Hopp til innhold

Personkult

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glorifiserende maleri fra Nord-Korea av lederne Kim Il-sung og Kim Jong-il, som var og er gjenstand for et omfattende personkult.

Personkult henviser til en (sterk) persondyrkelse[1] og som er resultatet av en målrettet innsats for å skape et idealisert og heroisk bilde av en strålende leder, ofte gjennom tvilsom smiger og ros.[2]

Historisk har personkult utviklet seg gjennom teknikker for massemedia, propaganda, skuespill, kunst, patriotisme og regjeringsorganiserte demonstrasjoner og stevner. Personen som dyrkes kan enten være død eller levende, og er vanligvis en politisk eller åndelig leder. Personen som dyrkes får ofte en slags «guddommelig» status. Det er også vanlig å underbygge en personkult ved å fortelle om «heroiske dyder» denne personen skal ha gjennomført. I tillegg pålegges medborgere samt militære og statlige tjenestepersoner å sverge en troskapsed til den aktuelle personen.

I statsbudsjettet for 2025 satte Jonas Gahr Støres regjering av 20 millioner kroner til anskaffelse av sarkofag til kongeparet, noe som Rødt-politiker Roald Arentz mente bar preg av en form for persondyrkelse.[3][4]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «personkult», NAOB
  2. ^ Mudde, Cas & Kaltwasser, Cristóbal Rovira (2017): Populism: A Very Short Introduction. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0190234874; s. 63.
  3. ^ Johannes Fjeld (8. oktober 2024). «Slakter kongelig sarkofag: - Latterlig». Dagbladet. Besøkt 8. oktober 2024. 
  4. ^ «Sarkofag for konger» (på norsk). NRK Dagsnytt 18. 9. oktober 2024. Hendelsen inntreffer 20:26. Besøkt 9. oktober 2024. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata