Rasmussen ble skipsreder i 1936. Da hadde han reist kapitalen som måtte til for å kjøpe et brukt tankskip på rundt 10 000 dødvekttonn. Hans innsats i forbindelse med aksjetegningen er legendarisk. Han foretok husbesøk i byen, og på sykkel oppsøkte han potensielle aksjonærer i nabokommunene. Han fikk god støtte fra skipsmegler Johan G. Olsen og av sin eldste bror, skipsfører Bendt Rasmussen (1894–1966). Selskapet fikk navnet Kristiansands Tankrederi AS. I 1937 dannet Rasmussen AS Kristiansand Tankrederi II, som overtok et nybygget skip som ble levert i 1939.
I 1934 giftet Rasmussen seg med Jenny Tjøm fra Mandal. Hun hadde en solid handels- og sekretærutdannelse, og hadde sammen med Ragnhild Svendsen startet Tjøm og Svendsens Handelsskole i Mandal. I ekteskapets første år drev hun handelsskolen som ukependler mellom Kristiansand og Mandal. Rederiet gikk bra, med Rasmussen som eneste mann på kontoret, og i 1937 fikk aksjonærene 18 prosent utbytte og året etter 20 prosent.
Under andre verdenskrig var det naturlig nok stille på rederikontoret, men etter krigen begynte Rasmussen å kjøpe brukt tonnasje frem til 1954. Da gikk han i en tiårsperiode over til å kontrahere nybygde skip ved Eriksbergs Mekaniska Verkstad i Göteborg. Og mens han tidligere ofte hadde operert i spotmarkedet, gikk han fra Suezkrisen i 1956 og ti år fremover temmelig konsekvent inn for langsiktige tidscertepartier. I 1964 utgjorde rederiets samlede tonnasje 433 000 dødvekttonn, og av de 17 skipene var 13 motortankere og 4 tørrlasteskip.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.