Перейти до основного вмісту
символ дружби

(ВІДЕО) Військовий табір НАТО в Румунії: з французькою місією та з іменем французького генерала

Чинку, Румунія – Під час Першої світової війни французький дивізійний генерал Анрі Бертело допоміг румунській армії захистити країну. Так він став національним героєм Румунії. На знак вдячності іменем Бертело назвали військовий табір на базі НАТО «Чинку», де зараз дислокуються військові французької місії «Орел». Журналісти української редакції RFI побували в головному місці розташування військових Альянсу в Румунії.  

Портрет французького генерала Анрі Бертело, який урятував Румунію
Портрет французького генерала Анрі Бертело, який урятував Румунію © Свят Вєтров / RFI
Реклама

«Сьогодні ми просто виконуємо ту саму місію. Ми перебуваємо не в тому самому історичному часі, а в іншому часі. Але по суті вони дуже схожі. Отже, ми тут, щоби захищати й прославляти мир і свободу Румунії, Європи, нашого союзу, нашого об'єднання», — сказав на урочистій церемонії посол Франції в Румунії Ніколас Варнері. 

Військовий табір імені Анрі Бертело на базі «Чинку» став одним із символів давньої французько-румунської дружби. Його створили ще 2022 року у відповідь на вторгнення Росії в Україну та будували з нуля. За два роки цей табір став найбільшим на всій базі. 

Французькі броньовані автомобілі
Французькі броньовані автомобілі © Свят Вєтров / RFI

База «Чинку» розташована у Трансильванії, майже у географічному центрі країни. Після російського нападу на сусідню Україну ця база стала основним розташуванням для військових НАТО в Румунії. Сили Альянсу також базуються поблизу чорноморського міста Констанца, що майже за 150 кілометрів від України. Там вже зводять нове військове містечко, яке має стати найбільшою авіабазою Північноатлантичного альянсу у Східній Європі. У ньому мають розмістити майже 10 тисяч військовослужбовців НАТО разом із їхніми родинами. 

Читайте такожНеподалік від України: у Румунії будують військове містечко для сил НАТО

Наразі 1500 військовослужбовців дислокуються в таборі імені Бертело. 1200 з них — французи. Інші — представники Бельгії та Люксембургу. Восени до місії долучаться іспанці. 

Військові французької місії «Орел» дислокуються у Румунії
Військові французької місії «Орел» дислокуються у Румунії © Свят Вєтров / RFI

«Мені пощастило командувати цією бойовою групою, яка розгорнута тут, у Румунії, протягом чотирьох місяців. Ми приїхали підготовленими до місії та змогли скористатися цими чотирма місяцями, щоб зміцнити наш оперативний капітал тут, у таборі, а також на інших полігонах, наданих румунською армією», — зазначив командир бойової групи «Орел 7», підполковник Бенуа Крісман. 

Загалом Франція планує розмістити в Румунії 4000 військових вже наступного року. Вони будуть силами стримування на східному фланзі НАТО. 

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.