I Nord-Atlanteren ser det ut til at det finnes en vestlig delbestand som oppholder seg rundt Amerika og Grønland og en østlig delbestand som holder seg ved Island og lenger øst. De tetteste forekomstene av blåhval i Nord-Atlanteren finner vi ved Island og Grønland.
Blåhvalens vinterområder er lite kjent, men det antas at dyrene som beiter i våre farvann trekker ned mot, men ikke sør for, ekvator. De sørligste observasjonene av blåhval er gjort mellom kysten av Afrika og Kapp Verde-øyene, mens iskanten representerer den nordlige grensen. Om våren trekker den nordover til beiteområdene. Disse omfatter farvannene ved Svalbard, Norskehavet, områdene rundt Island og langs kysten av Øst-Grønland, og langs hele østkysten av Canada opp til de arktiske områdene mellom Canada og Vest-Grønland. Om høsten trekker blåhvalene sørover mot yngleområdene, som det ikke er kjent nøyaktig hvor er.
Blåhvalenes opphold på beiteområdene i nord er i hovedsak fra mai til oktober. Mye tyder også på at blåhvalen nå trekker lenger nord enn før, antakelig som et resultat av klimaendringer og isreduksjon som har bidratt til at også krillen nå forekommer lenger mot nord.
Farvannene på Islands vest- og nordside har alltid vært blåhvalenes viktigste beiteområder i Nord-Atlanteren. Her er det observert beitende blåhval så tidlig på året som i mars og april. Fra områdene nord for Island ser det ut til at en del av blåhvalene fortsetter nordover mot Bjørnøya og Svalbard hvor de beiter i store deler av sommersesongen (juni–september).
For godt og vel 100 år siden var blåhvalen også vanlig forekommende sør i Barentshavet og langs kysten av Finnmark om sommeren, men etter den intense hvalfangstperioden i disse områdene i perioden 1864 til 1912 ser det ut til at arten er blitt helt borte her.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.