Julius Caesar var en romersk statsmann, feltherre og forfatter. Han var av den patrisiske juliske slekt (gens Julia) som regnet sin herkomst fra Aeneas, sønn av Venus.
Caesar la grunnlaget for og navn til det romerske keiserdømmet, men regnes ikke blant keiserne. Caesar var en av republikkens ledende politikere og dessuten dens fremste feltherre. Han ledet den romerske erobringen av Gallia (nåværende Frankrike) og nedkjempet alle motstanderne i borgerkrigen som fulgte da han ikke ville oppløse hæren etter felttoget i Gallia. Ved denne anledningen skal han ha sagt de berømte ordene: Alea iacta est («terningen er kastet») da han krysset grenseelven Rubicon og bega seg inn i Italia.
Caesar lot seg utrope til diktator på livstid, og i denne stillingen reformerte han Romerriket, men opposisjonen mot ham økte. I forbindelse med et senatsmøte ble han 15. mars 44 fvt. overfalt og stukket ned av en gruppe sammensvorne republikanere, der en av lederne var Brutus. Mordet fikk likevel ikke det tilsiktede resultat, da republikanerne selv ble nedkjempet og Caesars adoptivsønn Octavian, som med navnet Augustus ble Romerrikets første keiser.
Caesar var også en av antikkens store forfattere, og hans skrifter har vært mye brukt i latinopplæringen. Måneden juli er oppkalt etter ham.
Kommentarer (4)
skrev Tor-Ivar Krogsæter
Når de har vald å skrive cognōmen-et hans utan å følje norsk normal, ɔ: ikkje som «Cæsar», men på romersk vis som Caesar (skjønt romarane brukte æ som ligatur), burde de òg skrive praenōmen-et og nōmen-et hans som Gāius Iūlius, og da heller ha «Gaius Julius Cæsar» notert i «Også kjent som»-boksen. Alternativt kunne de ha følgt normalen frå andre artiklar her i SNL, og ha den norske forma som oppslagsord og alternative skrivemåtar (inkludert opphavsspråkleg) i faktaboksen.
svarte Jon Wikene Iddeng
Spørsmålet om gjengivelse av navn og begreper fra gresk og latin er komplisert. Det er en relativ lang begrunnelse bak de valg som her er tatt. Det som vi tillegger størst vekt, er at denne måten å gjengi latinens ae på er den vanligste i faglitteraturen innen klassiske studier, antikkhistorie, arkeologi - selv om mange har brukt skrivemåten Cæsar på akkurat ham. Dette fordi folk som vil slå opp en historisk skikkelse ofte kommer i befatning med vedkommende gjennom en norsk eller engelsk tekst. Da blir det best match om man følger den mest vanlig kutymen for skrivemåten. En annen grunn til å skrive ae og ikke æ, er at den norske æ-en antagelig verken gir uttrykk for hvordan navnet ble uttalt i hans samtid (antagelig mer som "kaisar") eller i moderne norsk (hvor vi normalt uttaler det som "sesar".)
skrev Tor-Ivar Krogsæter
Hei. Jeg skjønner begrunnelsen, men C. I. Cæsar tatt i betraktning, skulle jeg mene at den metoden som er valgt for øvrige høytstående personer (https://snl.no/Henrik_8, https://snl.no/Maria_1_den_Blodige bare for å nevne noen) med naturaliserte norske navn, fint burde kunne følges også for klassiske skikkelser. Leksikonet skriver jo om Sapfo, Aristoteles, Platon, Zevs, Afrodite og Apollon ikke om Sappho, Aristotle, Plato, Zeus, Aphrodite og Apollo. Det virker dermed som at de vanlige norvagiserte navnene på slike personer er å foretrekke innen det antikke Hellas, men er valgt bort for Roma. Hvorfor? Og for øvrig sier store deler av landet /sæsar/, ikke /sesar/ 😉.
svarte Jon Wikene Iddeng
Det du nevner som eksempler her fra det greske området, er engelske gjengivelser, og det er ikke det jeg sikter til. Jeg sikter til den norske faglitteraturen. Og som sagt det er en lang begrunnelse med mange avveininger. Vi bruker naturalisert norske navn på de romerske personene hvor slike har vært i vanlig bruk, f.eks. Horats, Vergil, Konstantin, Filip og Merkur (ikke Horace, Virgil, Constantine, Philip og Mercury). Og altså Gaius Julius Caesar. Danskene bruker Cæsar, og det er ikke uvanlig på norsk heller, så det kunne ha vært valgt, slik Språkrådet anbefaler, men den norske og svenske tradisjonen og kutymen i antikkforskningen er det Caesar. Da det også er i tråd med original skrivemåte, er det ingen grunn til å bytte.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.