Krubbeslede er en gammel sledetype som trolig ble utviklet i middelalderen. De eldste bevarte eksemplarene stammer fra 1600-tallet. Krubbesleden hadde en kasseformet fating med plass til to personer som satt mot hverandre. En kjørekar kunne stå bak på meiene og holde seg fast i to håndtak. Foran var fatingen forhøyet og endte gjerne i en spiss.
Spissleden avløste krubbesleden på 1700-tallet. Denne sleden hadde bare plass til en person i fatingen. En person kunne stå på meiene bak setet og holde seg fast i to håndtak. Omkring midten av 1800-tallet ble det utviklet en type med et enkelt kuskesete bak hovedsetet. Spissledene var lette kjøretøyer som også ble brukt til travkjøring.
Bredsleden skilte seg fra spissleden ved at den hadde plass til to personer i bredden i fatingen. Også den fikk med tiden en hundsvott for en kjørekar bak.
Sluffe blir brukt om en slede som har ett eller to doble seter i kjøreretningen. Sluffa hadde dessuten karmer, slik at den kunne brukes til varetransport. På noe sluffer kan baksetet slås ned, slik at man fikk en platt for bagasje. Det var mange varianter av sluffa. Karmsluffa var en videre utvikling av krubbesleden. Den hadde to seter som kunne fjernes, da den ble brukt både til å kjøre personer og varer. Samme funksjon hadde også kjøkkensluffa, som var mer forseggjort enn karmsluffa. Kjøkkensluffa hadde gjerne en S-formet fløy i forkant til vern mot snø og is. Kurvsluffene fikk sitt navn av at karmene var av flettet trevirke. Sluffene kunne ha to eller tre seter. Sluffene var også mye brukt i skyssruter.
En kane var en skyss-slede som ble brukt både til person- og varekjøring. Den hadde en fating som en arbeidskjerre. På sidekarmene hvilte to seter. Denne typen var mest brukt på Vestlandet.
En husk var en smal slede med plass til opptil tre personer. Husken oppstod i Hedemark tidlig på 1800-tallet. Typen ble mye brukt av tømmeroppkjøpere som dro langt til skogs for å merke tømmer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.