Menneskets normalflora er alle de mikroorganismer som vi normalt har på huden og slimhinnene uten at de blir skadet. Vi har flest mikroorganismer i normalfloraen i tykktarmen.
Faktaboks
- Også kjent som
-
flora
Normalfloraen er svært nyttig fordi den beskytter mot infeksjon med sykdomsfremkallende mikroorganismer. Dette skjer ved at normalfloraen kan konkurrere ut sykdomsfremkallende mikroorganismer og stimulere immunforsvaret.
Mennesket og normalfloraen har utviklet seg gjennom koevolusjon. Dette innebærer at mikroorganismene og menneskets utvikling har påvirket hverandre fordi de har levd tett sammen over lang tid. Når ulike arter som lever i sameksistens, drar nytte av hverandre kalles det mutualisme. Mikroorganismene får næring og levested fra oss. Samtidig beskytter normalfloraen oss mot at sykdomsfremkallende mikroorganismer etablerer seg ved å okkupere plass og næring. Tarmfloraen er i tillegg viktig for nedbryting av næringsstoffer og produserer vitaminer som kroppen trenger (blant annet vitamin K).
I fosterlivet har vi ingen normalflora, men allerede i fødselskanalen blir vi kolonisert.
Normalfloraen har beskyttende og andre fysiologiske roller, men kan av og til, ved redusert forsvar, gi sykdom. Utviklingen av en eventuell infeksjon er avhengig av samspillet mellom mikroorganismene og verten, altså mennesket. Vanligvis vil mikroorganismene etablere en balanse med verten i et økosystem. Vi får i så fall ingen sykdomsutvikling, men bare kolonisering med en normal flora som er naturlig og nødvendig for verten.
Normalfloraen finnes på huden, i de øvre luftveiene, munnhulen, tarmkanalen og kjønnsorganene. Normalfloraen består hovedsakelig av bakterier, men også av virus, arker, sopp og protozoer.
Kommentarer (4)
skrev Anne Spurkland
svarte Georg Kjøll
skrev Tina Lorentzen
Stafylokokkus epidermis heter Staphylococcus epidermidis (skrivefeil under avsnittet om normalflora på huden).
svarte Eli Otterholt
Hei, skrivefeilen er nå rettet opp. Tusen takk for ditt bidrag!
mvh Eli Otterholt
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.