Munkkivuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunginosaa. Munkkivuori käsittelee televisiosarjaa.
Munkkivuori
Munkshöjden
Kaupungin kartta, jossa Munkkivuori korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Munkkivuori korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Koordinaatit 60°12′21″N, 24°52′34″E
Kaupunginosa nro 304
Pinta-ala 1,15[1] km² 
Väkiluku 5 048 ()[2]
Väestötiheys 4 390 as./km²
Osa-alueet on itse osa-alue Munkkiniemen kaupunginosassa ja peruspiirissä
Postinumero(t) 00350
Lähialueet Vanha Munkkiniemi, Talinranta, Tali, Pitäjänmäen yritysalue, Etelä-Haaga, Niemenmäki

Munkkivuori (ruots. Munkshöjden) on noin 5 000 asukkaan osa-alue Munkkiniemen kaupunginosassa Länsi-Helsingissä.

Luonnehdinta alueesta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ulvilantie 19:n tornitaloja

Munkkivuori on Herttoniemen ohella hyvä esimerkki 1950-luvun lähiöstä. Rakennukset on sijoiteltu ympäristöön maaston muotoja mukaillen. Autoliikenne on järjestetty ulkosyötteisesti Ulvilantieltä, joka kiertää koko alueen. Lamellitalojen seassa on paljon 8-kerroksisia pistetaloja, Ulvilantie 19:ssä kolme kymmenkerroksista tornia. Jokaisen talon vieressä on metsäistä puistoa.lähde?

Munkkivuori sijaitsee kantakaupungin välittömässä läheisyydessä. Talin golfkenttä, Pajamäki, Niemenmäki ja Munkkiniemi ovat lähellä. Ostoskeskus oli Suomen ensimmäinen lajissaan vuonna 1959. Suunnittelussa otettiin huomioon mahdollinen metroasema. Ostoskeskus on edelleen elinvoimainen: palveluita on tarjolla paljon ja laajennusta suunnitellaanlähde?.

Talin urheilupuistossa sijaitsevat golfkentän lisäksi jalkapallohalli, tennishallit sekä keilahalli. Alue soveltuu monipuoliseen urheiluun ja liikuntaan.lähde?

Munkkivuori on saanut nimensä Munkkiniemen mukaan. Nimi otettiin käyttöön vasta, kun Munkkivuoren lähiötä 1950-luvulla alettiin rakentaa. Munkkiniemen nimi periytyy sitä vastoin satojen vuosien takaa ja viitannee seudun useiden muiden munkkiaiheisten paikannimien tavoin virolaiseen Padisen luostariin.lähde? Nimen alkuperästä kerrotaan tarkemmin artikkelissa Munkkiniemi.

Munkkivuori rakennettiin metsälähiön periaatteilla. Munkkivuoreen avattiin 1959 Suomen ensimmäinen ostoskeskus. Olavi Kanteleen suunnittelema Munkkivuoren kirkko valmistui vuonna 1963. Munkkivuoren yhteiskoulu toimi vuosina 1959–1979.[3]

Munkkivuoren kadut on nimetty länsisuomalaisten kaupunkien mukaan. Ulvila menetti kaupunkioikeudet Porille vuonna 1558 ja muuttui kaupungiksi uudelleen vuoden 2000 alussa. Keskiaikainen Teljän kauppapaikka sijaitsi Kokemäellä keskustaajaman Tulkkilan liepeillä.[4]

Alueella toimii kaksi koulua, Helsingin ranskalais-suomalainen koulu lukioineen sekä Munkkivuoren ala-aste.

Munkkivuori sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella: Turun moottoritien päässä ja sen sekä Vihdintien liikenneympyrän välillä. Keskustaan pääsee bussilinjoilla 20, 25 ja 30, Pasilaan ja Itäkeskukseen runkolinjalla 500 sekä Viikkiin ja Kontulaan linjalla 57. Lisäksi alueelle pääsee Jouko-linjoilla, linjalla 52 sekä runsaan kilometrin kävelyn päästä Pikaraitiotie 15:sta.lähde?

  1. Helsinki alueittain 2017 (PDF) (s. 62) Helsingin kaupungin tietokeskus. 2018. Helsinki: Helsingin kaupunki. Viitattu 9.6.2019.
  2. http://www.aluesarjat.fi/. Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Munkkivuoren yhteiskoulu Suomen yksityisten oppikoulujen digitaalinen matrikkeli. Viitattu 21.4.2022.
  4. Olavi Terho ym. (toim.): Helsingin kadunnimet, s. 158–161. Helsingin kaupungin julkaisuja 24, 1970, Helsinki.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]