Перейти до основного вмісту
Олімпіада-2024

Шлях до Олімпіади на тлі війни: як українські спортсмени виборюють ліцензії на Ігри в Парижі

До старту Олімпійських ігор лишилося менш ніж два місяці. Українські спортсмени продовжують готуватися до них в умовах повномасштабного вторгнення Росії. Попри очевидні складнощі, національна збірна здобуває ліцензії та сподівається на успіх. 

Українські спортсмени продовжують боротися за олімпійські ліцензії
Українські спортсмени продовжують боротися за олімпійські ліцензії © Aurelien Morissard / AP
Реклама

Успіхи попри все

Українські спортсмени здобувають олімпійські ліцензії та готуються до одного з найголовніших змагань у їхній карʼєрі, перебуваючи в умовах повномасштабної війни. Це створює труднощі в боротьбі за ліцензії, — визнав в інтервʼю президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт:

«Звісно, з підготовкою є труднощі. Водночас це ніщо, якщо порівнювати з тим, у яких умовах Збройні сили боронять нас на фронті. Але нюанси є. До прикладу, наші синхроністки, призерки Олімпіади, готувалися в Харкові й пробилися до Парижа лише в парі. Ми всі розуміємо, що тренуватися під обстрілами Росії вкрай важко. Так, у нас недобір, і про це треба говорити чесно. Водночас слід розуміти обставини, у яких ми працюємо. Упевнений, що ліцензій буде більше. Але зараз маємо те, що маємо». 

Наразі вже завершено кваліфікаційні турніри з бадмінтону, вільної боротьби, греко-римської боротьби, веслування на байдарках і каное, велосипедного спорту (шосе), художньої гімнастики, синхронного плавання, стрибків у воду та фехтування. 

Українська гімнастка Марія Височанська пронесла олімпійський вогонь у перший день естафети у Франції
Українська гімнастка Марія Височанська пронесла олімпійський вогонь у перший день естафети у Франції © Daniel Cole / AP

Найбільше ліцензій вдалося здобути в легкій атлетиці — 12, плаванні — 8, кульовій стрільбі — 8, фехтуванні — 8, стрибках у воду — 6 та веслуванні на байдарках і каное — 5. Загалом українці мають 77 ліцензій (деякі з них є командними та передбачають участь кількох учасників, як-от для шпажисток чи футболістів), тож у змаганнях братимуть участь 96 спортсменів. Проте цифра не остаточна, оскільки турніри триватимуть майже до початку Ігор. Водночас НОК очікує, що Україну представлятимуть на Олімпіаді 120 спортсменів у 20 видах спорту.

На жаль, постійні обстріли та руйнування спортивної інфраструктури — не єдина перепона на шляху України до Олімпіади. Унаслідок агресії РФ загинули 456 українських атлетів і тренерів, які належали до національних збірних, — про це повідомив виконувач обов'язків міністра у справах молоді та спорту Матвій Бідний, пише DW. 

Яскраві перемоги

Ураховуючи обставини, кожна перемога і кожна здобута ліцензія були надзвичайно важливими та яскравими. Та деякі з них варті окремої уваги.

Так, значущим був командний чемпіонат світу зі спортивної ходьби. Річ у тім, що змішана естафета з марафонської ходьби цьогоріч буде вперше представлена на Олімпіаді. Серед претендентів на поїздку в Париж були три українські дуети, проте найкращий результат показали Іван Банзерук та Олена Собчук, які фінішували восьмими із результатом 3:01:03. Завдяки цьому вони мають кваліфікацію на Олімпійські ігри. 

Ще торік у вересні олімпійську ліцензію також здобув борець греко-римського стилю Жан Беленюк. Ігри в Парижі будуть уже третіми в його карʼєрі. 

Жан Беленюк
Жан Беленюк © Національний олімпійський комітет України

У серпні 2023 року Ярослава Магучіх виборола перемогу у стрибках у висоту на чемпіонаті світу з легкої атлетики у Будапешті. Це перше золото світового ґатунку в цій дисципліні за останні десять років, а ще — це ліцензія на Олімпійські ігри. Спортсменка взяла висоту 2.01 м.

Окрім того, на Іграх у Парижі буде представлена чоловіча команда зі спортивної гімнастики. Українська команда у складі Олега Верняєва, Ігоря Радівілова, Іллі Ковтуна, Назара Чепурного та Радомира Стельмаха посіла 12-те місце серед 24 команд та здобула квоту на Олімпіаду. 

У березні 2024 року жіноча збірна України з фехтування на шпагах виборола командну ліцензію на Олімпійські ігри. Навіть попри те, що на черговому етапі Кубка світу команда посіла 4-те місце, Владі Харьковій, Олені Кривицькій, Джоан Фейбі Бежурі та Інні Бровко вдалося увійти у першу п'ятірку олімпійського рейтингу та отримати ліцензію. 

Братиме участь у головному спортивному змаганні чотириріччя й команда шаблісток у складі Ольги Харлан, Аліни Комащук, Юлії Бакастової та Олени Кравацької. Вони достроково здобули ліцензію ще в березні поточного року, коли вибороли срібло на етапі Кубка світу з фехтування на шаблях в Афінах. 

Читайте такожУкраїнки здобули перше командне золото на Кубку світу з фехтування на шаблях

На початку травня поки що єдину ліцензію для України у стрільбі з лука на Олімпійські ігри-2024 здобув Михайло Усач: він посів четверте місце на турнірі в німецькому Ессені. Ліцензія є неіменною, тож визначати, хто саме представлятиме країну в Парижі, буде тренерський штаб. 

Цими вихідними у межах європейського кваліфікаційного турніру вибороти право взяти участь в  Олімпіаді вдалося одразу двом українським спортсменам у настільному тенісі: одна — в Ярослава Жмуденка (він повертається на Ігри після 12-річної перерви), друга — в Маргарити Песоцької (для неї це буде третя Олімпіада). 

Маргарита Песоцька
Маргарита Песоцька © Міністерство молоді та спорту України / Facebook

Спілкування із російськими та білоруськими спортсменами

Попри всі заклики України, Міжнародний олімпійський комітет усе ж допустив спортсменів із Росії та Білорусі до змагань, хоча вони і виходитимуть під нейтральним прапором. 

«Зараз ми маємо те, що росіян майже не буде на Олімпіаді. Частина з них відмовилася брати в цьому участь, частина не встигла поборотися за ліцензії. Звісно, невелика кількість спортсменів у нейтральному статусі на Іграх буде, але чи захочуть вони виступати на тих умовах, які висунув Міжнародний олімпійський комітет, — питання відкрите. У підсумку маємо тенденцію, за якої росіян буде вдесятеро менше, ніж зазвичай», — зазначив Вадим Гутцайт. 

Окрім того, нещодавно стало відомо, що НОК і Мінмолодьспорту розробили рекомендації щодо контактів українців на Олімпіаді з нейтральними спортсменами. Зокрема, їм радять утриматися від прямого спілкування зі спортсменами, які представляють країни-агресорки, повідомляти про будь-які провокативні дії, не підтримувати стосунків із ними в соцмережах та не публікувати спільних фото. 

Щодо церемоній нагородження, то на них членам української збірної також рекомендовано тримати дистанцію із росіянами та білорусами, не брати участі в спільних пресконференціях чи інтервʼю. Загалом — виконувати лише мінімальні вимоги олімпійського регламенту щодо спілкування між спортсменами, не більше. 

Париж готується до Олімпіади
Париж готується до Олімпіади © Francois Mori / AP

Водночас Вадим Гутцайт завірив, що НОК активно працює над виявленням російських спортсменів, які не відповідають критеріям МОК та не мають бути допущені до змагань. 

«Насправді в цьому напрямку також повинні працювати міжнародні федерації. Трапляються ситуації, коли міжнародна федерація каже, що вона все перевірила, а ми потім знаходимо росіян, які донатять на свою загарбницьку армію, підтримують війну. Виникає питання, чому ми з України це бачимо, а дехто з федерацій — ні. Можливо, вони не хочуть це бачити», — зазначив Гутцайт.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.