Oldtidsbyen Korinth i Hellas lå 5 kilometer sørvest for den moderne byen med samme navn, og 2 kilometer fra Korinthbukta. Byens beliggenhet, ved det smale eidet som forbinder Peloponnes med resten av Hellas og skiller den saroniske fra den korinthiske bukt, gjorde den fra tidlig tid til et knutepunkt for samferdsel og handel.
Faktaboks
- Også kjent som
-
Korint, Corinth, Korinthos, Corinthus
Byen hadde havnesteder både ved Korinthbukta (Lekhaion) og ved den saroniske bukta mot øst (Kenkhreai). De to havnene ble alt på 500-tallet fvt. forbundet med en diolkos, en tilhugget renne i klippen der skipene kunne trekkes over. Byen hadde sitt vern i den 575 meter høye, bratte borgklippen Akrokorinth med en Afrodite-helligdom.
Under Akrokorinth vokste det opp en by som på 700- og 600-tallet fvt. anla store kolonier som Kerkyra, Ambrakia og Levkas mot nordvest, Syrakus på Sicilia og (senere) Poteidaia i Makedonia. Korinth ble en rik by, med kosmopolitisk preg. I sin velmakt skal dens om lag 40 000 borgere ha hatt ikke mindre enn 460 000 slaver.
Byen drev betydelig håndverksproduksjon: vevde tepper, bronsegjenstander og malte vaser. Pottemakerkunsten var etter sagnet oppfunnet her, og i det 7. og begynnelsen av det 6. århundre fvt. ble korinthiske luksusvaser eksportert overalt i den greske verden, også utenfor. Korinthiske metallarbeider var også etterspurt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.