Foton kuşağı
Bu maddede birçok sorun bulunmaktadır. Lütfen sayfayı geliştirin veya bu sorunlar konusunda tartışma sayfasında bir yorum yapın.
|
Foton kuşağı, resmi olmayan kuruluşlar tarafından varlığı ortaya atılan ve Ülker Takımyıldızı (M45) ile birlikte Güneş Sistemi'nin de içinde bulunduğu sanılan hayali bir kuşaktır.
Köken bilimi
[değiştir | kaynağı değiştir]İnanılışa göre Maya Takvimi'nin bittiği 21 Aralık 2012 fenomenisini takip eden, Dünya uygarlığının yeni bir boyuta gireceği sanılır ve girilen bu yeni boyutun düşünebilen canlılara, farklı yetenekler ve farklı fikirler kazandıracağı ileri sürülür.[1] Belirli zaman dilimlerinde, insanoğlunun kurduğu düzenin artık işe yaramayacağı, birçok insanın yeni fikirlerle öne atılacağı bir düşünce birliğinden bahsedilmektedir. Barış ve huzurdan bahsedildiği; anlayış tarzlarından, kültürel yapıya, ekonomik değişimden, özgürlüklere yeni bir boyut kazandıracağı 'inancını' kapsayan, bu düşünce birliğinin oluşacağını bekleyen kişilerin tanımladığı bir kuşak olarak da görülebilir. Öte yandan Nibiru adı verilen gezegenin ise yine bu tarihte Dünya'ya yaklaşıp yeni olaylara sebep olacağı savunulur ki bu çevreden 'başka' inanışlarca; Kıyamet, Foton kuşağının getirisi olan yeni boyut olarak tanımlanır. Bu inançlarca da Tanrı'nın insanları aslında yok etmeyeceği, Kıyamet Günü'nün acı ve ölüm olmadığı, onlara bir bilinç devrimi yaşatarak, her açıdan gelişmiş toplumlar olarak hayatlarına devam edebileceklerine inanan tüzel kişilerce adlandırılan ve bu düşünce yapısının bir ürünü olarak benimsendiği gözlenmektedir.[2] Ayrıca öne atılan tarihte güneş patlamalarının yaşanacağı ve dünyadaki canlıların genetik yapılarının değişime uğrayacağı, süre gelen olayların ise dünya üzerindeki büyük elektrik kesilmeleri ile başlangıç alacağı tezini öne sürerler.
Gözlem tarihçesi
[değiştir | kaynağı değiştir]Alman yazar Paul Otto Hesse, 1949'da "Der jüngste Tag" ("Son Gün") adlı kitabıyla sözde foton kuşağının Dünya gezegeni üzerindeki etkisi hakkındaki inançlarını açıklamıştır.[3]
Kavram, 1977'de Jeofelsefi Antropoloji ve Bilim Araştırmaları Derneği olarak tanınmış jeofelsefi hareketin ruhani lideri Samael Aun Weor (Víctor Manuel Gómez Rodríguez) tarafından, Dünya kuşağa önce girerse gökyüzünde büyük bir ateş oluşacağını tahmin ettiğinde Hesse'den alıntı yaptığı "Alcyone'nin Halkaları" konferansıyla tanıtıldı. Güneş önce girerse; salınan radyasyon güneş ışınlarına müdahale edebilir ve karanlık 110 saat hüküm sürebilir, ardından her şey normale döner. Gomez, foton kuşağından "Alcyone'nin halkaları" olarak bahsetmektedir. Ona göre Alcyone, Ülker takımyıldızının merkezi güneşi olacaktı: "Alcyone, tam olarak Ülker takımyıldızının ana güneşidir ve yörüngesinde yedi güneşi çeker, Güneşimiz Alcyone'nin yedi yörünge güneşinin yıldızıdır". Yazar, Alcyone'un "elektronların bölünmesinin" neden olduğu "radyasyon" halkalarına sahip olduğunu iddia etmektedir ve bu halkalar, Weor'un "manasik" olarak adlandırdığı, zihin için Sanskritçe bir terim olan "aşağı Manas (düşük zihin) veya daha yüksek Manas (yüksek zihin) ile bir şekilde ilişkili." Gomez, elektronların "bilinmeyen bir enerji türü üreteceğini" söylüyor.[4]
Ağustos 1981'de, Avustralya UFO Uluslararası UFO Uçan Daire Araştırma Dergisi No. 12, Shirley Kemp tarafından yazılan "Alcyone Foton Kuşağı Efsanesi" başlıklı bir makalede foton kuşağından da bahsetmektedir (ancak Gómez Rodríguez'den bahsetmez, ancak Josep Comas i Solà , Freidrich Wilhelm Bessel, Isaac Asimov, Edmund Halley, Paul Otto Hesse ve Erich von Däniken).[5] Şubat 1991'de Avustralya'nın Nexos dergisinde Foton Kuşağı Hikâyesi, sayfa 6 olarak yeniden basıldı.[4][6]
Fenomenin takipçileri bir dizi genel inanç öngörürler. Bunlar:
- Foton Kuşağı, açık yıldız kümesindeki en parlak yıldız olan Alcyone'nin yörüngesinde dönmektedir.
- Güneş Sistemimiz bu yıldızın etrafında dönmektedir.
- Dünya, Foton Kuşağı'na girdiğinde deprem, kuraklık, sel gibi her türlü felaket yaşanacaktır.
- Bu felaket dönemi, gezegen ve insanlık için bir "ruhsal temizlik" ve muhtemelen yeni bir dönemin, Altınçağ'ın başlangıcı olacaktır.
- Dünya her 10.000 - 11.000 yılda bir Foton Kuşağı'na girmektedir.
Bu fikrin savunucularının hiçbiri foton kuşağının ne tür bir radyasyon ürettiğini açıkça belirtmez ("manyetik ışık akısı", "görünmez yüksek frekanslı ışık", "yüksek frekanslı enerji", "foton parçacıkları" vb.). Benzer şekilde, hiçbiri Güneş Sistemi'nin Foton Kuşağı'na ne zaman gireceği (tarihler 1962 ile 2012 arasında değişiyor) veya Dünya'nın bu güçlü enerjinin etkisi altında ne kadar kalacağı (rakamlar 30 ila 300 yıl arasında değişiyor) konusunda hemfikir değillerdir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "2012: Sonun Başlangıcı mı yoksa Dünya Sona Ermeyecek mi?". nasa.gov.tr. 22 Kasım 2012. 20 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "2012 Kıyamet Gününü çürütmek" (İngilizce). 2012 Hoax. 19 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Paul Otto Hessen (1995). Turm-Verlag (Ed.). Der Jüngste Tag (Almanca). ISBN 9783799902397.
- ^ a b Bob Laidlaw. "Ülker ve Foton Kuşağı'ndan Ziyaretçiler" (İngilizce). geocities.com. 29 Ocak 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Foton Kuşağı Alcyone Destanı" (İngilizce). digitalseance. 24 Mart 2007. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023.
- ^ "Nexus Dergisi Foton Kuşağı Hikayesi" (İngilizce). 2 (2). Nexus Magazine. Şubat-Mart 1991.[ölü/kırık bağlantı]