Joulukinkku
Joulukinkku on vuodesta toiseen joulupöydän ykkösherkku. Tästä teemasta löydät parhaat vinkit, joiden avulla kinkun sulatus, kinkun paisto ja kinkun kuorrutus onnistuvat jouluna vaivattomasti. Valmista ohjeillamme myös kinkun kastike, joka kruunaa jouluaterian.
Herkullinen joulukinkku on monella jouluaterian toiveiden täyttymys. Jouluherkkujen suunnittelussa joulukinkku onkin usein pääosassa.
Joulukinkun kokoon vaikuttaa ruokailijoiden määrä. Voit valita isolle joukolle joko potkallisen kinkun tai luuttoman kinkun. Pienelle perheelle paras valinta on pieni luuton kinkku.
Valitse sopiva kinkku
Tuoresuolattu kinkku on monen mielestä paras vaihtoehto. Tästä johtuen tuoresuolattu kinkku on usein tilattava tai varattava hyvissä ajoin ennen joulua. Lopputulokseen ei kuitenkaan vaikuta, onko kinkku pakastettu vai tuore harmaasuolattu kinkku. Tärkeintä on, että kinkun sulatus ja kinkun paisto tehdään huolellisesti ja kaikessa rauhassa.
Näin valmistat täydellisen joulukinkun: ohjeet sulatuksesta tarjoiluun
Kinkun sulatus
Pakastetun kinkun sulatus on syytä tehdä ajan kanssa. Hanki siis myös pakastettu harmaasuolattu joulukinkku hyvissä ajoin ennen joulua, ja nosta se jääkaappiin ison astian päälle tai tiiviiseen muovipussiin, jotta kinkun sulatuksesta syntyvä neste ei valu jääkaappiin. Ison, 6–8 kg:n painoisen joulukinkun sulatus kestää 3–4 vrk. Pienen joulukinkun sulatus vie noin 2 vrk.
Joulukinkun paistaminen
Ota sulanut joulukinkku pakkauksessaan huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista. Joulukinkun sisälämpötilan tulisi olla uuniin nostettaessa vajaat 10 astetta, jotta kinkku säilyttää paistettaessa mehevyytensä.
Poista temperoituneen joulukinkun kääre ja mahdollinen verkko. Nosta joulukinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistolämpömittari joulukinkun paksuimpaan kohtaan kinkun sivusta niin, että mittarin kärki ei osu luuhun. Tarkista kinkun sisälämpötila ja pyyhkäise kinkku talouspaperilla kuivaksi.
Ennen joulukinkun paistoa kaada vettä uunipannun pohjalle. Uunissa höyrystyvä vesi pitää joulukinkun mehevänä ja estää kinkusta valuvan rasvan tarttumisen uunipannuun. Voit lisätä vettä tarvittaessa kinkun paistamisen aikana.
Kinkun paisto onnistuu parhaiten alhaisessa lämpötilassa, 100–125 asteessa. Tällöin kinkku mureutuu ja kypsyy tasaisesti. Kinkun paistaminen vie aikaa noin 1 tunnin lihakiloa kohden. Joulukinkku on valmis, kun sen sisälämpötila on noin 75–78 astetta. Jos haluat paistaa joulukinkun ylikypsän mureaksi, sopiva lämpötila on noin 80 astetta. Ota huomioon, että kinkun sisälämpötila nousee vielä hieman uunista ottamisen jälkeen.
Jos et kuorruta joulukinkkua saman tien, jäähdytä se mahdollisimman nopeasti hyvin tuuletetussa tilassa. Nosta jäähtynyt joulukinkku jääkaappiin. Hyvin jäähdytetty kinkku säilyy parhaiten.
Vinkki!
Katso kuvalliset ohjeet kinkun paistoon ja valmista elämäsi herkullisin joulukinkku!
Joulukinkun kuorrutus
Kinkun kuorrutus kruunaa joulukinkun. Ennen kinkun kuorrutusta kinkun päältä poistetaan kamara. Silavakerroksen jättäminen on makukysymys: jotkut haluavat joulukinkkuun runsaan silavakerroksen, toiset haluavat ohentaa sitä hieman.
Perinteisimmillään kinkun kuorrutus valmistetaan sivelemällä kinkun pintaan keltuais-sinappiseosta, ripottelemalla päälle korppujauhoja ja koristelemalla kinkku kokonaisilla neilikoilla. Mutta joulukinkun kuorrutus voi myös olla erikoinen: mausta sinappi vaikka calvadoksella ja ripottele pinnalle pähkinöitä, manteleita tai limppukrutonkeja. Tee kinkulle näyttävä luumuglaseeraus. Tai ideoi mieleisesi kinkun kuorrutus!
Kastike joulukinkun seuraksi
Perinteinen kinkun kastike valmistuu siivilöidystä kinkun paistoliemestä. Jäähdytä uunipannulla oleva neste, jotta voit halutessasi poistaa sen pinnalle hyytyvän enimmän rasvan. Voit myös käyttää kinkun paistoliemestä osan joulukinkun kastikkeeseen. Joulukinkun kastike saa olla koostumukseltaan ohut, ja se tarjoillaan kuumennetusta kastikekannusta kinkun rinnalta. Näin kinkun kastike pysyy kuumana pitkään. Jos haluat kinkun kastikkeeseen raikkautta, suosittelemme kokeilemaan omenaista tai päärynäistä kastiketta.
Vaihtoehtoja kinkulle?
Pienelle seurueelle pienehkökin kinkku voi olla liikaa. Jos haluat joulupöytään possua jossain toisessa muodossa, kokeile täytettyä possunfileetä. Löydät oheisista resepteistämme varmasti mieleisesi täytteen. Possunfileerullan voi myös leikata kauniiksi rulliksi ja tarjota annoksina joulupöydässä.
Näin hyödynnät joulukinkun tähteet
Säilytä joulukinkku jääkaapissa ja leikkaa kinkkua tarjolle menekin mukaan. Näin kinkku säilyy pitkään hyvänä, ja voit herkutella kinkkuruoilla myös joulunpyhien jälkeen. Joulukinkusta valmistettu kinkkuvuoka, kinkkupiirakka tai kinkkutäytteiset uuniperunat ovat herkullisia vaihtoehtoja lomailijoiden kokkailuun.