Med forskningspolitikk menes de politiske avgjørelsene som påvirker omfang, organisasjon, mål og funksjon for forsknings- og utviklingsinnsatsen i samfunnet. Begrepet innebærer ikke at saksfeltet alltid betraktes som ett beslutningsområde av de forskningspolitiske interessenter, og heller ikke at det er saksmessig lett å avgrense. Det er ofte et kontroversielt spørsmål hvilke saker som bør behandles som forskningssaker, og hvilke som snarere bør behandles som en del av andre saksfelt, for eksempel som sosialpolitikk, undervisningspolitikk, industripolitikk, energipolitikk, forsvarspolitikk med mer. Forskningspolitikken spenner altså over en rekke sektorer.
I Norge har det i perioder vært et eget regjeringsutvalg som behandler større forskningspolitiske saker. Ulike regjeringer har også hatt en egen statsråd for forskning og høyere utdanning som én av to ministre i Kunnskapsdepartementet. Også de øvrige departementene har klare forskningspolitiske oppgaver knyttet til finansiering og organisering av FoU-virksomheten innen departementets ansvarsområde. Det har lenge vært et tverrpolitisk mål om at Norge skal bruke 3 prosent av BNP på FoU, og at det offentliges andel skal utgjøre 1 prosent. Svingninger i, og størrelsen på petroleumsinntektene har imidlertid blitt brukt som argument mot å bruke dette aktivt i målstyringen.
Det har vært tradisjon for at regjeringen ved jevne mellomrom legger fram en egen forskningsmelding, som har gitt en beskrivelse av norsk forskning, videre utsikter og politiske tiltak. Den siste i rekken kom under regjeringen Stoltenberg II i 2013. Siden 2014 har imidlertid regjeringen lagt fram en 10-årig langtidsplan for forskning og høyere utdanning som egen stortingsmelding hvert fjerde år. Planen gir uttrykk for regjeringens forskningsprioriteringer de kommende årene. "Formålet er å koordinere politikken på tvers av sektorer og bidra til langsiktighet og forutsigbarhet", som regjeringen beskriver det selv.
Norges forskingsråd (kortform Forskingsrådet) er et statlig forvaltningsorgan under Kunnskapsdepartementet som finansierer forsknings- og innovasjonsprosjekt på vegne av alle departementene. Årlig investeres 11,3 milliarder kroner (per 2023) til forskning og innovasjon gjennom Forskningsrådet. Forskningsrådet gir også regjeringen råd i forskningspolitiske spørsmål, men til forskjell fra mange andre vestlige land har Norge ikke noe eget uavhengig rådgivningsorgan for forskningsspørsmål.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.