Franske konger, fra Ludvig 9. til Ludvig 16., satte i gang mange byggeprosjekter i Paris. Dette inkluderte kirker, katedraler, palasser, broer, sykehus og skoler, men disse byggene ble ikke knyttet til kongenes navn eller titler. Dette endret seg i 1958, med Grunnloven for den femte republikken, som gir presidenten av republikken mye makt. De fem første presidentene fortsatte å praktisere en monarkisk maktutøvelse. De store byggeprosjektene presidentene satte i gang, ble dermed knyttet til dem og deres navn.
Praksisen med å sette i gang store byggeprosjekter ble introdusert av president Valéry Giscard d'Estaing. Godt kjent er Pompidou-senteret, for kunst og media, med sin futuristiske glass-konstruksjon og det etnografiske museet Musée du Quai Branly – Jacques Chirac. Likevel er det den første sosialistiske presidenten François Mitterrand som er tilskrevet de fleste og største byggeprosjektene, som inkluderer: Vitenskapens by (1986), La Villette-parken (1987), Den arabiske verdens institutt (1987), restaureringen av Louvre og byggingen av glasspyramiden (1981–1988), Finansdepartementet (1989), Den store buen i La Défense (1989), Bastilleoperaen (1989), Musikkens by (1995) og Det store biblioteket (1995).
François Mitterrand sørget også for å utvide perspektivet som kalles «Paris' historiske akse», en akse som ble påbegynt på 1600-tallet under Ludvig 14. Fra Louvre, retning vest over Paris, åpner det seg et enormt perspektiv som strekker seg over ti kilometer. Effekten er imponerende, takket være de arkitektoniske buestrukturene som markerer det: Carrousel-buen, Triumfbuen og den store buen i La Défense.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.