Hopp til innhold

Prison Break

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Fox River»)
Prison Break
Generell informasjon
SjangerKrim / Drama / Action
Prod.landAmerikansk
Sendeår2005
Sesonger5
Episoder86
Lengde45 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeDominic Purcell
Wentworth Miller
Sarah Wayne Callies
Bak kamera
Skaper(e)Paul Scheuring
RegiPaul Scheuring
MusikkRamin Djawadi
FotoRobbie Greenberg
Prod.selskap20th Century Studios, Original Film
Sending
Periode29. august 2005 
TV-kanalFox
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Prison Break er en amerikansk action- og dramaserie som gikk på Fox fra 2005 til 2017. Serien ble skapt av Paul Scheuring, og sesong 1 ble filmet i Joliet Prison i Illinois. Prison Break var opprinnelig en serie på kun 13 episoder, men på grunn av den store suksessen ble den forlenget[1].[trenger referanse]

En ny sesong hadde premiere 6. april 2017.[2]

Michael Scofield er ingeniør og regnes som et geni. Broren hans, Lincoln Burrows, er uskyldig dømt til døden for drapet på visepresidentens bror. I begynnelsen er det kun Michael som tror på hans uskyld, så han lager en plan for å redde broren. Etter fire måneders arbeid får han tatovert fengselets blueprint «kryptert» på kroppen. Han har planlagt alt ned til minste detalj. Michael begår et væpnet bankran for å komme seg inn til fengselet der broren sitter. Han lykkes i det, og sammen med en gjeng andre innsatte forsøker de å rømme fra fengselet sammen med Lincoln, som sitter på «death row».

Fox River State Penitentiary er navnet på det fiktive fengselet hvor Michael Scofield og Lincoln Burrows sitter inne i sesong 1. I serien ligger fengselet i Joliet, Illinois. I virkelighetens fengselsverden er det Joliet Prison, et fengsel som lå midt i byen, men som ble nedlagt i 2002. Siden er stedet brukt til flere filminnspillinger. Navnet har det trolig fått etter Fox River, som ligger 32 km utenfor Joliet.

Sesongene

[rediger | rediger kilde]

Sesong 1 handler om Michaels forsøk på å befri broren Lincoln fra Fox River, hvor han sitter på «death row» (fengselsavdeling for de dødsdømte) etter å ha blitt dømt for drapet på Terrence Steadman, visepresidentens bror. Etter nøye planlegging får Michael satt seg selv inn i det samme fengselet, noe som skjer ved at han begår et væpnet bankran. Michael jobber som bygningsingeniør, og har tilgang til tegningene over Fox River. Han stjeler dem, Og disse får han tatovert inn på overkroppen, siden han ikke kan ta med seg noen eiendeler inn i fengselet. Han har også gjort nøye research før han blir satt inn, slik at han vet hvilke fanger som kan hjelpe han og broren med å rømme. Det dukker opp uforutsette hindringer underveis, men etter et mislykket rømningsforsøk, lykkes det ham å få seg selv, Lincoln og seks andre ut av fengselet. Flyet som de skulle bruke til å komme seg vekk flyr av sted uten dem om bord, fordi de ikke rekker tidsfristen. Etter hvert finner Lincolns advokat ut at Terrence Steadman er i live og lever i skjul. Hun oppdager også at det var en konspirasjon som fikk Lincoln i fengsel. Det viser seg at det er visepresidenten og en organisasjon kalt «The Company» som står bak alt.

Sesong 2 begynner der Sesong 1 sluttet, med Michael, Lincoln og deres medfangers flukt fra staten. Michael har en plan som tar dem mot Panama, og også i denne sammenhengen bruker han tatoveringene sine for å finne fram. Etter at Sara Tancredi hjalp dem med å rømme fra Fox River, får hun et sammenbrudd. Hun blir tiltalt for å ha hjulpet fangene med å rømme, og blir også tvunget til å gå i gruppeterapi. Her møter hun en av mennene som jobber for «The Company», og han ønsker å bruke henne for å få tak i Michael og Lincoln. Det blir etter hvert viktig for Michael å komme i kontakt med Sara for å vite at hun har det bra. Da det viser seg at hun sitter med viktig informasjon, blir hennes liv satt i fare, og hun vurderer om hun skal rømme med Michael og Lincoln. FBI-agenten Alexander Mahone begynner sammen med et team av FBI-agenter for å fange rømlingene. Etter hvert viser det seg at Mahone jobber for «The Company» og dreper alle rømlingene han klarer å fange i tilfelle Michael har fortalt dem noe om konspirasjonen.

Sesong 3 begynner der sesong 2 slutter. Hovedpersonene er i Panama. Michael, Mahone, Bellick og T-Bag sitter inne i Sona, et fengsel som styres av fangene. Lincoln, som desperat prøver å få Michael ut, blir kontaktet av «The Company». De har tatt Sara og LJ til fange og vil drepe dem med mindre Michael bryter ut en av medfangene sine, James Whistler, i løpet av en uke. Etter et mislykket redningsforsøk, får Lincoln Saras hode tilsendt i en eske. Selv etter dette må Michael bryte Whisler ut av Sona, og flere henger seg på.

På grunn av «Writers' Strike» som pågikk i USA i 2007 og 2008 ble kun 13 av 22 episoder produsert.

Michael skal ta hevn for Saras død. Det viser seg etter hvert at Sara ikke ble drept, men er i live. Både Michael, Lincoln og Sucre havner i problemer, men agent Donald Self samler Michael, Lincoln, Sara, Sucre, Mahone, Bellick og Roland (hacker, ny karakter) for å gjøre et oppdrag for ham. Oppdraget går ut på å tilintetgjøre «The Company» og få tak i 6 minnebrikker ved navn «Scylla». Dersom de klarer dette skal Self ordne det slik at de kan leve et normalt liv. Når de får tak i «Scylla» overleverer de denne til agent Self, hvorpå de finner ut at Self kun har brukt dem for å få tak i «Scylla». Agent Self allierer seg med T-Bag og bruker Gretchen til å få solgt «Scylla». «The Company» fanger Michael og gir han hjerneoperasjonen han trenger for å holdes i live i bytte mot at Lincoln stjeler «Scylla» tilbake til «The Company». Etter hvert klarer Michael og Lincoln å få tak i «Scylla» og gir det til UN. De to, Sucre, Mahone, Sara, C-Note får navnene sine renvasket og kan leve livene sine normalt. T-Bag blir sendt til fengselet i Los Angeles. Mot slutten av siste episode går Michael og Sara på en strand, og Michael får symptomer på hjernesvulsten igjen. Fire år etter, møtes Sara, Lincoln, Sucre og Mahone fremfor graven til Michael. Han har da dødd av hjernesvulsten han visstnok ikke ble kvitt etter operasjonen. Sønnen til Michael og Sara legger en blomster på graven, og Lincoln legger en origami-svane på gravsteinen. I sesongavslutningen blir Sara satt i fengsel og blir utsatt for voldelige hendelses. Michael skal prøve og få henne ut derifra, men det er så å si umulig.

Prison Break – The Final Break

The Final Break er to ekstra-episoder som skildrer arrestasjon og fengslingen av Sara Tancredi (Sarah Wayne Callies), som er arrestert for mordet på Christina Scofield. De to episodene forklarer at Michael Scofield ikke døde av hjernesvulsten, men for å redde Sara fra fengselet. Den var ment til å forklare «løse ender», og ble direkte utgitt på DVD.

Se Liste over Prison Break-episoder
Utdypende artikkel: Rollefigurer i Prison Break
Skuespiller Rollefigur Status
Dominic Purcell Lincoln Burrows (Lever)
Wentworth Miller Michael Scofield (Lever)
William Fichtner Alexander Mahone (Lever)
Stacy Keach Warden Henry Pope (Lever)
Robin Tunney Veronica Donovan (Avdød)
Lane Garrison David "Tweener" Apolskis (Avdød)
Silas Weir Mitchell Charles "Haywire" Patoshik (Avdød)
Rockmond Dunbar Benjamin Miles "C-Note" Franklin (Lever)
Frank Grillo Nick Savrinn (Avdød)
Amaury Nolasco Fernando Sucre (Lever)
Marshall Allman Lincoln «LJ» Burrows, Jr. (Lever)
Peter Stormare John Abruzzi (Avdød)
Wade Williams Captain Brad Bellick (Lever)
Sarah Wayne Callies Dr. Sara Tancredi (Lever)
Robert Knepper Theodore «T-Bag» Bagwell (Lever)
Muse Watson Charles " D.B Cooper" Westmoreland (Sesong 1) (Avdød)
Blaine Hogan Seth Hoffner (Avdød)
Paul Adelstein Agent Paul Kellerman (Lever)
Danny McCarthy Agent Danny Hale (Avdød)
Michael Rapaport Agent Donald Self (Lever)
Michelle Forbes Agent Brinker (Lever)
Patricia Wettig President Caroline Reynolds (Lever)
Chris Vance James Whistler (avdød)
Fredrich Skogsrud Sammy (Avdød)
Jodi Lyn O'Keefe Gretchen Morgan (Lever)

Vunnet:

Nominert:

  • Eddie Award i 2006
    • Best klippet entimes-serie på kommersiell TV – Mark Helfrich (pilot-episoden)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Prison Break» (på engelsk). Besøkt 29. januar 2023. 
  2. ^ [1]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]