Перейти до основного вмісту
РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ

У разі війни з РФ: НАТО розробляє план для перекидання військ США у Європу

Розроблення численних сухопутних коридорів, які можна використати, якщо Росія розпочне війну з НАТО на європейському континенті, тривало останні п'ять років. 

Cили НАТО / ілюстративне фото
Cили НАТО / ілюстративне фото © AP
Реклама

Згідно з планом, американські солдати висадяться в одному із п'яти портів, а далі вирушать  заздалегідь запланованими логістичними маршрутами, щоб протистояти можливому нападу Москви. Про це пише Telegraph, покликаючись на офіційних осіб.

Після того, як лідери НАТО погодилися підготувати на торішньому саміті в Литві 300 000 військових, розроблення логістичних маршрутів стала пріоритетом для альянсу. Зокрема, розглядається п'ять основних сухопутних коридорів. 

П'ять маршрутів

Першочерговий маршрут передбачає висадку американських військ у нідерландських портах, зокрема в Роттердамі. Звідки вони попрямують потягом через Німеччину до Польщі. Перекинути війська можуть також Норвегією, Швецією та Фінляндією.

Утім, саме порти Північної Європи вважаються найбільш уразливими до російських ракетних атак. «Усе робиться так, щоб забезпечити потрібну стійкість — міцність, резерви, а також надлишковість», — каже керівник командування матеріально-технічного постачання НАТО Александр Соллфранк. Тому розглядають й інші порти, зокрема Італії, Греції й Туреччини.

Ймовірні маршрути пересування американських військ у разі вторгнення РФ до Європи
Ймовірні маршрути пересування американських військ у разі вторгнення РФ до Європи © Свят Вєтров / RFI

Приміром, із італійських портів військові зможуть дістатися Угорщини через Словенію та Хорватію. Аналогічні плани щодо грецьких та турецьких портів, звідки військові можуть досягнути східного флангу альянсу через Болгарію та Румунію. Для цієї мети можуть залучити також порти на Балканах.

Втім, можуть виникнути питання із вільним перевезенням вантажів. Раніше уряд Франції скаржився, що коли танки країни намагалися розвернутися в Румунії, то опинилися в пастці на іноземних кордонах через бюрократичні процедури.

Проблеми з ППО

НАТО має лише 5% засобів ППО, потрібних для прикриття східного флангу. Про це минулого тижня повідомляли в Financial Times, покликаючись на внутрішні розрахунки Альянсу. Генеральний секретар Столтенберг публічно заперечив це. Керівник командування матеріально-технічного постачання НАТО визнає, що засобів ППО ніколи не буває достатньо. Проте висловлює занепокоєння тими можливостями, які є для захисту ключових логістичних вузлів Альянсу. 

Німецькі підрозділи ППО Patriot в аеропорту Вільнюса. Литва, 7 липня 2023
Німецькі підрозділи ППО Patriot в аеропорту Вільнюса. Литва, 7 липня 2023 © Janis Laizans / Reuters

«Спостерігаючи та оцінюючи російську війну в Україні, ми помітили, що Росія атакувала українські логістичні бази. З цього можна дійти висновку, що, очевидно, величезні логістичні бази, якими ми їх знаємо в ситуації з Афганістаном та Іраком, більше неможливі, бо їх атакують та знищать на дуже ранній стадії конфліктної ситуації», — зазначає Соллфранк. 

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.