Hopp til innhold

Respirasjon: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slettet innhold Innhold lagt til
JhsBot (diskusjon | bidrag)
m Bot: Forenkler lenker ([lenke|lenketekst] → [lenke]tekst); bytter ut {{reflist}} med {{referanser}}
MerlIwBot (diskusjon | bidrag)
m robot Fjerner: az:Tənəffüs (deleted)
Linje 20: Linje 20:
[[af:Asemhalingstelsel]]
[[af:Asemhalingstelsel]]
[[an:Respiración]]
[[an:Respiración]]
[[az:Tənəffüs]]
[[zh-min-nan:Ho͘-khip]]
[[zh-min-nan:Ho͘-khip]]
[[be:Дыханне]]
[[be:Дыханне]]

Sideversjonen fra 7. apr. 2012 kl. 21:17

Respirasjon eller åndedrett er en funksjon som utføres i åndedrettssystemet, en utveksling av gassene oksygen (O2) og karbondioksid (CO2) mellom levende organismer og omverdenen.

Respirasjonen deles inn i to distinkte deler, gassutvekslingen, som er prosessen som transporterer oksygen og karbondioksyd mellom blodet og atmosfæren, og den cellulære respirasjonen, som er den metabolske prosessen som ved hjelp av oksygen skaper energi gjennom oksidasjon og dannelse karbondioksid. Hos mennesket er det vanlig å dele respirasjonen inn i faser, nærmere bestemt inspirasjon (eller inhalasjon) hvor luften trekkes inn i lungene, gassutveksling og cellulær respirasjon og til slutt ekspirasjon, hvor luften i lungene pustes ut.

Hos mennesket styres respirasjonen av egne områder i hjernestammen, og den viktigste faktoren for kontroll av respirasjonshastighet og -dybde er hos friske personer blodets innhold av karbondioksid (CO2), slik at det er en økt mengde CO2 i blodet som stimulerer til økt respirasjon, og ikke mangel på oksygen.

Se også