Naisparien hedelmöityshoidot palaavat julkisiin sairaaloihin – HUS ja Tays etsivät uusia luovuttajia sukusolupankkiin
Oikeus julkisena palveluna tarjottaviin hedelmöityshoitoihin laajenee. Hoidot käynnistyvät sairaaloissa heti, kun sukusoluja aletaan saada lahjoittajilta.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun ja Helsingin hallinto-oikeuden linjausten mukaisesti julkisen sektorin on tarjottava hedelmöityshoitoja myös muilla kuin lääketieteellisillä perusteilla.
Vuosia kestäneen prosessin jälkeen julkisen sektorin hoidon piiriin kuuluvat jatkossa myös naisparit ja yksin lasta toivovat naiset, eikä lääketieteellistä syytä lapsettomuudelle enää tarvita.
Aiemmin naisparit ja yksin lasta toivoneet naiset ovat joutuneet hankkimaan hedelmöityshoidot yksityisiltä klinikoilta omalla kustannuksellaan.
Tampereen yliopistollisen sairaalan hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka ja HUS käynnistävät lahjasukusoluhoidot tänä syksynä. Muut kolme yliopistosairaalaa käynnistävät toiminnan lähiaikoina.
Ensimmäisessä vaiheessa aloitetaan sukusoluluovuttajien rekrytointi, ja lapsettomuushoidot voivat alkaa sitä mukaa, kun lahjasukusoluja saadaan.
Osastonylilääkäri Katja Ahinko Taysista kertoo, että hoitoihin on odotettavissa sumaa, ennen kuin sukusolujen lahjoittajat saadaan kunnolla liikkeelle. Tays aikoo etsiä lahjoittajia muun muassa sosiaalisen median kampanjoilla.
Lahjoittajat testataan tarkasti
Aiemmin lahjasukusoluja annettiin julkisella sektorilla lääketieteellisin perustein. Sukusolut ovat voineet puuttua kokonaan esimerkiksi perinnöllisistä syistä tai ne on voitu menettää raskaiden sytostaattihoitojen seurauksena.
Osalla raskaus ei ole onnistunut omilla sukusoluilla toistuvistakaan koeputkihedelmöityshoidoista huolimatta.
Sukusolujen luovuttajan tulee olla perusterve. Suvussakaan ei saa olla perinnöllisiä sairauksia. Ikärajat ovat naisilla 20-35 vuotta ja miehillä 20-45 vuotta. Kaikki luovuttajat testataan tarkasti, ja he käyvät lahjasukusoluneuvonnassa.
Luovuttajalla ei ole mahdolliseen syntyvään lapseen oikeuksia eikä velvollisuuksia. Hänelle kuitenkin kerrotaan, mikäli hänen lahjoittamistaan sukusoluista syntyy lapsi. Syntyneellä lapsella sen sijaan on 18 vuotta täytettyään oikeus saada selville lahjoittajan henkilöllisyys.
Hoitoihin kansalliset kriteerit
Julkisten sairaaloiden lapsettomuushoitoihin on asetettu kansalliset kriteerit. Hoitopäätöstä tehtäessä naisen tulee olla alle 40-vuotias. Parilla tai itsellisellä naisella saa olla ennestään korkeintaan yksi lapsi. Merkittävää ylipainoa ei saa olla (BMI alle 35).
Lisäksi kaikki lahjasukusoluhoitoja tarvitsevat ohjataan hedelmöityshoitolain vaatimaan lahjasukusoluneuvontaan, jossa käsitellään eettisiä, oikeudellisia ja psykologisia seikkoja.
Lahjoittajille ja lahjasolun vastaanottajille on lisätietoa Taysin verkkosivuilta ja HUS:n kampanjaosoitteessa www.sukusolupankki.fi Sivuilla on tarkempaa tietoa luovutukseen ja lahjasoluhoitoihin liittyvistä asioista.