Tietämisen esittäjät – Julkisen keskustelun kaapanneet sciolistit ovat parhaimmillaan viihdyttäviä ja pahimmillaan vaarallisia
Kaikkitietävä on pahimmillaan ärsyttävä ja parhaimmillaan hyödyllinen, kun taas sciolisti on parhaimmillaan viihdyttävä ja pahimmillaan vaarallinen.
Englannin kielessä on sana sciolismi. Se juontuu latinankielisestä sanasta scio, ”minä tiedän”. Sciolisti on sukua niin sanotulle kaikkitietävälle, mutta toisin kuin kaikkitietävä, sciolisti itsekin ymmärtää vain esittävänsä tietävänsä asioista – edistääkseen tällä tavalla omia intressejään.
Kaikkitietävä on pahimmillaan ärsyttävä ja parhaimmillaan hyödyllinen, kun taas sciolisti on parhaimmillaan viihdyttävä ja pahimmillaan vaarallinen.
Sciolismi on tiedon pinnallista esittämistä yksinkertaistaen ja mutkat suoristaen, ja se muovaa länsimaista poliittista kulttuuria yhä enemmän. Ilmiö yleistyy nykypolitiikassa tiedon levitessä yhä nopeammin samalla, kun globaalit kysymykset monimutkaistuvat entisestään. Se tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia disinformaation levittämiseen.
Yksi esimerkki ilmiöstä oli poliittinen keskustelu Brexit-kampanjan aikana Yhdistyneessä kuningaskunnassa: sciolistit tarjosivat yksinkertaistettuja ja harhaanjohtavia tietoja Euroopan unionista. Sillä tavalla he onnistuivat vaikuttamaan lopulta yleiseen mielipiteeseen ja päätöksentekoon.
Yhdysvalloissa sciolismi on noussut esille ilmastonmuutoskeskustelussa, kun osa poliittisista vaikuttajista on korvannut tieteelliset tutkimustiedot pinnallisilla ja usein tunteilla höystetyillä tulkinnoilla.
”Somessa on parhaillaankin käynnissä syyllisten etsintä rikokseen, jota ei ole tapahtunut.”
Sciolismi vaikuttaa myös poliittisten päätösten valmisteluun ja täytäntöönpanoon. Tällöin riskinä on, että päätöksiä tehdään puutteellisen ymmärryksen varassa. Se voi johtaa riittämättömiin tai vahingollisiin tuloksiin.
Poliittisten toimijoiden uskottavuutta ja luottamusta yhteiskunnassa sciolismi ei edistä, mutta silti moni nojaa siihen. Erityisen tunnettuja scolismista ovat populistit, mutta kyllä muutkin poliittiset toimijat käyttävät sitä. Palkitsemme tässä ajassa liian usein ne, jotka vetoavat tunteisiimme ja tarjoavat meille yksinkertaistettuja ratkaisuja. Emme ehkä muista jälkikäteen, mitä he sanoivat, muistamme ainoastaan sen, miltä meistä tuntui. Kasetti pyörii palaten yhä uudelleen alkuun.
Sciolistille sosiaalisen median alustat ovat temppeleitä, joista hän levittää sanomaansa ja syventää yhteiskunnallista vastakkainasettelua.
Somessa on parhaillaankin käynnissä syyllisten etsintä rikokseen, jota ei ole tapahtunut. Tarkoitan Yleisradion monimuotoisuuskoulutuksia – joidenkuiden mielestä rikollisia koulutuksia. Eräs sciolisti esitti asiat tavalla, joka vetosi tunteisiin. Paheksunnan pauhatessa katosivat mahdollisuudet kuulla tai ottaa vastaan faktoja tai syvempää ymmärrystä tarjoavia näkökulmia. Kyllä me tiedämme, miltä meistä tuntuu, joten mitä väliä millään muulla on?