Bruk av kjelker til transport har antakelig en flere tusen år gammel historie både i Nord-Amerika og i Alpene i Europa. I Nord-Amerika brukte indianere en såkalt toboggan, en flat treplate bøyd opp foran. I en periode rundt 1900 var aking rett ned bakker med denne kjelken en populær idrett i Canada. I Alpene er den nåværende rodel og dens forløpere blitt brukt i flere hundre år. De første akebaner ble bygd i Sveits, hvor den første internasjonale akekonkurransen ble holdt i 1883 fra Davos til Klosters. Litt senere ble en tyngre kjelketype av stål konstruert, kalt skeleton, hvor akeren ligger på magen. Det var likevel rodelaking som ble mest populært i Mellom-Europa, særlig fra 1930-årene da en moderne rodel med fleksible meier ble utviklet. Den første kunstisbanen ble anlagt i 1969, og fra 1970-årene er naturbaneaking og kunstbaneaking atskilte grener med egne mesterskap.
I Norge er aking på veier og i bakker som fornøyelse kjent fra 1800-tallet. Man brukte den såkalte norske fiskerkjelken, som ble styrt med en 4–5 m lang stang holdt bakover. Den første klubben, Akeforeningen i Oslo, ble stiftet i 1905, og den første offisielle konkurransen fant sted i 1922 i Korketrekkeren i Oslo, vår første spesialbygde akebane. Like ved denne ble Heftyebakken anlagt som akebane i 1930. Det var også baner i Trondheim (Fjeldsæterveien), Drammen og Grefsenåsen i Oslo. På den tid var det opptil 20 000 tilskuere og flere hundre deltakere i akekonkurranser.
Interessen for konkurranseaking holdt seg oppe i de første årene etter andre verdenskrig. Ved siden av spesialutgaver av fiskerkjelken benyttet man kjelker med styreapparat, det vil si hele meien var bøyelig, men fra 1960 ble rodel den dominerende konkurransekjelken også her i landet. I turaking på veier var rattkjelken med sparkmeier blitt vanlig, men økende biltrafikk og mange ulykker satte etter hvert en stopper for denne aktiviteten. Rekrutteringen til akesporten ble også skadelidende. Kunstbanen i Lillehammer i forbindelse med OL i 1994 økte akeinteressen på ny, men akesport er ingen stor norsk idrett.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.