İçeriğe atla

Yeni Hebridler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
New Hebrides Condominium (İng.)
Condominium des Nouvelles-Hébrides(Fra.)
Yeni Hebridler Kondominyumu
1906-1980
bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
BaşkentPort Vila
Yaygın dil(ler)İngilizce, Bislama, Fransızca
Tarihçe 
• Kuruluşu
1906
• Kuruluş
1906
• Bağımsızlık
30 Temmuz 1980
• Dağılışı
1980
Para birimiYeni Hebridler Frangı
Öncüller
Ardıllar
Anglo-Fransız Ortak Deniz Komisyonu
Vanuatu

Yeni Hebridler veya resmî tam adıyla Yeni Hebridler Kondominyumu, Büyük Okyanus'ta Avustralya'nın kuzeydoğu açıklarında yer alan Yeni Hebridler, Banks Adaları ve Torres Adaları'nın 1906 ile 1980 yılları arasında Büyük Britanya ve Fransa tarafından ortaklaşa yönetildiği (kondominyum) bölgeye verilen isimdir. Söz konusu bölgeler 1980 yılında Vanuatu ismi ile bağımsızlığını elde etmiştir.

Adalar, 19. yüzyılın ikinci yarısında Avrupalı güçlerin ilgil alanına girdi. Britanyalı ve Fransız yerleşimciler kopra üretmek için hindistancevizi palmiyesi tarlaları kurdular. Büyük plantasyon şirketleri, yerli nüfusu kontrol altına almak ve onları plantasyonlarda çalışmaya motive etmek için misyonerleri finanse etti. 1887'de Büyük Britanya ve Fransa, Avrupalı yetiştiricilerin ve misyonerlerin çıkarları doğrultusunda adalar üzerinde gevşek bir kontrol uygulama konusunda anlaştılar. Bu amaçla ortak bir deniz komisyonu kuruldu. Ancak 1906'da kondominyumun kurulmasıyla siyasi yönetim iki gücün eline geçti. Takip eden dönemde ithal edilen hastalıklar nedeniyle nüfus azaldı ve plantasyon sahipleri onların yerine Vietnam'dan işçi getirdi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Espiritu Santo ve Efate adasında büyük ABD askerî üsleri kuruldu. Afroamerikalı askerlerle olan temaslardan ilham alan sömürge karşıtı hareketler daha sonra ortaya çıktı.[1][2]

4 ve 5 Kasım 1974'te Büyük Britanya ve Fransa, bağımsızlığa hazırlanmak için seçilmiş bir meclis kurmaya karar verdi. Bu meclis ilk kez Nisan 1976'da toplandı. 30 Temmuz 1980'de kondominyum, Vanuatu ismiyle bağımsızlığını elde etti. Bu sürece gelmeden Mayıs-Ağustos 1980 arasında Avrupalı ve Creole yerleşimciler tarafından da desteklenen ve Espiritu Santo'nun bağımsızlığını amaçlayan bir ayrılma girişimi yaşandı. Fransa ve Büyük Britanya ise bu girişime fiilî olarak herhangi bir harekette bulunmadı.

  1. ^ Enzyclopaedia Britannica online versiyonunda Vanuatu hakkında bilgiler 28 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (engl.)
  2. ^ Adaların tarihi hakkında bilgiler 23 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İng.), Erişim:25 Eylül 2012

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]