Statsborgerloven er en norsk lov som regulerer hvordan man kan få norsk statsborgerskap. Her står også reglene om hvordan man kan tape statsborgerskap. I 2020 ble det åpnet for å ha dobbelt statsborgerskap, det vil si at det er lov til å få norsk statsborgerskap og samtidig beholde sitt opprinnelige.
Faktaboks
- Fullt navn
- lov om norsk statsborgerskap
- Kortnavn
- statsborgerloven
- Vedtatt
- 10.06.2005 nr. 51
- Trådt i kraft
- 01.09.2006
- Sist endret
- 18.06.2021 nr. 132
- Lovdata-ID
- NL/lov/2005-06-10-51
Bakgrunnen for loven var behovet for å lovfeste regler som tidligere fulgte av forskriftsbestemmelser, rundskriv og forvaltningspraksis. Rettstilstanden før loven trådte i kraft var nokså uoversiktlig. Videre var det behov for å justere rettstilstanden slik at statsborgerskapsregelverket i større grad kunne bidra til integrering og samfunnsdeltakelse.
Det er vedtatt en forskrift til loven, statsborgerforskriften, som inneholder nærmere regler om saksbehandlingen i saker om statsborgerskap. Statsborgerforskriften har blant annet regler om klarlegging av søkers identitet for å kunne oppnå norsk statsborgerskap.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.