Hertugdømmet Limburg
Hertugdømmet Limburg var en historisk region i Nederlandene. Det besto av deler av dagens belgiske provinser Liège (den nordøstlige delen) og Limburg, den nederlandske provinsen Limburg (den sørlige delen) og en mindre del av Nordrhein-Westfalen i dagens Tyskland.
I romersk tid lå Limburg i den romerske provinsen Germania Inferior og var bebodd av galliske stammer inntil germanske også bosatte seg i området, noe som også betydde slutten på det romerske keiserstyret.
De viktigste byene var Limbourg og Eupen.
I dag er det området som i sin tid utgjorde det historiske hertugdømmet Limburg delt mellom Belgia, Nederlandene og Tyskland.
Historie
[rediger | rediger kilde]Hertugdømmet Limburg, som lå i Nederlandene mellom elvene Maas og byen Aachen, var en stat i det tysk-romerske riket og det tyske forbund. Hertugdømmet ble dannet på 1000-tallet rundt byen Limbourg i dagens Belgia. Etter at Irmgard, den siste hertuginnen av Limburg, døde barnløs i 1283 brøt det ut en krig om etterfølgen. Hertugen av Brabant var seierherre i slaget ved Woeringen i 1288 og fikk da kontroll over hertugdømmet Limburg. Hertugdømmet forble en eget enhet både under hertugdømmet Burgund etter 1430 og under habsburgmonarkiet etter 1477. Kombinert med Landen van Overmaas (landområdene over Maas: Dalhem, Rolduc og Valkenburg), ble det en av De sytten nederlandske provinsene. Betydelige byer i Limburg var Herve, Montzen, Lontzen, Eupen, Baelen og Esneux.
Ved freden i Westfalen i 1648 som avsluttet åttiårskrigen ble området kjent som Staats-Limburg og besto av deler av Limburg og Overmaas, og ble avgitt til De forente Nederlandene. I 1661 ble Nederlandene og Spania om delingen av landet Dalhem. Det som var igjen av hertugdømmet forble under spansk styre som en del av De spanske Nederlandene, ble gitt videre til østerriksk styre ved freden i Utrecht i 1713.
Da regionen var okkupert av franskmennene i 1794 ble Staats-Limburg en del av departementet Meuse-Inférieure. Det østerrikske hertugdømmet Limburg ble oppløst og ble en del av departementet Ourte.