פניות בנושא הפרת חוקי עבודה של מעסיק

פניות בנושאי עליה וקליטה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – עולה חדש, עלייה לארץ ישראל, סל קליטה, משרד העלייה והקליטה

משרד הקליטה והעלייה מעודד עלית יהודים, שעונים לקריטריונים של חוק השבות למדינת ישראל, במצבי רדיפות יהודים במדינות המקור. בין אם כפוגרום או כרדיפה או אפליה. רישום כאזרח מדינת ישראל ניתן לבצע במשרד הפנים.

פניות בנושאי מדיניות ופעולות חוץ

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – משרד החוץ, יחסי החוץ של ישראל, נציגויות דיפלומטיות של ישראל בעולם
עמוד ראשי
ראו גם – מש"ב – סוכנות הסיוע הלאומית של ישראל, המרכז למחקר מדיני, המשרד לעניינים אסטרטגיים

משרד החוץ אחראי על קידום יחסי החוץ של ישראל כמו הקמת שגרירויות במדינות העולם השונות, שלישראל יש קשרים דיפלומטיים עמם. ניתן לפנות למשרד החו. תלונות על כשירות ואי-תפקוד יחידות ניתן להגיש בטופס למפקח הכללי על שירות החוץ[42]. בקשות לסיוע אזרחים ישראלים בעת שהות בחו"ל או תלונות, הצעות וכדומה; ניתן במייל הגורמים המטפלים או טופס פנייה[43].

פניות בנושאי התפוצות ומאבק באנטישמיות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות, יהדות התפוצות לפי מדינה, אנטישמיות לפי מדינה
עמוד ראשי
ראו גם – אנטישמיות, אנטישמיות נוצרית, אנטישמיות מוסלמית, האנטישמיות החדשה

לאור פתיחת שערי אירופה וארצות הברית להגירות כמו להזדמנויות עסקיות ואקדמיות לעולם המוסלמי, הקמפוסים במדינות המערב מלאים באזרחים מארצות ערב והאסלאם שמלבים את האנטישמיות בקמפוסים ובכלל במדינות אלו. משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות אמון על קידום ערכי היהדות בתפוצות, תוך דאגה ליהודים החיים מחוץ למדינת ישראל בעת רדיפות ובעת שלום. כמו אחראי על סיוע בכלל ובפרט תמיכה משפטית ליהודי התפוצה בעת רדיפות פוליטיות ואירועים אנטישמיים, לרבות אחראי על ניסיון מניעתם.

פניות בנושאי שכניה הקרובים של ישראל=

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – המשרד לשיתוף פעולה אזורי
עמוד ראשי
ראו גם – הרשות הפלסטינית, ירדן, ארצות ערב

המשרד לשיתוף פעולה אזורי אחראי על קידום יוזמות כלכליות משותפות בין ארצות ערב, ירדן והרשות הפלסטינית מול ישראל. פניות בענייני הצעות ניתן לשלוח במייל[44]

פניות בנושאי תחבורה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – תחבורה ציבורית בישראל, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, הרשות הארצית לתחבורה ציבורית
עמוד ראשי
ראו גם – תחבורה, אלימות בכבישים, תאונת דרכים, תאונות דרכים בישראל

משרד התחבורה אמון על קידום חקיקה ותקנות למניעת האלימות ותאונות הדרכים בדרכים. כמו תכנון כבישים ודרכים חדשות לאור הביקושים בשטח.

עמוד ראשי
ראו גם – לימוד נהיגה בישראל, מבחן נהיגה עיוני, לימוד נהיגה, טסט נהיגה, מבחן נהיגה מעשי, רישיון נהיגה, רישיון רכב (ישראל), מבחן רישוי שנתי לרכב

בנוסף אחראי משרד התחבורה על לימודי הנהיגה והטסטים בישראל, כמו העמדת אפשרות ללימודי תיאוריה בחינם. פיקוח על מורי הנהיגה וניהול תקין של מבחני הרישוי על ידי הטסטרים של משרד התחבורה, תוך העמדת מצלמות ומכשירי הקלטה בעת ביצוע המבחן המעשי.

פניות בנושאי תקשורת, תרבות וספורט

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – משרד התקשורת, משרד התרבות והספורט, תקשורת, אמצעי תקשורת, תקשורת בישראל, תרבות, תרבות ישראלית, ספורט, תחרויות ספורט
עמוד ראשי
ראו גם – חופש העיתונות, יום חופש העיתונות העולמי

משרדים אלו אמונים על תקצוב ממשלתי של תחומי הספורט, תקשורת, אמצעי התקשורת, אמנים ישראלים והתרבות הישראליים. כמו הקמת תשתיות סבירות כמו מבנים בהם יוכלו לפעול בתחומים אלו.

פניות בנושאי תיירות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – תיירות, תיירות בישראל, משרד התיירות
עמוד ראשי
ראו גם – אתרי מורשת עולמית בישראל, המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל

משרד התיירות אחראי על קידום ענף התיירות בישראל, קידום קשרים בין מדיניים לעניין זה וכן קידום בנייה של מלונות אירוח. כמו שדרוג אתרי תיירות כמו אטרקציות תיירותיות, ואתרי מורשת.

פניות בנושאי זכויות עובדים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערכים מורחבים – ועד עובדים, שוויון הזדמנויות, חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה
עמוד ראשי
ראו גם – הסתדרות העובדים הכללית החדשה, הסתדרות העובדים הלאומית, חברת העובדים, נעמת, דבר (עיתון)

ניתן לפנות לכל ועד עובדים או להסתדרות העובדים בארגון, או לשניהם, לסיוע משפטי או מקצועי. אלו אחראים על קידום מקצועי והסבה מקצועית, בנוסף לזו של מקום העבודה עצמו. כמו סיוע משפטי מול גופי ממשלה והמעסיק במקרי סכסוכים או אי הבנות בין המעסיק למועסק.

ועד העובדים מחויב לנכוח בכל מכרז או ראיון עבודה למשרה, תוך ייצוג כלל הדרגות בארגון ללא משוא פנים או אפליה ותוך קידום שוויון הזדמנויות; בין הסגל הזוטר, ביניים ובכיר. ההסתדרות פועלת בשנים האחרונות לפתיחת מקומות תעסוקה חדשים ותקנים חדשים, כמו קידום הטבות והשתלמויות בארץ ובחו"ל לחברי הסתדרות, שמשלמים דמי חבר.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ הגשת בקשת חופש המידע
  2. ^ טופס פנייה מקוון
  3. ^ ליחידה לפניות ולתלונות הציבור של צה"ל
  4. ^ https://forms.mod.gov.il/PublicInquiries לפניות הציבור של משרד הביטחון
  5. ^ https://forms.mod.gov.il/PublicInquiries לפניות הציבור של משרד הביטחון
  6. ^ ממונים המשרדיים למניעת גזענות
  7. ^ יחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות
  8. ^ אגף לשיוויון מגדרי
  9. ^ נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
  10. ^ בפנייה על הפרת חוקי עבודה על ידי מעסיק
  11. ^ בבקשה סיוע בטופס
  12. ^ מערכת נט משפט
  13. ^ טופס מקוון
  14. ^ הממשלתי האישי
  15. ^ טופס מקוון
  16. ^ בקשה לחנינה מנשיא המדינה
  17. ^ נט משפט
  18. ^ האפוטרופוס הכללי והממונה על ענייני ירושה
  19. ^ קרנות - ביטוח לאומי
  20. ^ בטופס מקוון
  21. ^ באזור האישי באתר ביטוח לאומי
  22. ^ טופס מקוון
  23. ^ הרשות להגנת הפרטיות
  24. ^ כנסח טאבו
  25. ^ govmap הממשלתי
  26. ^ אתר הנדל"ן הממשלתי
  27. ^ מידע על נכס
  28. ^ בקשה מקוונת
  29. ^ סימולטור - לחישוב מס רכישה כמיסוי מקרקעין
  30. ^ לאיתור נכס לפי שם או מספר זיהוי הרשומים בלשכת רישום המקרקעין
  31. ^ פנסיה נט
  32. ^ גמל נט
  33. ^ ביטוח נט
  34. ^ קו הצדק – דיווח
  35. ^ תיק עצמאי
  36. ^ עוסק פטור
  37. ^ בטופס מקוון
  38. ^ אפשרות הפקת חשבוניות
  39. ^ פניות בנושאי מפגעים סביבתיים או נגד בעלי חיים
  40. ^ פורטל תלמידים ובוגרים - משרד החינוך
  41. ^ הערכת תארים אקדמיים מחו"ל - פורטל תלמידים
  42. ^ בטופס למפקח הכללי על שירות החוץ
  43. ^ במייל הגורמים המטפלים או טופס פנייה
  44. ^ ניתן לשלוח במייל