Hopp til innhold

Portal:Israel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


  rediger Israelportalen

Israel (hebraisk: מדינת ישראל) er en stat i Midtøsten som ble etablert i 1948. Landet har idag kyst mot Middelhavet og Rødehavet (Akababukten), og grenser mot Egypt, Jordan, Syria og Libanon. Den viktige elven Jordan renner via Genesaretsjøen til Dødehavet. Området Israel består av er det hellige land for fire religioner: jødedommen, kristendommen, islam og bahá'ítroen, og området har vært gjenstand for folkevandringer og konflikt i kamp om ressursene i dette som er en del av den fruktbare halvmåne. Israels eksistens, territorielt omfang og politikk er omstridte emner i internasjonal politikk. Når vi taler om «Israel» må vi skille mellom den israelske stat opprettet i 1948 og det bibelske Israel, der folkeslaget har røtter helt tilbake til Sumerriket (Abraham) og Egypt (hebreerne).

historie  •  geografi  •  politikk  •  forsvar  •  økonomi  •  utdanning  •  demografi  •  kultur  •  sport
Commons  •  WikiNews  •  Wiktionary
  rediger Utvalgt artikkel

Hebraisk (hebraisk עברית) er et vest-semittisk språk, nært beslektet med araméisk og arabisk. Bibelsk hebraisk er hovedspråket i Tanákh, eller den hebraiske Bibelen. Senere utviklingsstadier inkluderer misjnaisk hebraisk og rabbinsk hebraisk. Israelsk hebraisk eller moderne hebraisk er, ved siden av arabisk, Israels offisielle språk. Hebraisk skrives med det hebraiske alfabetet.

Bibelsk hebraisk er hovedspråket i Tanákh eller den hebraiske Bibelen / Det gamle testamentet. Bibelsk hebraisk er særpreget av et relativt kompleks verbsystem og utbredt bruk av pronominale endinger. En tydelig utvikling kan ses fra det relativt enkle språket i Toráen til de mer komplekse uttrykksformer med større ordforråd og mer indirekte/poetiske uttrykksformer i Profetene og Skriftene.

I perioden etter det babylonske eksil ser vi en tydelig økning i innflytelsen fra arameisk i form av lånord og i form av grammatisk forenkling av en type som er typisk for flerspråklige samfunn. Det er uklart i hvilken grad hebraisk fortsatt var aktivt som morsmål eller ikke — men hebraisk var definitivt i stadig bruk og under språklig utvikling. Det hebraiske språket som vi ser det i Misjná har et noe enklere infleksjonssystem og fonologisk system enn hebraisk og mange lånord fra arameisk, persisk, gresk og latin (eks.: פמיליא pammíleyá (fra familia)).


  rediger Utvalgt bilde

Bilder som vises på forsiden:

Portal:Israel/Utvalgt bilde/1

Klippedomen i Jerusalem, sett fra Oljeberget

Portal:Israel/Utvalgt bilde/2

Stranden i Tel Aviv-Jaffa

Portal:Israel/Utvalgt bilde/3

Mann som leser avis i Dødehavet.

Portal:Israel/Utvalgt bilde/4

Havnen i Haifa.

Portal:Israel/Utvalgt bilde/5

Israelsk bosetning på Golanhøyden, ca. 1978

Portal:Israel/Utvalgt bilde/6 .]]

Portal:Israel/Utvalgt bilde/7

Taxfree-området i terminal 3 ved Ben Gurion internasjonale lufthavn.

Portal:Israel/Utvalgt bilde/8

Eliezer Ben-Jehuda, grunnleggeren av moderne hebraisk.

Portal:Israel/Utvalgt bilde/9

Gamlebyen i Akko sett ovenifra, en del av verdensarven i Israel.

Portal:Israel/Utvalgt bilde/10

Ruiner etter byen Megiddo, i dag en del av verdensarven i Israel.

Portal:Israel/Utvalgt bilde/11

Del av festningsverket på Masada, i dag en del av verdensarven i Israel.

Portal:Israel/Utvalgt bilde/12

Del av Gamlebyen i Jerusalem, i dag en del av verdensarven i Israel.

Portal:Israel/Utvalgt bilde/13

Knesset, den israelske parlamentsbygningen.

Portal:Israel/Utvalgt bilde/14

Fjellet Hermon sett fra Bental, Golanhøyden.
  rediger Visste du at…
  rediger Utvalgt biografi

Portal:Israel/Utvalgt biografi/1

Peretz i møte med Condoleezza Rice

Amir Peretz (hebraisk: עמיר פרץ; arabisk: عمير بيريتس; (født 9. mars, 1952) er en israelsk politiker og nåværende leder av the det isralske Arbeiderpartiet. Peretz er forsvarsminister i Israel. Han er tidligere leder av den israelske fagforenings-føderasjonen Histadrut, og overtok lederskapet i det israelske Arbeiderpartiet etter Shimon Peres, etter at han vant primærvalget i 9. november 2005.

Amir Peretz ble født som Armand Peretz i byen Boujad i Marokko. Hans far var en lederskikkelse i det jødiske miljøet i Boujad, og eide en bensinstasjon. Familien emigrerte til Israel i 1956. De slo seg ned i byen Sderot, hvor Peretz gjennomførte grunnskole.

Han tjenestegjorde i den israelske hæren som forsyningsoffiser i den 202. fallskjermjeger- brigade og oppnådde graden kaptein. Under Yom Kippur-krigen i 1973 ble Peretz alvorlig såret ved Mitla-passet. Han tilbrakte ett år på sykehus etterpå for rehabilitering. Etter at han hadde forlatt sykehuset, kjøpte han en gård i landsbyen Nir Akiva. Mens han fortsatt var lenket til rullestolen, begynte han å dyrke grønnsaker og blomster, som han eksporterte. Det var i denne perioden han han traff sin kone Ahlama. De har i dag fire barn.

Portal:Israel/Utvalgt biografi/2

Mordechai Vanunu (hebraisk: מרדכי ואנונו) er en tidligere israelsk atomtekniker som gjorde Israels utvikling og besittelse av kjernefysiske masseødeleggelsesvåpen kjent for almenheten i 1986.

Vanunu var sønn av en rabbiner, og studerte fysikk, men avsluttet ikke studiet. Som student var han aktiv i en studentforening som gikk inn for én stat i Palestina (også etter løslatelsen fra israelsk fengsel har Vanunu offentlig gjentatt at «[t]he solution is a sole state for all citizens of all religions, as it is in democracies like France or Switzerland, and not only a state for Jews. A Jewish state has absolutely no reason to exist»). Vanunu har forlatt den jødiske religion og konvertert til kristendommen. Hans kristne døpenavn er nå John Crossman.

Portal:Israel/Utvalgt biografi/3

Golda Meir

Golda Meir (hebraisk: גולדה מאיר; arabisk: جولدا مائير) (født 3. mai 1898, død 8. desember 1978, kjent som Golda Myerson fra 1917–1956) var fjerde statsminister av og en av grunnleggerne av Staten Israel. Hun ble beskrevet som «jernkvinnen» av israelsk politikk, og David Ben-Gurion pleide å kalle henne «den eneste mannen i regjeringen».

Meir ble født Golda Mabovitz (ukrainsk: Голда Мабович) i Kiev i Det russiske keiserdømmet (nåværende Ukraina). Som åtteåring emigrerte hun sammen familien sin til Milwaukee, Wisconsin, i 1906. I USA utdannet hun seg til lærer, og giftet seg med Morris Meyerson i 1917. I 1921 emigrerte de til Palestina, som da var en del av Det osmanske rike. Der bosatte de seg først i en kibbutz, for å så flytte til Tel Aviv i 1924.

Siden da innehadde hun en rekke forskjellige stillinger i fagforeningen og kommunale nemnder. Meir var en av de 24 personene, hvorav kun to var kvinner, som skrev under på den Israels selvstendighetserklæring den 14. mai 1948. Hun ble valgt inn i Knesset for Mapai i 1949 og satt der uavbrutt frem til 1974. I løpet av denne perioden var hun arbeiderminister (19491956) og utenriksminister (19561966), og fra 1969 til 1974 satt hun som statsminister.

Portal:Israel/Utvalgt biografi/4

Amos Oz, mai 2005

Amos Oz (født 4. mai, 1939), opprinnelig navn Amos Klausner, er en israelsk forfatter og journalist. Oz er også professor i litteratur ved Ben-Gurion-universitetet, og er ansett som den ledende nålevende israelske forfatter. Oz har lenge støttet en tostatsløsning på konflikten mellom Israel og Palestina.

Amos Oz ble født i Jerusalem i 1939. Foreldrene, Yehuda Arieh Klausner og Fania Musman, var sionistiske immigranter fra Østeuropa. Familien hadde politisk bakgrunn fra sionisme på høyresiden. Da Oz var 12 år gammel begikk moren selvmord, noe som siden kom til å prege ham og hans forfatterskap. Politisk endret han standpunkt til å støtte arbeiderpartiet, og han sluttet seg til kibbutzen Hulda da han var 15, hvor han bodde og tok del i arbeidet frem til 1986, da han og familien flyttet til Arad. I løpet av denne perioden tok skrivingen gradvis over for gårdsarbeidet.

Bortsett fra enkelte korte artikler publiserte han ikke noe før han var 22, da begynte han å utgi bøker. Siden da har han skrevet 18 bøker på hebraisk og omlag 45 artikler og essay. Oz mottok Israels mest prestisjefylte litteraturpris i 1998 (the Israel Prize). I 2005 mottok han Goetheprisen fra byen Frankfurt i Tyskland.

Politisk står Oz nær sosialdemokratiet. Han var en av de første israelere som foreslo en tostatsløsning på konflikten mellom Israel og Palestina. I 1978 var han en av stifterne av bevegelsen «Peace Now». Oz var mot etableringen av bosetninger på Vestbredden og var blant de første til å støtte samtaler med PLO og Oslo-avtalen. I sine taler og essay angriper han stadig den antisionistiske venstresiden og understreker alltid sin sionistiske identitet.

  rediger Kategorier
  rediger Ting du kan gjøre
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler