Under Hollandes fem år lange presidentperiode opplevde PS et dramatisk fall og gikk på flere valgnederlag. Etter et svært dårlig lokalvalg i mars 2014 da partiet mistet rundt 100 kommuner til høyresiden, gikk Ayrault av som statsminister og ble etterfulgt av Manuel Valls. Departementsvalget i mars 2015 ga også svært skuffende resultater for partiet. Venstresiden endte til sammen med 34 av 101 departementer.
I tillegg til de skuffende valgresultatene, opplevde president Hollande en stor tillitskrise både blant velgere og innad i partiet. Under presidentvalgkampen i 2012 utropte Hollande «finansverdenen» til sin viktigste motstander, og han gikk til valg på et tydelig venstreorientert program. Etter halvannet år som president ble det klart at politikken Hollande gjennomførte hadde tatt en klar høyredreining. Resultatet var blant annet en svært omstridt arbeidslov som svekket arbeidernes stillingsvern og fagforeningenes innflytelse, 500 000 flere fattige, skattelettelser for bedriftene og nærmere en million flere arbeidsledige.
I takt med at presidentens popularitet sank til et historisk bunnivå i oktober 2016, da kun 4 prosent av befolkningen kunne si seg fornøyd med hans innsats, steg også uroen og misnøyen internt. Flere av statsrådene i hans egen regjering endte opp med å gå av fra sine ministerposter, etter å ha åpenlyst kritisert Hollandes politikk. Denne tillitskrisen resulterte i at Hollande valgte å ikke ta gjenvalg som president.
Ved presidentvalget i 2017 var det en av de fremste Hollande-kritikerne, Benoît Hamon, som var partiets kandidat. Han fikk kun 6,36 prosent av stemmene og kom ikke videre til andre og avgjørende valgomgang. Mange i PS mente Hamon, som blant annet gikk inn for borgerlønn og legalisering av cannabis, hadde et for radikalt program og valgte isteden å støtte den sentrumsorienterte Emmanuel Macron, som inntil nylig hadde vært medlem av Valls' regjering. Macron vant til slutt presidentvalget og tok med seg flere topper fra PS inn i sin nye regjering.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.